Det mystiska sjukdomsutbrottet i Norge 2019 🐕


Norska hundsjukan

Norska hundsjukan har under den senaste mÄnaden spridit skrÀck i skandinaviska hundÀgare. Detta gör att mÄnga runtom i landet troligtvis har funderingar kring den mystiska sjukdomen och utbrottet av denna. DÀrför kommer jag i denna artikel att belysa hundsjukdomen och rÀta ut de mÄnga frÄgetecken som omgÀrdar den.

Senaste nytt: VeterinÀrinstitutet gör bedömningen att utbrottet av den hundsjukdom som ger upphov till blodig diarré Àr pÄ nedgÄng. Man tror sig Àven ha funnit ett orsakssamband i bakterien Providencia alcalifaciens.

Om den mystiska hundsjukdomen

I början av september 2019 började medier rapportera om den hundsjukdom som har kommit att kallas ”norska hundsjukan” och ”norska hunddöden”. PĂ„ kort tid hade upp till 40 hundar insjuknat med symtom som krĂ€kningar och diarrĂ©. De första fallen av sjukdomen rapporterades i Oslo men snart dĂ€refter kom ytterligare rapporter frĂ„n min 13 andra orter.

Det norska veterinÀrinstitutet hade inget svar pÄ vad som orsakat sjukdomsfallen. Vid obduktioner fann man dock förekomst av tvÄ sorters bakterier som misstÀnktes kunna ligga bakom dessa. VeterinÀrinstitutet menade Àven att dess obducenter funnit tecken pÄ blodig tarm samt att man uteslutit vanliga orsaker till hundsjukdomar sÄsom rÄttgift och salmonella.

De symtom som hundsjukdomen ger upphov till Ă€r i sig inte helt nya – de har visat sig tidigare hos sjuka hundar. Det som skiljer sig Ă„t frĂ„n tidigare fall Ă€r enligt veterinĂ€rinstitutet istĂ€llet den stora ökningen av antalet insjuknade hundar. Sjukdomsfallen Ă€r dessutom mer akuta Ă€n tidigare – de drabbade hundarnas tillstĂ„nd försĂ€mras vĂ€ldigt snabbt.

FÄ gemensamma nÀmnare för sjukdomsfallen

Mattilsynet Àr den statliga myndighet som i Norge ansvarar för tillsyn av vÀxter, djur och nÀringsmedel. Myndigheten menar att det i dagslÀget inte finns nÄgon gemensam nÀmnare bland de insjuknade hundarna vad gÀller ras, Älder, utfodring, kontakt med andra hundar eller omrÄde i vilket de har vistats. Det enda sambandet man funnit Àr att en betydande del av de sjuka hundarna kommer frÄn den sydöstra delen av Norge, Østlandet. Detta omrÄde innefattar bland annat huvudstaden Oslo.

Inget svenskt dödsfall i sjukdomen

Den 26 september kom rapporter om att en svensk hund kan ha dött av norska hundsjukan. Hunden i frÄga ska ha varit pÄ besök i Norge och efter hemkomsten till Sverige drabbats av blodig diarré för att senare avlida. I dagslÀget har det dock inte bekrÀftats att hunden faktiskt smittats under besöket i Norge. Svenska Kennelklubben (SKK) har dessutom meddelat att hunden i frÄga varken var frÄn Skandinavien eller avled till följd av norska hundsjukan.

Karl StÄhl, t.f. statsepizootolog vid Statens veterinÀrmedicinska anstalt (SVA) menar att myndighetens riskbedömning rörande svenska hundar inte har pÄverkats av fallet:

Vi har sett att norska livsmedelssÀkerhetsmyndigheten har skrivit om ett fall av en hund hemmahörande i Sverige. Den informationen förÀndrar inte vÄr bedömning avseende risken för svenska hundar.

Lars Skjegstad, presskommunikatör hos den Norska livsmedelssÀkerhetsmyndigheten Mattilsynet, sÀger ocksÄ att symtomet blodig diarré inte Àr sÀllsynt och pÄpekar att kopplingen till norska hundsjukan inte Àr bekrÀftat:

Blodig diarré Àr inte ovanlig hos hundar. Och det har inte bekrÀftats att alla de sjukdoms- och dödsfall vi har hör ihop med utbrottet i Oslotrakten.

Möjliga orsaker till norska hundsjukan

Sasja Rygg, kommunikationsansvarig hos AniCura, intervjuades kort efter sjukdomsutbrottet av Dagbladet. Hon uttalade sig dÄ pÄ följande vis nÀr frÄgan dök upp om sjukdomen skulle kunna smitta mellan hund och mÀnniska:

Vi kan inte sÀga detta med sÀkerhet, eftersom vi Ànnu inte vet vilken slags infektion det Àr, men det Àr sÀllan sjukdomar smittar mellan hund och mÀnniska. Vissa bakterier kan det, men vi misstÀnker att detta Àr ett virus pÄ grund av det snabba sjukdomsförloppet.

Arbetet med att obducera hundar och att utföra virologiska studier samt labbanalyser Àr pÄgÄende. Genom detta arbete försöker man sÀtta fingret pÄ den verklige orsaken till norska hundsjukan. Förutom bakterier och virus har Àven svamp, parasiter samt lÄg vattenkvalitet nÀmnts som möjliga orsaker.

Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens Àr tvÄ sorters bakterier som har funnits hos flera av de sjuka hundarna. I dagslÀget gÄr det dock varken att faststÀlle eller utesluta att nÄgon av de bÀgge bakterierna har nÄgon koppling till norska hundsjukan. Senaste nytt Àr dock att veterinÀrinstitutet upplever sig ha funnit ett samband mellan sjukdomen av Providencia-bakterien.

Man tror i dagslÀget inte att sjukdomen har nÄgon koppling till hundfoder, och det finns alltsÄ inga tecken pÄ att insjuknade hundar skulle kunna smitta mÀnniskor.

Myndigheternas rÄd till hundÀgare

De norska myndigheterna uppmanar hundÀgare att hÄlla sina hundar kopplade samt att vara uppmÀrksamma pÄ eventuella symtom. I samband med promenader bör hundar inte fÄ trÀffa andra hundar man möter. Till de rekommendationer som myndigheterna har utfÀrdats hör Àven att hundars avföring ska plockas upp och kastas i nÀrmaste soptunna.

HÀr i Sverige följer Jordbruksverket hÀndelseutvecklingen pÄ andra sidan grÀnsen. Det finns dock inga begrÀnsningar som förhindrar hundÀgare att passera mellan lÀnderna.

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna