Människa som ska klippa klorna på en hund

Klippa klor på hund: så gör du (guide)

Kloklippning är en viktig del av skötseln av en hund. Du kan ta boka tid hos ett hundtrim om du vill ha professionell hjälp. Men många hundägare väljer att själva klippa klorna på sin hund. I denna guide visar vi hur du går tillväga!

Innan vi hoppar vidare till detaljerna är det dock viktigt att klargöra en sak. Kloklippning kan ofta vara en ångestladdad upplevelse för din hund. Börja därför att hantera din hunds tassar redan när den är valp. Börja klippa klorna på hunden redan i tidig ålder så att den vänjer sig vid detta. Vissa hundar föredrar att sitta i ditt knä eller att stå på ett trimbord under kloklippningen. Andra kan istället vilja att du stödjer tassen genom att hålla den i ett fast grepp.

Det är ganska sällsynt att hundar inte har några större problem med kloklippning. Ofta krävs lite bestämdhet och mycket tålamod för att kunna klippa klorna på hunden. Men om du börjar att göra detta i en tidig ålder och vänjer hunden underlättar du för dig. Då blir det nämligen enklare att göra detta till en trivsam och regelbunden rutin i framtiden.

Så ta fram din klotång och gör dig redo att klippa klorna på din hund! Om du inte redan har en sådan hittar du våra produktrekommendationer i den länkade artikeln.

Så klipper du klorna på din hund

Tid som behövs: 15 minuter

  1. Ta fram utrustningen.

    Du kommer behöva en klotång. Det kan också vara bra att använda en pannlampa för att bättre kunna se klorna. Alternativt kan du använda din mobiltelefon och lysa upp tassen med den. Om du är rädd för att klippa fel kan du även vilja ha lite blodstopp för att kunna stoppa eventuella blödningar. Ta gärna även fram lite gott hundgodis att belöna din hund med när den är duktig!Kloklippare

  2. Tänk på hur du ska lägga snittet.

    Det är viktigt att klippa hundens klor på rätt sätt. Klorna är nämligen fyllda med blod och det gör ont på din hund om du klipper fel. Det är enklare att hitta pulpan på en hund som har ljusare klor. Om klorna är mörkare kan det vara desto svårare. Därför är det bra att kunna lysa med en pannlampa eller en ficklampa. Klipp så att snittet blir ovalt ut från klon i 45 graders vinkel – inte tvärtom!Kvinna som klipper klorna på en hund

  3. Klipp hundens klor lite grann i taget.

    När du har kommit fram till hur du ska lägga snittet är din hund förhoppningsvis lugn. Det är då dags att börja klippa klorna på din hund. Skiva bort lite grann av klon åt gången istället för att klippa mycket på en gång. Belöna hunden vid behov och undvik att klippa i pulpan.Kvinna som klipper lite av hundens klo

Vanliga frågor om att klippa klor på hund

När bör man börja klippa klor på en valp?

Du kan börja klippa klorna på din valp så fort du har fått hem valpen. Genom att göra detta vänjer du hunden vid den rutin som kloklippningen är.

Hur bör man klippa klor på en hund?

Hitta pulpan och klipp ett snitt ett par millimeter från där den slutar. Hyvla gärna skivor som är ungefär 1-2 mm tjocka flera gånger. Detta är ofta att rekommendera istället för att kapa en större bit av klon på en gång.

Hur mycket bör man klippa klorna på hunden?

Exakt hur mycket av klorna du behöver klippa beror på flera olika faktorer. Hundens ras och hur lång tid som har gått sedan senaste kloklippningen är två sådana. Om pulpan vuxit sig för lång bör du bara klippa lite grann men desto oftare.

Hur ofta bör man klippa klorna på hunden?

Det är ofta lagom att utföra en kloklippning en gång i veckan ungefär. Viktigast är att du hittar en rutin som fungerar bra för dig och din hund.

Hur kan jag klippa klor på en rädd hund?

Om din hund blir stressad när det är dags för kloklippning bör du ta det varsamt. Det kan också underlätta att klippa hundens klor lite oftare men bara lite grann.

Kan man klippa klor med en nagelklippare?

Du kan klippa klorna på en valp med en vanlig nagelklippare. Men en vuxen hunds klor bör klippas med en särskild klotång. Vuxna hundar har nämligen kraftigare och mer svårklippta klor än vad valpar har.

Hur mycket kostar kloklippning på en hund?

Beroende på vilket hundtrim du väljer kostar en kloklippning på en hund ungefär 150 kr.

Avslutande tankar

Förhoppningsvis har denna guide till att klippa klorna på din hund varit till hjälp. Berätta gärna i en kommentar om du överlåter kloklippningen till proffs eller sköter den själv!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *