Ensamträna hund omslagsbild

Ensamträna hund: så gör du steg för steg

Många människor ogillar att vara ensamma och detsamma är även sant för våra hundar. Din hund skulle gärna vara med dig jämt och ständigt. Tyvärr behöver dock många hundägare ägna stora delar av arbetsdagen från sina husdjur.

Efter att ha fått hem valpen och knytit an till den kan det kännas hjärtskärande att behöva lämna valpen och gå till jobbet. Som tur är finns det vissa saker som du kan göra för att underlätta lämnandet och lindra ensamheten. Faktum är att du genom gedigen ensamträning och med enkla medel kan uppnå ett riktigt gott resultat. Här berättar vi hur!

Ensamträna din hund steg för steg

Innan du börjar ensamträna din hund bör du ha rastat den ordentligt. Det är också viktigt att du inte påbörjar denna träning vare sig för tidigt eller för sent. Dessutom är tålamod nyckeln – skynda långsamt!

1. Säg åt hunden att gå och lägga sig

Det första steget i all ensamhetsträning är att säga åt hunden att gå och lägga sig på en viss plats. Platsen kan med fördel vara hundens bädd, men det skulle även kunna vara en begränsad yta på golvet. Om du inte redan har satt ett hundkommando som ”gå och lägg dig”, bör du börja med att träna på detta innan du går vidare.

2. Ge din hund ett stanna-kommando

Nästa steg är att be hunden stanna på den plats där du just bad den att lägga sig. Försök att sätta upp en osynlig gräns som din hund måste hålla sig inom. Belöna hunden när den gör som du vill.

3. Be hunden att stanna och rör dig bort från den

Nu är det dags att återigen be hunden att stanna på sin plats men samtidigt röra sig bort från den. När du ensamtränar hunden är det viktigt att gå varsamt fram. Därför bör du bara röra dig några meter bort från hunden och förvänta dig att den ligger kvar. Belöna om hunden lyder dig.

4. Upprepa och rör dig längre bort från hunden under längre stunder

Om du har lyckats följa alla steg så här långt är det dags att öka svårighetsgraden. Upprepa steget ovan men rör dig nu längre bort från din hund, till exempel in i ett annat rum. Belöna hundens lydnad.

5. Gå ut genom ytterdörren och stäng den bakom dig

Det sista steget i ensamhetsträningen är att du går ut och hunden stannar kvar. Gå ut genom ytterdörren och stänga dörren bakom. Börja med att bara vistas utanför bostaden i någon minut. Förutsatt att träningen går som den ska kan du stegvis öka tiden utanför hemmet. Glöm inte att belöna hunden när du kommer in igen, men gör ingen stor affär av det (se tips #3 nedan).

Börja som sagt med att bara stå utanför dörren. Därefter kan du kanske ta ut soporna eller hämta posten. Sedan kan du spendera allt längre tid utanför hemmet innan du kommer hem igen. Men tänk på att ta det i en takt som din hund klarar av och anpassa träningen utifrån graden av framgång.

Hund ligger ensam i soffa
Målet med ensamhetsträningen är att hunden är lugn när den lämnas hemma.

Tips för lyckad ensamhetsträning

Det kan låta enkelt att ensamträna en hund, men ibland är det dock svårare i verkligheten än i teorin. För att hjälpa dig ytterligare på traven bjuder vi på nedanstående handfasta tips kring ensamhetsträning:

1. Se till så att hunden är rastad och trött

Innan du inleder ensamhetsträningen är det viktigt att du ser till så att hunden har rastats och att den är trött. Om du ska ensamträna en vuxen hund kan du med fördel börja med en långpromenad eller löprunda.

En trött hund är en lycklig hund. Hundar får en känsla av välmående av motion på samma sätt som vi människor får. Så börja i rätt ände och trötta ut hunden lagom mycket innan ensamträningen!

2. Börja med att lämna din valp ensam under kortare stunder

När du får hem valpen är det viktigt att du hjälper den att komma till ro i sin nya miljö. Så fort din valp känner sig som hemma kan du gärna börja med ensamhetsträningen. Ensamträna din hund i kortare invervaller.

Med tanke på att valpar sover i upp till 18 timmar per dag bör du med tiden utan problem kunna lämna den ensam en timme eller två åt gången. Försök undvika att ta med dig valpen överallt i början. Vi förstår att det kan vara frestande att göra detta, men om din hund ständigt svansar efter dig blir den lätt alltför bunden till dig. Det kan ställa till problem för dig längre fram.

Om din hund blir alltför fäst vid dig och mindre oberoende, kan det vara svårt att lämna hunden ensam. Det är också stor risk att hunden utvecklar allvarlig separationsångest. Försök istället att lära valpen redan från början att du inte alltid kommer att finnas vid dess sida. Detta gör du genom att lämna hunden ensam i kortare intervaller. Att ensamhetsträna hunden i ung ålder är alltså väldigt viktigt.

3. Visa valpen att den kan ha roligt även utan dig

När du börjar ensamhetsträna din valp är det viktigt att hålla den sysselsatt. Använd gärna aktiveringsleksaker för att roa och stimulera hunden. Vissa leksaker av detta slag kan fyllas med godis som hunden tvingas vara lite klipsk och ihärdig för att få tag i. Du kan även skapa dina egna pusselspel om du vill spara en liten slant och skapa en budgetlösning.

I det vilda söker hundar efter föda på daglig basis. För att simulera detta kan du gömma godbitar i trädgården och inne i bostaden. Dessa låter du sedan din valp sniffa upp medan du är borta. Genom att hålla hunden upptagen med annat medan du är borta kan du få ensamträningen att löpa på mer friktionsfritt.

Nyckeln är att ge din hund aktiveringsleksaker, tuggleksaker och/eller tuggben precis innan du lämnar hemmet. På så vis kommer hunden att förknippa det faktum att du går med något positivt.

4. Gör ingen stor grej av att du kommer och går

En annan viktig nyckel när du ska ensamträna din hund är att du har en lugn energi. Gör ingen stor affär av att du går. Var positiv men lugn och ger din hund en tuggleksak eller liknande. Välj en fras som du alltid använder när du lämnar hemmet. När du uttalar den vet hunden vad den kan förvänta sig – att du går men också att du kommer tillbaka.

Ge inte heller hunden en massa uppmärksamhet direkt när du kommer tillbaka. Vänta istället med att interagera med din hund tills den har lugnat ner sig om den är upphetsad när du kommer hem. Din hund är förstås glad att se dig, men om du förstärker denna upphetsning genom att göra en stor grej av att du kommer riskerar hunden att lägga sig till med dåliga vanor.

Vissa hundar går upp i varv så pass mycket när deras ägare kommer tillbaka att de kissar inomhus, hoppar omkring extremt mycket eller ylar och skäller högljutt. Detta kan med tiden driva såväl dig som dina gäster eller grannar till vansinne. Hälsa istället lugnt på valpen hur glad du än är att se honom eller henne. Sedan har du resten av dagen på dig att spendera kvalitetstid tillsammans med din valp och visa den uppskattning.

5. Finns där för din hund även när du är borta

Detta kan för många låta lite märkligt och är förstås inte helt nödvändigt. Men det finns faktiskt ett sätt för dig att finnas där för din hund även när du inte är på plats rent fysiskt. Det finns nämligen olika videokameror och annan teknisk utrustning som låter dig hålla koll på din hund när du är på jobbet eller liknande. Vissa av dessa låter dig även interagera med din hund och prata med den.

Rätt leksaker för ensamhetsträning

Hundar blir ofta destruktiva och tar sönder saker när de lämnas ensamma hemma hela dagen. Detta har helt enkelt att göra med att hunden blir uttråkad av att vara själv. Men du kan motverka detta genom att ge hunden något att göra på dagarna.

Roliga hundleksaker kan med fördel användas för att hålla hunden sysselsatt. En riktigt bra leksak kan ofta göra din hund upptagen med att leka i flera timmar. I den länkade artikeln kan du får tips och uppslag på leksaker som är roliga och sysselsätter din hund.

Men det är viktigt att välja leksaker med omsorg. Du vill ju inte lämna din hund ensam hemma med en leksak som skulle kunna vara farlig. Ett exempel på leksaker som bör undvikas är mjuka sådana med pipfunktion. Hundar tenderar nämligen att ta sönder pipleksaker i jakten på den lilla plastmanick som orsakar pipljudet.

Ett exempel på utmärkta leksaker för ensamträning av hund är aktiveringsleksaker som du kan fylla med godis. Du kan med fördel prenumerera på en prenumerationsbox som Rockybox för att varje månad få nya spännade leksaker. Klicka på länken för att läsa vår recension av boxen och se exempel på dess innehåll.

Hund som tar sönder en hundleksak
Hundar tar gärna sönder pipleksaker. Välj hellre andra leksaker vid ensamträning.

Vanliga frågor om ensamhetsträning

Hur ensamtränar jag en valp?

1. Säg din hund att gå och lägga sig i sin bädd eller på golvet.
2. Ge kommando att stanna och belöna om den lyder dig.
3. Be på nytt hunden att stanna och gå iväg. Belöna lydighet.
4. Fortsätt och rör dig allt längre bort under längre tid.
5. Öka svårighetsgraden genom att gå ut och stänga dörren.

När börjar man ensamträna en valp?

Börja gärna ensamträna din valp så fort den har blivit trygg i sitt nya hem. Då börjar du försiktigt med ensamträningen och tränar bara kortare stunder. Därefter ökar du sedan längden på träningssessionerna i takt med att valpen vänjer sig vid att lämnas ensam.

Kan jag lämna en 6 månaders valp ensam hemma?

Du kan lämna en 6 månaders valp ensam hemma under kortare stunder om du har vant valpen vid detta. Det förutsätter att du har ensamtränat hunden. Men du bör inte lämna hunden i längre än max några timmar även om den är van att lämnas.

Hur länge ska man vara hemma med en valp?

Hur länge du bör vara hemma med valpen varierar beroende på dess ålder och hur ensamhetsträningen har gått. En valp på två månader behöver rastas minst var tredje timmer om inte oftare. En valp på fyra månader kan klara sig ensam i upp till fem timmar.

Kan man lämna sin valp ensam med en vuxen hund?

Om du ska lämna en valp ensam med en vuxen hund är det viktigt att hundarna är väldigt bekväma med varandras närvaro. Ser du att den äldre hunden ibland ledsnar på valpens outtröttliga energi bör du förmodligen inte lämna dem ensamma utan övervakning.

Hur ensamtränar man en vuxen hund?

Sättet att ensamhetsträna en vuxen hund skiljer sig inte åt från en valps ensamträning. Du bör dock vara medveten om att det kan vara svårare att träna en äldre hund att lämnas. Detta beror på att separationsångesten hos vuxna hundar kan växa sig stark med åren.

Hur lång tid tar det att ensamträna en vuxen hund?

Hur mycket träning som krävs innan du kan lämna din hund i några timmar varierar från fall till fall. Det kan ta längre tid att ensamhetsträna en vuxen hund eller en valp. Detta gäller i synnerhet om den vuxna hunden är ovan vid att lämnas ensam hemma.

Kan man ensamträna en hund med separationsångest?

Att ensamhetsträna en hund som får ångest av att lämnas kan vara väldigt svårt. Försök att inte göra en stor grej av att du kommer och går. Säg till hunden att du går och snart kommer tillbaka så den vet vad du gör. Överväg att ge ett lugnande medel såsom Adaptil om ångesten är allvarlig.

När jag lämnar min hund ensam hemma skäller den – vad gör jag?

Om din hund skäller när den lämnas ensam hemma kan du testa att spela musik när du är borta. Skällandet beror på den separationsångest som hunden känner när ni skiljs åt. Även ylande är vanligt. Du kan även ge din hund leksaker som aktiverar och roar hunden tills du kommer igen.

Avslutande tankar

Såvida du inte har tänkt finnas vid din hunds sida och ha med den överallt är ensamhetsträningen väldigt viktig. Vi hoppas att denna guide till att ensamträna hund kan vara till hjälp för dig i denna träning.

Innan du bestämmer dig för att börja lämna din hund ensam bör du vara medveten om att det är vanligt bland hundar med separationsångest. Dessutom lämnar många heltidsarbetande hundägare hunden ensam i uppemot 8-9 timmar. Enligt Jordbruksverket ska dock hundar rastas minst var sjätte timme. Därmed bör du i sådana fall komma hem på lunchen för att rasta din hund. Denna dubbla lämning av hunden på en och samma dag kan dock förstärka separationsångesten.

Lämnar du din hund ensam hemma på dagarna eller hur har du löst denna del av livspusslet? Dela gärna med dig av dina tankar kring ensamhetsträning och separationsångest genom att skriva en kommentar nedan!

Liknande artiklar