Hur borsta tänderna på hund omslagsbild

Hur borstar man tänderna på en hund? Och hur ofta?

Hundens tand- och munhälsa är väldigt viktig men tyvärr ofta negligerad. Men hur borstar man tänderna på en hund? Och hur ofta behöver man ägna sig åt tandborstning för att hålla hundens tandkött och tänder friska?

Tandborstning på hundar görs med en hundtandborste och hundtandkräm. Borsta tänderna på din hund noggrant. Allra helst bör tdu göra detta en till två gånger om dagen. Om du inte borstar åtminstone tre gånger i veckan riskerar tandsten och plack att byggas upp på din hunds tänder och tandkött.

För mer information om hur du steg för steg borstar tänderna på din hund rekommenderar vi att du läser vidare. Vi kommer nämligen att gå in på detta härnäst i denna artikel. Du kommer även få detaljerad information om hur ofta du bör borsta hundens tänder.

Så borstar du tänderna på din hund

Hur kommer man då igång med tandborstningen? Det är faktiskt inte särskilt svårt. Men för att underlätta har vi delat in i processen i ett antal enkla steg.

Och i klippet nedan kan du få en mer visuell bild av hur tandborstningen ska gå till.

1. Köp en tandborste och en tandkräm

Det första steget som du behöver ta är att inhandla en hundtandborste och en hundtandkräm. Välj den smak på tandkrämen som du tror att din hund kommer gilla.

Använd för allt i världen inte en tandkräm framtagen för bruk på människor – sådana är potentiellt sett livsfarliga för din hund!

2. Utför tandborstningen när hunden är lugn

Det är viktigt att börja borsta tänderna på hunden när den är lugn. Du bör därför undvika att göra det när den precis har ätit eller är uppspelt.

Du känner din hund bäst och vet när den vanligtvis är som lugnast. Skapa en rutin utifrån detta och borsta tänderna vid denna tidpunkt.

3. Var lugn och inte hotfull

Det är lätt hänt att man som hundägare gör en alltför stor grej av tandborstningen. Se till att vara lugn och inte hotfull när du närmar dig din hund. Om du trycker ner hunden på golvet, hänger över den eller håller fast den på något sätt kan du få det svårt.

Var som sagt istället lugn och vänlig. Du kan till och med lägga lite tid på att värma upp hunden innan ni börjar borsta tänderna. Uppvärmningen kan gå till som så att du försiktigt “borstar” tänderna och tandköttet med dina fingrar.

4. Inspektera tandköttet och tänderna

Med rena fingrar drar du undan hundens läppar så att du kan se tandköttet. Du har då möjlighet att inspektera såväl tandkött som tänder.

5. Borsta hundens tänder i en vinkel

Efter att du har applicerat tandkräm på tandborsten vinklar du borsten i en 45-gradig vinkel. På så vis låter du tandborstens borsthår arbeta försiktigt mot hundens tandkött.

Det spelar egentligen ingen roll huruvida du borstar i en cirkulär rörelse eller fram och tillbaka. Bägge dessa metoder har stöd bland veterinärer. Så använd den metod som du själv tycker fungerar bäst.

6. Fokusera på utsidan av tänderna

Du bör inte pröva din hunds tålamod alltför mycket. Begränsa dig därför till att lägga några minuter på att rengöra utsidan av tänderna.

Avlägsna så mycket plack som du bara kan utan att gå alltför hårt åt hundens tänder och tandkött. Det kan hända att tandköttet blöder lite grann. Detta är inget farligt eller ovanligt. Men om det sker regelbundet kan det vara ett tecken på att du trycker alltför hårt mot tandköttet med tandborsten.

7. Avsluta med en belöning

När du är klar med tandborstningen är det dags att belöna din hund! Du kan till exempel ge honom eller henne lite godis. Men även kramar, klappar och muntlig uppmuntran fungerar ofta bra som belöning.

Hur ofta ska man borsta hundens tänder?

Regelbunden tandborstning krävs för att motverka dålig andedräkt hos hunden. Det är också ett effektivt sätt att förebygga tand- och tandköttssjukdomar. Allra helst bör du borsta tänderna på din hund på daglig basis. Daglig tandborstning har i vetenskapliga studier visat sig vara mer effektiv än andra frekvenser.

