Bästa aktiveringsleksaken

Bästa aktiveringsleksaken för hundar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Dogman och VetZoo.

Användandet av aktiveringsleksaker är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att aktivera sin hund och låta den jobba för sin belöning. Aktiveringsspel och leksaker som tröttar ut din hund mentalt är därför utmärkta komplement till regelbunden fysisk motion när du vill ge din hund en lycklig och fulländad tillvaro. Med hjälp av dessa kan du nämligen hålla din hund sysselsatt och motverka uttråkning, negativ passivitet och i förlängningen depression.

Aktiveringsleksaker kan förvisso hålla din hund sysselsatt under de timmar som du kanske lämnar den hemma medan du jobbar. Och vissa aktiveringsspel och leksaker kan du känna dig trygg med att lämna hunden med när du inte är hemma. De allra flesta av dessa bör din hund dock endast leka med under övervakning.

I denna artikel kommer jag att guida dig till några av de bästa spelen och aktiveringsleksakerna för hundar på marknaden. Jag kan även rekommendera dig att spana in våra tips på roliga hundleksaker, om du skulle vilja ha fler produktrekommendationer än nedanstående.

Bästa aktiveringsleksaken för hundar – Bäst i test

Det finns flera utmärkt aktiveringsspel och leksaker på marknaden som främjar mental stimulans. Dessa är tre av de som jag personligen har låtit mina hundar använda och tycker allra bäst om.

1. Nina Ottosson DogTornado

Nina Ottosson DogTornado
Nina Ottosson DogTornado

För några år sedan införskaffade jag Nina Ottossons DogTornado till mina hundar. Det som enligt mig gör denna produkt så magnifik är det faktum att den i sitt enklaste utförande är ganska simpel – snurra på benen och belönas med godis. Du kan dock göra leksaken lite svårare genom att placera godiset under de medföljande benbrickorna, vilka hunden då får pilla upp för att komma åt godiset.

Jag har faktiskt ingenting negativt att säga om denna produkt. Detta gör att jag med handen på hjärtat kan utse den till den bästa aktiveringsleksaken av de alla!

Är du intresserad av en produkt som ligger ytterligare ett steg upp i svårighetsgrad? Då kan jag varmt rekommendera att du läser min recension av Dog Twister, även denna produkt tillverkad av Nina Ottosson. Faktum är att jag skulle kunna skriv en helt egen lista med bara hennes produkter – så bra är de. Jag har dock valt att nyansera urvalet av aktiveringsleksaker för att ge dig som läsare ett bredare spektra att läsa om.

2. Trixie Flip Board aktiveringsleksak

Flip Board aktiveringsleksak
Trixie Flip Board aktiveringsleksak

Denna produkt är ett slags interaktivt pussel som din hund löser genom att flytta brickor och koner samt öppna luckor med hjälp av spakar. Undersidan av produkten har en gummiring som gör att spelet håller sig på plats på golvet.

Min erfarenhet säger dock att en stor och kraftfull hund som är fysisk i sitt problemlösande utan problem kan flytta på brädet. Om denna beskrivning stämmer in på din hund rekommenderar jag därför att du håller ett öga på brädet när hunden jobbar och eventuellt håller det på plats med ena handen.

Detta är ett pussel som mina hundar tycker riktigt mycket om att lösa. När du introducerar detta aktiveringsspel för din hund kan du dock behöva visa hur spakarna fungerar. De öppnas åt varsitt håll och det kan vara svårt för hunden att dra i spaken istället för att trycka på den, men då kan du lätt snurra på brädet för att hjälpa till.

3. Kong Classic

Kong aktiveringsleksak
Kong Classic

Denna aktiveringsleksak rultar omkring på golvet på ett oförutsägbart sätt och låter hunden jobba för sin mat. Denna leksak är ganska enkel och har inte en massa lösa delar. Du bör därför kunna lämna din hund ensam hemma tillsammans med denna produkt och låta hunden leka med den utan övervakning.

En potentiell nackdel är att den ge ifrån sig ett ganska högt ljud när den rullar runt i hemmet. Detta kan vara bra att känna till om du bor i en lyhörd bostad med känsliga grannar, men i övrigt bör det inte vara ett bekymmer.

Jag upplever att Kongs aktiveringsleksaker tack vare sin enkla utformning passar de flesta hundar som inte är vana vid aktiveringsspel. Prislappen på denna produkt är dessutom relativt låg, så du behöver inte känna att du kastar pengarna i sjön om hunden inte skulle visa alltför stort intresse för den. Sannolikheten är dock stor att din hund kommer att älska sin Kong!

Så utfördes detta av aktiveringsleksaker

Jag har under årens lopp testat en hel del spel och aktiveringsleksaker för hundar från flera olika tillverkare. Testet har med andra ord inte utförts vid ett enda tillfälle utan resultatet har vuxit fram genom långt och gediget testande av de olika produkterna. För att nyansera min bild av de olika produkterna har jag även läst igenom andra produktrecensioner och tester av aktiveringsspel och leksaker.

Därför behöver hundar mental och fysisk aktivering

När hundar blir uttråkade eller känner sig ensamma tenderar de att underhålla sig själva på olika sätt. Detta leder ofta till att de river och tuggar sönder mindre lämpliga föremål såsom soffor, skor och kläder, väggar och annat de kan tänkas komma över. Du kanske ser detta som att hunden försöker hämnas på dig för att du lämnar den ensam hemma eller för att du är för upptagen för att leka med den, men så är alltså inte fallet. Hunden är helt enkelt understimulerad.

Hundar är ofta framavlade för att utföra ett specifikt jobb och älskar att ha en uppgift. De behöver därför ägna sig åt att jobba, eller åt andra aktiviteter som utmanar dem såväl fysiskt som mentalt och tröttar ut dem. För när en hund inte har någonting att göra kommer den ganska snabbt att utveckla oönskade och destruktiva beteenden. Hunden kommer dessutom att bli olycklig och kanske även oviktig.

Fördelarna med aktiveringsspel

De flesta hundpsykologer är övertygade om att spel och aktiveringsleksaker för hundar hjälper hundarna att utveckla sina kognitiva förmågor, inte minst deras förmåga att tänka strategiskt och lösa problem. Dessa produkter kan även trötta ut hunden på ett bra sätt och förbättra dess övergripande livskvalitet. Låt mig förklara detta lite närmre.

Aktiveringsleksakernas främsta fördelar

Det finns flera anledningar till att du kan tänkas vilja låta din hund spela aktiveringsspel. Dessa är några av de främsta fördelarna med aktiveringsleksaker och spel:

  • Aktiveringsleksaken håller din hund sysselsatt – Aktiveringsspel och leksaker som främjar mental aktivering ser till att din hund är sysselsatt när du är upptagen med annat. Du kan med fördel spela tillsammans med din hund, men du kan även låta hunden spela själv under övervakning samtidigt som du själv jobbar eller lagar mat.
  • Aktiveringen får hunden att utsöndra lyckohormoner – När din hund använder nosen för att lukta sig till mat eller godis utsöndras hormonet dopamin i hundens hjärna. Denna substans får hunden att känna sig lycklig och avslappnad. Aktiveringsspel som kräver en del nosarbete är därför särskilt väl lämpade för att få din hund att må bättre av aktiveringen.
  • Mental aktivering motverkar oönskade beteenden – En hund som använder sin energi till att lösa ett problem får utlopp för sin energi på ett positivt sätt. Detta minskar risken för att energin används till negativa aktiviteter såsom att tugga sönder möbler eller skälla överdrivet mycket.
  • Aktiveringsmatskålar får din hund att äta långsammare – Om du har problemet att din hund äter sin mat alltför snabbt kan en aktiveringsmatskål eller liknande hjälpa dig att få bukt med detta problem. Genom att låta hunden arbeta lite extra för sin mat aktiverar du inte bara hunden och motverkar negativ passivitet – på köpet får du dessutom din hund att äta långsammare.
Hundar med hundleksak
Hundar som får sitt behov av fysisk motion och mental stimulans tillgodosett mår bättre än negativt passiva hundar.

Så lär du din hund att använda en aktiveringsleksak

Om det är allra första gången som din hund ska använda en aktiveringsleksak, eller om leksaken i fråga skiljer sig mycket åt från de(n) som hunden är van vid, kan din fyrbenta kompis behöva lite hjälp till en början. Du kan med fördel börja med att introducera ett enklare aktiveringsspel eller en leksak med lägre tröskel.

Det är också bra om det godis eller den mat du använder som belöning har ett högt värde för hunden. Detta gör det nämligen mer intressant för hunden att faktiskt förtjäna sin belöning. I takt med att hunden blir allt bättre på att använda sin aktiveringsleksak kan du sedan växla till spel och leksaker med en högre svårighetsgrad.

Om din hund har svårt för att få grepp om sin leksak, kan det vara en god idé att faktiskt visa hunden i praktiken hur leksaken eller spelet är tänkt att användas. Du kanske har förmånen att ha en annan hund i hemmet som redan känner till leksaken? I sådana fall kan du låta den visa din andra hund hur man går tillväga för att få sin belöning.

Inlärning med klicker

Du som använder dig av en klicker i din hundträning och har ”klickat in” din hund kan med hjälp av klickern påskynda inlärningsprocessen. Så fort hunden överhuvudtaget vidrör sin leksak med nosen eller en tass, eller knuffar omkring den eller liknande, klickar du för att visa att jycken är inne på rätt spår.

Så väljer du rätt aktiveringsspel eller leksak

Det kan vara svårt att som hundägare veta vilket aktiveringsspel eller leksak som är det rätta för ens hundkompis. Här går jag därför igenom de viktigaste sakerna som du bör ta hänsyn till i valet av aktiveringsleksak till din hund.

  • Storlek – Storleken är viktig att väga in i ekvationen när man ska köpa en aktiveringsleksak till sin hund. Detta då hunden behöver kunna använda sin mun för att lösa problem utan att riskera att svälja alltför små bitar av leksaken. Du bör därför inte ge en för liten leksak till en stor hund. Samtidigt bör inte heller en mindre hund ges en alltför stor leksak då det är lätt hänt att hunden blir frustrerad av det eller får svårt att använda munnen på rätt sätt.
  • Hållbarhet/hårdhet – Om din hund gillar att tugga på saker och är känd för att gå hårt åt sina leksaker, kan du behöva titta på aktiveringsspel som har en hög hållbarhet och är svåra att förstöra. En hund som har ett mer försiktigt bett kan istället behöva en lite mjukare leksak.
  • Svårighetsgrad – För att din hund ska lyckas lösa det problem som den ställs för när den spelar ett aktiveringsspel, behöver spelet i fråga vara anpassat till hundens nivå. Det kan därför vara bra att införskaffa flera olika spel och leksaker med olika svårighetsgrader. På så vis kan du börja med de enklare och gradvis låta hunden avancera till svårare sådana.

Avslutande tankar om aktiveringsleksaker

Precis som jag går igenom i denna artikel är aktiveringsleksaker framtagna utifrån hundars naturliga instinkt att jaga och förtjäna sin mat. När man förstår detta är det lätt att se de fördelarna som ett aktiveringsspel för med sig. Det är även väldigt roligt att se en hund spela ett spel eller leka med en leksak samtidigt som den försöker lösa ett problem.

När du är i färd med att välja den bästa aktiveringsleksaken för just din hund, bör du ha i åtanke att den bästa leksaken eller spelet är den som har rätt storlek och svårighetsgrad för hunden i fråga.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *