Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.
Under den ideala promenaden har du kontroll över din hund och ni båda njuter av er stund tillsammans utomhus. Många hundägare har dock svårigheter att kontrollera sina kraftfulla hundar, vilket gör att promenaderna känns jobbiga och en negativ spiral skapas. Då kan det vara värt att överväga införskaffa en nosgrimma för hund i ett försök att styra upp situationen.
För om det känns stressande och jobbigt att rasta hunden riskerar du att promenera med den mer sällan. Detta gör att problemen med drag i kopplet och kanske även utfall bara blir allt mer påtagliga. För att bryta denna negativa spiral kan du behöva använda nosgrimman som ett hjälpmedel för att lära din hund att gå fint i kopplet.
Använd nosgrimman som en del i koppelträningen
Innan vi fortsätter vidare till presentationen av de bästa nosgrimmorna på marknaden just nu, vill jag passa på att tipsa om min artikel om koppelträning. För det är viktigt att nöta grunderna i att gå fint i koppel oavsett om din hund bär ett hundhalsband eller någon av de hundselar som kan förebygga den typ av problem som beskrivs ovan (eller förvärra dessa, beroende på vilken modell du väljer).
Personligen rekommenderar jag att du iklär hunden ett VGWBälte, vilket i mitt tycke är den bästa hundselen för att motverka koppelryck och drag i kopplet. Om du hellre använder ett hundhalsband är det dock helt upp till dig, och på länken hittar du mina tips på bra sådana.
Bästa nosgrimman 2020
Det finns flera olika nosgrimmor på marknaden att hålla ögonen på, men det finns vissa saker som du bör ha i åtanke när du väljer nosgrimma till din hund:
- Säkerhetsrem – Säkerställ att den nosgrimma för hund som du införskaffar har en säkerhetsrem. Hundgrimmor är ofta tillverkade av ett relativt tunt material, tunnare än ett halsband. Detta gör det viktigt att ha en säkerhetsfunktion i form av en rem som ser till så din hund inte tar sig ur grimman och rymmer. Den grimma från Halti som jag rekommenderar nedan har en sådan.
- Passform – Passformen är A och O när det kommer till hundgrimmor. Här kan en annan storlek krävas än den på hundens halsband, för storleken på huvudet varierar mellan olika hundraser som har lika stora hundhalsband. Detta gäller inte minst raser såsom mops, fransk bulldog, boxer etc.
Med det sagt hoppar vi raskt vidare till de produkter som jag rekommenderar inom kategorin nosgrimma för hund:
1. Halti nosgrimma
Haltis nosgrimma för hund är patenterad och enligt tillverkarens egna ord den ursprungliga och bästa nosgrimman på marknaden. Detta då denna hundgrimma ger dig utmärkt förmåga att kontrollera din hund. Grimman är enkel att sätta på huden och det går dessutom snabbt och smidigt att ta av den.
Denna nosgrimma har en öppen konstruktion som ger din hund möjligheten att gäspa och flåsa och rekommenderas av många veterinärer. Den kan med fördel användas för att motverka att din hund drar i kopplet när ni är ute och promenerar.
Du fäster grimman i din hunds vanliga halsband med hjälp av den rem med pistolhake som är belägen under hakan. En fördel med detta är att om hunden inte blir lös och får möjligheten att rymma om den mot förmodan skulle lyckas ta sig ur grimman.
Sammantaget anser jag detta vara den bästa hundgrimman för hund på marknaden just nu.
2. Trixie Top Trainer nossele
En nossele som denna från Trixie kan hjälpa dig att lära din hund att gå fint i kopplet och inte dra. Genom att styra upp promenaderna på ett bättre sätt och motverka den dragkamp som annars lätt uppstår, kan du göra era promenader tillsammans så mycket trevligare för bägge parter.
Denna nossele är inte fullt lika avancerad som den nosgrimma jag tipsar om ovan från den etablerade leverantören Halti. Å andra sidan kostar den bara ungefär en tredjedel så mycket, så det är upp till dig som hundägare att avgöra vilken grimma du tycker är mest prisvärd.
Varför använda nosgrimma?
En nosgrimma för hund kan vara användbar i flera olika situationer, men dessa är de två vanligaste anledningarna till att hundägare använder grimma:
- Koppelträning för att motverka drag – Om din hund i princip kan släpa omkring dig i kopplet eller skapa en stor kraft i samband med koppelryck, kan du behöva använda en grimma när du tränar hunden att gå fint i kopplet.
- Få kontroll över en reaktiv hund – Om din hund är reaktiv och har lätt för att reagera på andra hundar eller människor kan promenaderna bli farliga, såvida du inte har full kontroll över hunden. Reaktiva hundar brukar dessutom bli än mer reaktiva om de rastas mer sällan på grund av dessa bekymmer. En nosgrimma som ger dig en ökad kontroll över din hunds huvud och hjälper dig att få hunden att fokusera på dig istället för på störningar.
Hur fungerar en nosgrimma för hund?
En nosgrimma är i mångt och mycket att betrakta som en sele för din hunds huvud. Tanken bakom denna typ av produkt är att grimman ska minska det drag i koppel som lätt uppstår om din hund gillar att bogsera omkring dig när ni är ute och går. Hunden kan nämligen inte dra i närheten lika mycket med huvudet som med sin torso.
Nosgrimman ska som namnet antyder placeras över hundens nos, strax nedanför ögonen. Du kopplar sedan ditt koppel till en rem som är belägen under hakan på hunden. När din hund sedan drar kommer grimman att skapa ett tryck mot hundens nos vilket begränsar hundens dragstyrka. Du får samtidigt mer kontroll över hundens blickfång och kan därför enklare kontrollera din reaktiva hund på promenaderna.
Använd nosgrimman som en del i koppelträningen
Värt att notera är att nosgrimmor för hundar i sig inte bidrar till inlärningen att få hunden att sluta dra. Det enda de gör är att begränsa den styrka som din hund kan använda för att dra. Vissa hundar tycker att det tryck som grimman skapar mot nosen är tillräckligt för att sluta med detta beteende, medan andra istället fortsätter att kämpa men med mindre kraft.
Nosgrimman är med andra ord bara ett träningsredskap, på samma sätt som en hundsele som motverkar drag. Och om du föredrar träningstillbehör som inte åsamkar din hund smärta och riskerar att skadar den, är en nosgrimma och en antidragsele att föredra framför stryphalsband och liknande hundtillbehör.
Hur ska en nosgrimma sitta?
Det är viktigt att den nosgrimma du köper har rätt passform för din hund. Grimman ska inte skava mot hundens huvud, glida upp mot dess ögon eller glida ner från nosryggen. En hundgrimma av rätt storlek ger din hund tillräckligt mycket utrymme för att den ska kunna leka med en boll, flåsa, äta och dricka. Du vet att den sitter för tajt om hunden med grimman på inte kan hålla en boll i munnen.
Få hundar gillar känslan av att ha en nosgrimma på nosen, inte minst inledningsvis. Du bör därför progressivt vänja hunden vid grimman. Det kan dock räcka med ett fåtal kortare sessioner för att din hund ska känna sig bekväm med den.
Vilken nosgrimma är bäst?
Det är svårt att säga vilken nosgrimma som är bäst. Det finns dock vissa kriterier som uppfylls för att en hundgrimma ska anses vara bra:
- Bekväm passform – Grimman ska inte skapa ett överdrivet stort tryck mot nosryggen. Den bör inte heller skava mot hundens nos, ansikte eller ögon.
- Grimman håller sig på plats – Din hund kan bli frustrerad när han eller hon försöker att dra i motsatt riktning från grimman. När kopplet hänger löst kommer hunden dock inte märka av den nämnvärt. Hunden ska inte kunna tråckla sig ur grimman.
- Den ger dig kontroll över din hund – En bra nosgrimma bör låta dig lugnt och försiktigt dra hundens huvud mot dig. Den bör även ge dig möjligheten att styra hundens huvud.
Avslutande tankar om nosgrimmor för hund
Nosgrimmor är inte för alla hundar. Om du tror dig kunna lära hunden att gå fint i kopplet utan en grimma behöver du troligtvis inte lägga till ännu ett hundtillbehör till din arsenal. Vissa hundar är också känsliga mot att ha ett främmande föremål i ansiktet, vilket gör att det kan vara enklare att få dem att sluta dra utan att använda sig av en nosgrimma.
Med det sagt kan ägare till många hundar, inte minst reaktiva sådana, gynnas mycket av den extra kontroll som grimman ger. När den sitter på ett korrekt sätt på din hund kommer den onekligen kunna hjälpa dig att nå målet med koppelträningen. Om du är fast besluten att få din hund att gå fint i kopplet på era promenader tillsammans, kan det därför vara en bra idé att investera i en nosgrimma.
Har du själv använt en nosgrimma tidigare? Hur var i sådana fall din upplevelse av denna? Berätta gärna i en kommentar vad du tyckte om den!