Vi är dock medvetna om att detta är en ribba som ligger lite väl högt för vissa. Du kan dock känna dig lugn – det kan faktiskt räcka med att borsta hundens tänder bara några gånger i veckan. Även om det initialt kan framstå som en tidskrävande och utmanande uppgift är så inte fallet. Och det blir enklare ju oftare du gör det.

När är den bästa tiden på dagen att utföra tandborstningen?

Du bör rent krasst borsta hundens tänder en gång om dagen. Exakt vilken tid du gör det spelar ingen större roll.

Tandborstningens fokus är att ta bort plack. Om din hund har en bra kosthållning innehåller dess kost inte söta eller sura produkter. Detta gör att karies inte uppstår som riskerar att skada tänderna. Det är därför inte viktigt om tandborstningen sker före eller efter hunden har ätit.

Att borsta tänderna skyddar mot tandrelaterade problem

Genom att borsta hundens tänder dagligen kommer du att kunna förebygga tandrelaterade problem. Och målet med tandborstningen är just att minska risken att din hund drabbas av tandrelaterade problem.

Dessa problem i munnen kan ge upphov till stor smärta och lidande för hunden. Det är därför viktigt att uppmärksamma och förebygga besvär så tidigt som möjligt.

Tandhälsan påverkar också din hunds hälsa i stort. Genom att ha en rutin för att hunden ska ha en så bra tandhälsa som möjligt kan du också undvika andra sjukdomar.

Tandborstning på hund
Tandborstning är en viktig del av att ta hand om en hund.

Tandborstning på trubbnosiga hundar och små hundar

För vissa hundraser kan tandrelaterade problem uppkomma trots en bra rutin kring tandborstningen. Så är till exempel fallet med trubbnosiga raser och hundraser med väldigt liten mun.

Detta på grund av att tändernas storlek och placering i käken kan göra det svårt att få rent. I munnen ska nämligen samma antal tänder få plats oavsett om det är hos en stor eller liten hund. 

Därför är det är ännu viktigare med noggrann tandborstning om du har en hund som stämmer in på denna beskrivning.

Tandborstning på äldre hundar

Tandrelaterade problem ökar också med hundens ålder. Detta då tänderna slits mer med tiden och tandköttet kan bli mer inflammerat. Därför är daglig tandborstning också viktigt för den äldre hunden.

Om du dessutom har börjat med tandborstning vid ung ålder och kontinuerligt skött om detta minskar risken för tandrelaterade problem. 

Tandborstning på valpar – när ska man börja borsta tänderna?

Många veterinärer rekommenderar att man börjar borsta tänderna på en hund så tidigt som möjligt. Detta kan du gärna börja med redan vid 4-6 månaders ålder. Valpen börjar då vänja sig vid en tidig ålder.

Att börja med tandborstning på en valp är dock inte det lättaste. Valpen kanske biter i tandborsten, sitter inte stilla eller vispar omkring med tungan. Att vara lugn och träna tålmodigt en kort stund varje dag är en framgångsfaktor. Se även till att du även belönar valpen när den sköter sig bra i samband med tandborstningen.

Det är aldrig försent att börja borsta hundens tänder!

Du kanske får dåligt samvete och inser att du knappt aldrig borstar din hunds tänder när du läser denna text. Detta ska du dock inte få! Det är nämligt aldrig försent att börja med tandborstning på din hund, oavsett hundens ålder.

Avslutande tankar

Vi hoppas att du har fått upp ögonen för vikten av att borsta hundens tänder. För precis som med alla andra aspekter av hundars hälsar är det förebyggande arbetet det bästa och mest effektiva.

Så se till att försöka inkludera tandborstningen i den dagliga rutinen. Då kommer du kunna förbättra din hunds hälsa jämfört med om du inte skulle borsta dess tänder. Och ett par-tre minuter om dagen kan du säkert hitta i ditt schema?

Skriv gärna en kommentar och berätta hur det går med tandborstningen. Hur ofta borstar du hundens tänder och har du några särskilda knep för att underlätta processen?

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *