Hund som tittar på ett äpple

Kan hundar äta äpplen?

Som hundägare vill du ofta låta hunden smaka på din mat. Men det kan vara svårt att veta vad som är okej att ge en hund och inte. Så kan hundar äta äpplen?

Äppelklyftor är ett smaskigt och hälsosamt tilltugg för hundar som kan bidra till att hålla hundens tänder rena och dess andedräkt fräsch. Men skär gärna äpplet i små bitar och avlägsna kärnhuset och fröna då dessa kan vara farliga för din hund att äta.

Det korta svaret på frågan är alltså ja, hundar kan äta äpplen. Men det finns vissa faror att vara uppmärksam på, inte minst fröna och kärnhuset. Och likt det mesta här i livet som är gott är det viktigt att din hund konsumerar äpplen med måtta för att inte göra magen orolig. Läs vidare för att få mer information om vad du bör tänka på när du bestämmer dig för att dela ett äpple med din hund!

Då kan hundar äta äpplen

Ett äpple är en billig och kalorisnål frukt som kan vara läskande för din hund att smaska på. Äpplen är dessutom näringsrika och hälsaosamma för hundar. Därför kan de göra sig väldigt bra som ett gott mellanmål eller ett lite annorlunda träningsgodis. Men det är viktigt att du ger din hund äpplen med måtta.

En anledning till att hundar endast bör konsumera en måttlig mängd äpplen är det fruktsocker som dessa innehåller. Det kan orsaka problem hos hundar som har diabetes eller cancer. En frisk hund som äter alltför mycket äpple riskerar dessutom att få diarré eller magbesvär. Dessutom finns det vissa hundar som är allergiska mot äpplen. Om din hund är allergisk och äter äpple kan allvarliga allergiska reaktioner uppstå.

Viktigast av allt är att avlägsna äpplets frön och kärna. För faktum är att fröna innehåller det giftiga ämnet cyanid. Du behöver sannolikt inte oroa dig om din hund skulle råka äta ett frö eller två. För det skulle troligtvis krävas ganska många frön för att orsaka cyanidförgiftning. Men trots detta är det såklart inte värt att riskera hundens hälsa. Så var noga med att ta bort fröna innan du ger din hund ett äpple.

Vad gäller kärnhuset är detta svårt för många hundar att tugga. Därför bör även kärnan avlägsnas för att förhindra att det fastnar i halsen eller i mag-tarmkanalen.

Hund som sitter bredvid ett äpple
Hundar kan äta äpplen men böra göra detta med måtta.

Så kan du ge din hund äpplen

Det finns flera olika sätt på vilka du kan servera din hund ett äpple:

  • Du kan frysa ner äpplet och ge din hund det som en slags isglass. Detta är särskilt uppskattat på varma sommardagar.
  • Det är även möjligt att mosa äpplet till ett slags äppelmos.
  • Äpplet kan även mixas i en mixer med andra hundsäkra frukter. Du får då en smaskig smoothie som din hund kan dricka ur en skål.

Avslutande tankar

Vi kan alltså dra slutsatsen att hundar kan äta äpplen. Men huruvida du väljer att ge din hund denna frukt är förstås helt upp till dig. Om din hund har en känslig mage eller andra besvär kan det vara värt att avstå. Som alltid är det även viktig att bara ge lite grann, även om din hund skulle vara frisk som en nötkärna.

Brukar du låta din hund äta äpple? Ger du i sådana fall hunden äppelklyftor eller har du ett annat smart sätt att servera äpplet? Kommentera gärna denna artikel nedan och berätta hur du brukar göra!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *