BĂ€sta aktiveringsleksaken

BÀsta aktiveringsleksaken för hundar

InlÀgget innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Coolstuff, Dogman och VetZoo.

AnvÀndandet av aktiveringsleksaker Àr ett av de enklaste och mest effektiva sÀtten att aktivera sin hund och lÄta den jobba för sin belöning. Aktiveringsspel och leksaker som tröttar ut din hund mentalt Àr dÀrför utmÀrkta komplement till regelbunden fysisk motion nÀr du vill ge din hund en lycklig och fullÀndad tillvaro. Med hjÀlp av dessa kan du nÀmligen hÄlla din hund sysselsatt och motverka uttrÄkning, negativ passivitet och i förlÀngningen depression.

Aktiveringsleksaker kan förvisso hÄlla din hund sysselsatt under de timmar som du kanske lÀmnar den hemma medan du jobbar. Och vissa aktiveringsspel och leksaker kan du kÀnna dig trygg med att lÀmna hunden med nÀr du inte Àr hemma. De allra flesta av dessa bör din hund dock endast leka med under övervakning.

I denna artikel kommer jag att guida dig till nÄgra av de bÀsta spelen och aktiveringsleksakerna för hundar pÄ marknaden. Jag kan Àven rekommendera dig att spana in vÄra tips pÄ roliga hundleksaker, om du skulle vilja ha fler produktrekommendationer Àn nedanstÄende.

BĂ€sta aktiveringsleksaken för hundar – BĂ€st i test

Det finns flera utmÀrkt aktiveringsspel och leksaker pÄ marknaden som frÀmjar mental stimulans. Dessa Àr tre av de som jag personligen har lÄtit mina hundar anvÀnda och tycker allra bÀst om.

1. Nina Ottosson DogTornado

Nina Ottosson DogTornado
Nina Ottosson DogTornado

För nĂ„gra Ă„r sedan införskaffade jag Nina Ottossons DogTornado till mina hundar. Det som enligt mig gör denna produkt sĂ„ magnifik Ă€r det faktum att den i sitt enklaste utförande Ă€r ganska simpel – snurra pĂ„ benen och belönas med godis. Du kan dock göra leksaken lite svĂ„rare genom att placera godiset under de medföljande benbrickorna, vilka hunden dĂ„ fĂ„r pilla upp för att komma Ă„t godiset.

Jag har faktiskt ingenting negativt att sÀga om denna produkt. Detta gör att jag med handen pÄ hjÀrtat kan utse den till den bÀsta aktiveringsleksaken av de alla!

Är du intresserad av en produkt som ligger ytterligare ett steg upp i svĂ„righetsgrad? DĂ„ kan jag varmt rekommendera att du lĂ€ser min recension av Dog Twister, Ă€ven denna produkt tillverkad av Nina Ottosson. Faktum Ă€r att jag skulle kunna skriv en helt egen lista med bara hennes produkter – sĂ„ bra Ă€r de. Jag har dock valt att nyansera urvalet av aktiveringsleksaker för att ge dig som lĂ€sare ett bredare spektra att lĂ€sa om.

2. Trixie Flip Board aktiveringsleksak

Flip Board aktiveringsleksak
Trixie Flip Board aktiveringsleksak

Denna produkt Àr ett slags interaktivt pussel som din hund löser genom att flytta brickor och koner samt öppna luckor med hjÀlp av spakar. Undersidan av produkten har en gummiring som gör att spelet hÄller sig pÄ plats pÄ golvet.

Min erfarenhet sÀger dock att en stor och kraftfull hund som Àr fysisk i sitt problemlösande utan problem kan flytta pÄ brÀdet. Om denna beskrivning stÀmmer in pÄ din hund rekommenderar jag dÀrför att du hÄller ett öga pÄ brÀdet nÀr hunden jobbar och eventuellt hÄller det pÄ plats med ena handen.

Detta Àr ett pussel som mina hundar tycker riktigt mycket om att lösa. NÀr du introducerar detta aktiveringsspel för din hund kan du dock behöva visa hur spakarna fungerar. De öppnas Ät varsitt hÄll och det kan vara svÄrt för hunden att dra i spaken istÀllet för att trycka pÄ den, men dÄ kan du lÀtt snurra pÄ brÀdet för att hjÀlpa till.

3. Kong Classic

Kong aktiveringsleksak
Kong Classic

Denna aktiveringsleksak rultar omkring pÄ golvet pÄ ett oförutsÀgbart sÀtt och lÄter hunden jobba för sin mat. Denna leksak Àr ganska enkel och har inte en massa lösa delar. Du bör dÀrför kunna lÀmna din hund ensam hemma tillsammans med denna produkt och lÄta hunden leka med den utan övervakning.

En potentiell nackdel Àr att den ge ifrÄn sig ett ganska högt ljud nÀr den rullar runt i hemmet. Detta kan vara bra att kÀnna till om du bor i en lyhörd bostad med kÀnsliga grannar, men i övrigt bör det inte vara ett bekymmer.

Jag upplever att Kongs aktiveringsleksaker tack vare sin enkla utformning passar de flesta hundar som inte Àr vana vid aktiveringsspel. Prislappen pÄ denna produkt Àr dessutom relativt lÄg, sÄ du behöver inte kÀnna att du kastar pengarna i sjön om hunden inte skulle visa alltför stort intresse för den. Sannolikheten Àr dock stor att din hund kommer att Àlska sin Kong!

SÄ utfördes detta av aktiveringsleksaker

Jag har under Ärens lopp testat en hel del spel och aktiveringsleksaker för hundar frÄn flera olika tillverkare. Testet har med andra ord inte utförts vid ett enda tillfÀlle utan resultatet har vuxit fram genom lÄngt och gediget testande av de olika produkterna. För att nyansera min bild av de olika produkterna har jag Àven lÀst igenom andra produktrecensioner och tester av aktiveringsspel och leksaker.

DÀrför behöver hundar mental och fysisk aktivering

NÀr hundar blir uttrÄkade eller kÀnner sig ensamma tenderar de att underhÄlla sig sjÀlva pÄ olika sÀtt. Detta leder ofta till att de river och tuggar sönder mindre lÀmpliga föremÄl sÄsom soffor, skor och klÀder, vÀggar och annat de kan tÀnkas komma över. Du kanske ser detta som att hunden försöker hÀmnas pÄ dig för att du lÀmnar den ensam hemma eller för att du Àr för upptagen för att leka med den, men sÄ Àr alltsÄ inte fallet. Hunden Àr helt enkelt understimulerad.

Hundar Àr ofta framavlade för att utföra ett specifikt jobb och Àlskar att ha en uppgift. De behöver dÀrför Àgna sig Ät att jobba, eller Ät andra aktiviteter som utmanar dem sÄvÀl fysiskt som mentalt och tröttar ut dem. För nÀr en hund inte har nÄgonting att göra kommer den ganska snabbt att utveckla oönskade och destruktiva beteenden. Hunden kommer dessutom att bli olycklig och kanske Àven oviktig.

Fördelarna med aktiveringsspel

De flesta hundpsykologer Àr övertygade om att spel och aktiveringsleksaker för hundar hjÀlper hundarna att utveckla sina kognitiva förmÄgor, inte minst deras förmÄga att tÀnka strategiskt och lösa problem. Dessa produkter kan Àven trötta ut hunden pÄ ett bra sÀtt och förbÀttra dess övergripande livskvalitet. LÄt mig förklara detta lite nÀrmre.

Aktiveringsleksakernas frÀmsta fördelar

Det finns flera anledningar till att du kan tÀnkas vilja lÄta din hund spela aktiveringsspel. Dessa Àr nÄgra av de frÀmsta fördelarna med aktiveringsleksaker och spel:

  • Aktiveringsleksaken hĂ„ller din hund sysselsatt – Aktiveringsspel och leksaker som frĂ€mjar mental aktivering ser till att din hund Ă€r sysselsatt nĂ€r du Ă€r upptagen med annat. Du kan med fördel spela tillsammans med din hund, men du kan Ă€ven lĂ„ta hunden spela sjĂ€lv under övervakning samtidigt som du sjĂ€lv jobbar eller lagar mat.
  • Aktiveringen fĂ„r hunden att utsöndra lyckohormoner – NĂ€r din hund anvĂ€nder nosen för att lukta sig till mat eller godis utsöndras hormonet dopamin i hundens hjĂ€rna. Denna substans fĂ„r hunden att kĂ€nna sig lycklig och avslappnad. Aktiveringsspel som krĂ€ver en del nosarbete Ă€r dĂ€rför sĂ€rskilt vĂ€l lĂ€mpade för att fĂ„ din hund att mĂ„ bĂ€ttre av aktiveringen.
  • Mental aktivering motverkar oönskade beteenden – En hund som anvĂ€nder sin energi till att lösa ett problem fĂ„r utlopp för sin energi pĂ„ ett positivt sĂ€tt. Detta minskar risken för att energin anvĂ€nds till negativa aktiviteter sĂ„som att tugga sönder möbler eller skĂ€lla överdrivet mycket.
  • AktiveringsmatskĂ„lar fĂ„r din hund att Ă€ta lĂ„ngsammare – Om du har problemet att din hund Ă€ter sin mat alltför snabbt kan en aktiveringsmatskĂ„l eller liknande hjĂ€lpa dig att fĂ„ bukt med detta problem. Genom att lĂ„ta hunden arbeta lite extra för sin mat aktiverar du inte bara hunden och motverkar negativ passivitet – pĂ„ köpet fĂ„r du dessutom din hund att Ă€ta lĂ„ngsammare.
Hundar med hundleksak
Hundar som fÄr sitt behov av fysisk motion och mental stimulans tillgodosett mÄr bÀttre Àn negativt passiva hundar.

SÄ lÀr du din hund att anvÀnda en aktiveringsleksak

Om det Àr allra första gÄngen som din hund ska anvÀnda en aktiveringsleksak, eller om leksaken i frÄga skiljer sig mycket Ät frÄn de(n) som hunden Àr van vid, kan din fyrbenta kompis behöva lite hjÀlp till en början. Du kan med fördel börja med att introducera ett enklare aktiveringsspel eller en leksak med lÀgre tröskel.

Det Àr ocksÄ bra om det godis eller den mat du anvÀnder som belöning har ett högt vÀrde för hunden. Detta gör det nÀmligen mer intressant för hunden att faktiskt förtjÀna sin belöning. I takt med att hunden blir allt bÀttre pÄ att anvÀnda sin aktiveringsleksak kan du sedan vÀxla till spel och leksaker med en högre svÄrighetsgrad.

Om din hund har svÄrt för att fÄ grepp om sin leksak, kan det vara en god idé att faktiskt visa hunden i praktiken hur leksaken eller spelet Àr tÀnkt att anvÀndas. Du kanske har förmÄnen att ha en annan hund i hemmet som redan kÀnner till leksaken? I sÄdana fall kan du lÄta den visa din andra hund hur man gÄr tillvÀga för att fÄ sin belöning.

InlÀrning med klicker

Du som anvĂ€nder dig av en klicker i din hundtrĂ€ning och har ”klickat in” din hund kan med hjĂ€lp av klickern pĂ„skynda inlĂ€rningsprocessen. SĂ„ fort hunden överhuvudtaget vidrör sin leksak med nosen eller en tass, eller knuffar omkring den eller liknande, klickar du för att visa att jycken Ă€r inne pĂ„ rĂ€tt spĂ„r.

SÄ vÀljer du rÀtt aktiveringsspel eller leksak

Det kan vara svÄrt att som hundÀgare veta vilket aktiveringsspel eller leksak som Àr det rÀtta för ens hundkompis. HÀr gÄr jag dÀrför igenom de viktigaste sakerna som du bör ta hÀnsyn till i valet av aktiveringsleksak till din hund.

  • Storlek – Storleken Ă€r viktig att vĂ€ga in i ekvationen nĂ€r man ska köpa en aktiveringsleksak till sin hund. Detta dĂ„ hunden behöver kunna anvĂ€nda sin mun för att lösa problem utan att riskera att svĂ€lja alltför smĂ„ bitar av leksaken. Du bör dĂ€rför inte ge en för liten leksak till en stor hund. Samtidigt bör inte heller en mindre hund ges en alltför stor leksak dĂ„ det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att hunden blir frustrerad av det eller fĂ„r svĂ„rt att anvĂ€nda munnen pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt.
  • HĂ„llbarhet/hĂ„rdhet – Om din hund gillar att tugga pĂ„ saker och Ă€r kĂ€nd för att gĂ„ hĂ„rt Ă„t sina leksaker, kan du behöva titta pĂ„ aktiveringsspel som har en hög hĂ„llbarhet och Ă€r svĂ„ra att förstöra. En hund som har ett mer försiktigt bett kan istĂ€llet behöva en lite mjukare leksak.
  • SvĂ„righetsgrad – För att din hund ska lyckas lösa det problem som den stĂ€lls för nĂ€r den spelar ett aktiveringsspel, behöver spelet i frĂ„ga vara anpassat till hundens nivĂ„. Det kan dĂ€rför vara bra att införskaffa flera olika spel och leksaker med olika svĂ„righetsgrader. PĂ„ sĂ„ vis kan du börja med de enklare och gradvis lĂ„ta hunden avancera till svĂ„rare sĂ„dana.

Avslutande tankar om aktiveringsleksaker

Precis som jag gÄr igenom i denna artikel Àr aktiveringsleksaker framtagna utifrÄn hundars naturliga instinkt att jaga och förtjÀna sin mat. NÀr man förstÄr detta Àr det lÀtt att se de fördelarna som ett aktiveringsspel för med sig. Det Àr Àven vÀldigt roligt att se en hund spela ett spel eller leka med en leksak samtidigt som den försöker lösa ett problem.

NÀr du Àr i fÀrd med att vÀlja den bÀsta aktiveringsleksaken för just din hund, bör du ha i Ätanke att den bÀsta leksaken eller spelet Àr den som har rÀtt storlek och svÄrighetsgrad för hunden i frÄga.

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *