BĂ€sta nosgrimman

BÀsta nosgrimman för hund

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för VetZoo.

Under den ideala promenaden har du kontroll över din hund och ni bÄda njuter av er stund tillsammans utomhus. MÄnga hundÀgare har dock svÄrigheter att kontrollera sina kraftfulla hundar, vilket gör att promenaderna kÀnns jobbiga och en negativ spiral skapas. DÄ kan det vara vÀrt att övervÀga införskaffa en nosgrimma för hund i ett försök att styra upp situationen.

För om det kÀnns stressande och jobbigt att rasta hunden riskerar du att promenera med den mer sÀllan. Detta gör att problemen med drag i kopplet och kanske Àven utfall bara blir allt mer pÄtagliga. För att bryta denna negativa spiral kan du behöva anvÀnda nosgrimman som ett hjÀlpmedel för att lÀra din hund att gÄ fint i kopplet.

AnvÀnd nosgrimman som en del i koppeltrÀningen

Innan vi fortsÀtter vidare till presentationen av de bÀsta nosgrimmorna pÄ marknaden just nu, vill jag passa pÄ att tipsa om min artikel om koppeltrÀning. För det Àr viktigt att nöta grunderna i att gÄ fint i koppel oavsett om din hund bÀr ett hundhalsband eller nÄgon av de hundselar som kan förebygga den typ av problem som beskrivs ovan (eller förvÀrra dessa, beroende pÄ vilken modell du vÀljer).

Personligen rekommenderar jag att du iklÀr hunden ett VGWBÀlte, vilket i mitt tycke Àr den bÀsta hundselen för att motverka koppelryck och drag i kopplet. Om du hellre anvÀnder ett hundhalsband Àr det dock helt upp till dig, och pÄ lÀnken hittar du mina tips pÄ bra sÄdana.

BĂ€sta nosgrimman 2020

Det finns flera olika nosgrimmor pÄ marknaden att hÄlla ögonen pÄ, men det finns vissa saker som du bör ha i Ätanke nÀr du vÀljer nosgrimma till din hund:

  • SĂ€kerhetsrem – SĂ€kerstĂ€ll att den nosgrimma för hund som du införskaffar har en sĂ€kerhetsrem. Hundgrimmor Ă€r ofta tillverkade av ett relativt tunt material, tunnare Ă€n ett halsband. Detta gör det viktigt att ha en sĂ€kerhetsfunktion i form av en rem som ser till sĂ„ din hund inte tar sig ur grimman och rymmer. Den grimma frĂ„n Halti som jag rekommenderar nedan har en sĂ„dan.
  • Passform – Passformen Ă€r A och O nĂ€r det kommer till hundgrimmor. HĂ€r kan en annan storlek krĂ€vas Ă€n den pĂ„ hundens halsband, för storleken pĂ„ huvudet varierar mellan olika hundraser som har lika stora hundhalsband. Detta gĂ€ller inte minst raser sĂ„som mops, fransk bulldog, boxer etc.

Med det sagt hoppar vi raskt vidare till de produkter som jag rekommenderar inom kategorin nosgrimma för hund:

1. Halti nosgrimma

Halti nosgrimma
Halti nosgrimma

Se pris i butik!

Haltis nosgrimma för hund Àr patenterad och enligt tillverkarens egna ord den ursprungliga och bÀsta nosgrimman pÄ marknaden. Detta dÄ denna hundgrimma ger dig utmÀrkt förmÄga att kontrollera din hund. Grimman Àr enkel att sÀtta pÄ huden och det gÄr dessutom snabbt och smidigt att ta av den.

Denna nosgrimma har en öppen konstruktion som ger din hund möjligheten att gÀspa och flÄsa och rekommenderas av mÄnga veterinÀrer. Den kan med fördel anvÀndas för att motverka att din hund drar i kopplet nÀr ni Àr ute och promenerar.

Du fÀster grimman i din hunds vanliga halsband med hjÀlp av den rem med pistolhake som Àr belÀgen under hakan. En fördel med detta Àr att om hunden inte blir lös och fÄr möjligheten att rymma om den mot förmodan skulle lyckas ta sig ur grimman.

Sammantaget anser jag detta vara den bÀsta hundgrimman för hund pÄ marknaden just nu.

2. Trixie Top Trainer nossele

Trixie Top Trainer nossele
Trixie Top Trainer nossele

Se pris i butik!

En nossele som denna frÄn Trixie kan hjÀlpa dig att lÀra din hund att gÄ fint i kopplet och inte dra. Genom att styra upp promenaderna pÄ ett bÀttre sÀtt och motverka den dragkamp som annars lÀtt uppstÄr, kan du göra era promenader tillsammans sÄ mycket trevligare för bÀgge parter.

Denna nossele Ă€r inte fullt lika avancerad som den nosgrimma jag tipsar om ovan frĂ„n den etablerade leverantören Halti. Å andra sidan kostar den bara ungefĂ€r en tredjedel sĂ„ mycket, sĂ„ det Ă€r upp till dig som hundĂ€gare att avgöra vilken grimma du tycker Ă€r mest prisvĂ€rd.

Varför anvÀnda nosgrimma?

En nosgrimma för hund kan vara anvÀndbar i flera olika situationer, men dessa Àr de tvÄ vanligaste anledningarna till att hundÀgare anvÀnder grimma:

  • KoppeltrĂ€ning för att motverka drag – Om din hund i princip kan slĂ€pa omkring dig i kopplet eller skapa en stor kraft i samband med koppelryck, kan du behöva anvĂ€nda en grimma nĂ€r du trĂ€nar hunden att gĂ„ fint i kopplet.
  • FĂ„ kontroll över en reaktiv hund – Om din hund Ă€r reaktiv och har lĂ€tt för att reagera pĂ„ andra hundar eller mĂ€nniskor kan promenaderna bli farliga, sĂ„vida du inte har full kontroll över hunden. Reaktiva hundar brukar dessutom bli Ă€n mer reaktiva om de rastas mer sĂ€llan pĂ„ grund av dessa bekymmer. En nosgrimma som ger dig en ökad kontroll över din hunds huvud och hjĂ€lper dig att fĂ„ hunden att fokusera pĂ„ dig istĂ€llet för pĂ„ störningar.

Hur fungerar en nosgrimma för hund?

En nosgrimma Àr i mÄngt och mycket att betrakta som en sele för din hunds huvud. Tanken bakom denna typ av produkt Àr att grimman ska minska det drag i koppel som lÀtt uppstÄr om din hund gillar att bogsera omkring dig nÀr ni Àr ute och gÄr. Hunden kan nÀmligen inte dra i nÀrheten lika mycket med huvudet som med sin torso.

Nosgrimman ska som namnet antyder placeras över hundens nos, strax nedanför ögonen. Du kopplar sedan ditt koppel till en rem som Àr belÀgen under hakan pÄ hunden. NÀr din hund sedan drar kommer grimman att skapa ett tryck mot hundens nos vilket begrÀnsar hundens dragstyrka. Du fÄr samtidigt mer kontroll över hundens blickfÄng och kan dÀrför enklare kontrollera din reaktiva hund pÄ promenaderna.

AnvÀnd nosgrimman som en del i koppeltrÀningen

VÀrt att notera Àr att nosgrimmor för hundar i sig inte bidrar till inlÀrningen att fÄ hunden att sluta dra. Det enda de gör Àr att begrÀnsa den styrka som din hund kan anvÀnda för att dra. Vissa hundar tycker att det tryck som grimman skapar mot nosen Àr tillrÀckligt för att sluta med detta beteende, medan andra istÀllet fortsÀtter att kÀmpa men med mindre kraft.

Nosgrimman Àr med andra ord bara ett trÀningsredskap, pÄ samma sÀtt som en hundsele som motverkar drag. Och om du föredrar trÀningstillbehör som inte Äsamkar din hund smÀrta och riskerar att skadar den, Àr en nosgrimma och en antidragsele att föredra framför stryphalsband och liknande hundtillbehör.

Hur ska en nosgrimma sitta?

Det Àr viktigt att den nosgrimma du köper har rÀtt passform för din hund. Grimman ska inte skava mot hundens huvud, glida upp mot dess ögon eller glida ner frÄn nosryggen. En hundgrimma av rÀtt storlek ger din hund tillrÀckligt mycket utrymme för att den ska kunna leka med en boll, flÄsa, Àta och dricka. Du vet att den sitter för tajt om hunden med grimman pÄ inte kan hÄlla en boll i munnen.

FÄ hundar gillar kÀnslan av att ha en nosgrimma pÄ nosen, inte minst inledningsvis. Du bör dÀrför progressivt vÀnja hunden vid grimman. Det kan dock rÀcka med ett fÄtal kortare sessioner för att din hund ska kÀnna sig bekvÀm med den.

Vilken nosgrimma Àr bÀst?

Det Àr svÄrt att sÀga vilken nosgrimma som Àr bÀst. Det finns dock vissa kriterier som uppfylls för att en hundgrimma ska anses vara bra:

  • BekvĂ€m passform – Grimman ska inte skapa ett överdrivet stort tryck mot nosryggen. Den bör inte heller skava mot hundens nos, ansikte eller ögon.
  • Grimman hĂ„ller sig pĂ„ plats – Din hund kan bli frustrerad nĂ€r han eller hon försöker att dra i motsatt riktning frĂ„n grimman. NĂ€r kopplet hĂ€nger löst kommer hunden dock inte mĂ€rka av den nĂ€mnvĂ€rt. Hunden ska inte kunna trĂ„ckla sig ur grimman.
  • Den ger dig kontroll över din hund – En bra nosgrimma bör lĂ„ta dig lugnt och försiktigt dra hundens huvud mot dig. Den bör Ă€ven ge dig möjligheten att styra hundens huvud.

Avslutande tankar om nosgrimmor för hund

Nosgrimmor Àr inte för alla hundar. Om du tror dig kunna lÀra hunden att gÄ fint i kopplet utan en grimma behöver du troligtvis inte lÀgga till Ànnu ett hundtillbehör till din arsenal. Vissa hundar Àr ocksÄ kÀnsliga mot att ha ett frÀmmande föremÄl i ansiktet, vilket gör att det kan vara enklare att fÄ dem att sluta dra utan att anvÀnda sig av en nosgrimma.

Med det sagt kan Àgare till mÄnga hundar, inte minst reaktiva sÄdana, gynnas mycket av den extra kontroll som grimman ger. NÀr den sitter pÄ ett korrekt sÀtt pÄ din hund kommer den onekligen kunna hjÀlpa dig att nÄ mÄlet med koppeltrÀningen. Om du Àr fast besluten att fÄ din hund att gÄ fint i kopplet pÄ era promenader tillsammans, kan det dÀrför vara en bra idé att investera i en nosgrimma.

Har du sjÀlv anvÀnt en nosgrimma tidigare? Hur var i sÄdana fall din upplevelse av denna? BerÀtta gÀrna i en kommentar vad du tyckte om den!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *