Hund i bil i värme

Så svalkar du din hund i bilen i värmen

När sommaren kommer är många hundägare sugna på att vistas mer utomhus. Även om du inte har tänkt lämna din hund i bilen kan det lättare hända på sommaren. Men det är viktigt att vara uppmärksam när du har en hund i bilen i värmen. Därför förklarar vi här vad du bör tänka på och hur du kan svalka hunden!

Fördelarna och nackdelarna med att ha hund i bilen i värme

Många hundägare har gärna med sig hunden nästan vartän de ska. Och hundar gillar att följa med på både kortare och längre utflykter. Ju mer du har med dig din hund desto mer får den upptäcka världen. Och ju mindre tid din hund är ensam hemma desto bättre!

Med det sagt finns det även vissa problem med att färdas med hund i värmen. I denna artikel fokuserar vi därför också på farorna med att lämna hunden i bilen på sommaren. Vi förklarar också hur du kan göra det så behagligt som möjligt för din hund i sommarvärmen.

Fortsätt att läsa för att få reda på:

 • när du kan vilja eller behöva lämna din hund i bilen i värmen
 • hur du kan avgöra om det är säkert att lämna hunden i bilen
 • vad du kan göra för att svalka din hund
 • hur du kan veta om en hund behöver räddas från sommarvärmen
 • vad du ska göra om du ser en ensam hund i en bil i värmen.

Ibland kan det vara okej att lämna hunden i bilen

Vi försöker inte på något sätt försvara lämnandet av en hund i bilen i värme. Till exempel är det helt oacceptabelt att lämna en hund ensam i sommarvärmen i flera timmar. Och tyvärr finns det många incidenter där hundar har dött i bilar på grund av värmen.

Men det är onödigt att hårdra det till den grad att man aldrig skulle kunna lämna hunden i bilen. Det finns nämligen situationer då det till och med kan vara det bästa alternativet. Men det förutsätter att vädret tillåter detta och att det endast sker under kortare stunder.

Riskerna med att lämna hunden i bilen i hettan

Oavsett vilka hundtillbehör eller tillbehör till bilen du använder dig av behöver du vara uppmärksam. För även om du gör ditt bästa för att svalka din hund kan det bli alltför varmt för hunden i bilen. Temperaturen ökar snabbt och det tar inte lång tid innan det blir farligt för en hund att vistas i en bil.

Om du ska lämna din hund i bilen i värme bör du tänka på att:

 • En hund vars kroppstemperatur överstiger 42 grader kan drabbas av värmeslag. Det är ett tillstånd som kan leda till allvarliga skador och till och med döden.
 • Om det är 22 grader varmt utomhus kan temperaturen i bilen överstiga 46 grader inom loppet av en timme. Detta gäller i synnerhet på soliga dagar medan det tar längre tid vid molnighet.
 • Om det är varmare än 26 grader tar det inte mer än 10 minuter innan det blir 37 grader varmt i bilen. Denna värme är förvisso inte dödlig för din hund om den bara exponeras en kortare tid. Det är inte bekvämt för en hund att vistas i bilen i sådan värme. Och om värmen håller i sig kan utgången bli dödlig. Detta gäller särskilt om din hund har mycket päls eller är trubbnosig.
 • Mindre bilar med en mörk färg värms upp snabbare än större, vita bilar.
 • Den viktigaste faktorn för bilens uppvärmning kan vara färgen på interiören. En ljusare interiör är svalare i värmen än en mörkare sådan.
 • Det kan snabbt bli väldigt varmt i en bil även om bilen står i skuggan. Detta gäller även om du skulle rulla ner fönstret lite grann för att släppa in luft.
 • Temperaturen är inte det enda som orsakar värmeslag och död hos hundar. Luftfuktigheten har också en stor betydelse. Om luftfuktigheten är hög överhettas hunden fortare. Och när en hund hässjar ökar luftfuktigheten väldigt snabbt.
Hund i bilen värme tabell
I denna tabell kan du se hur värmen i bilen snabbt kan stiga.

Får man lämna sin hund i bilen i värme – vad säger lagen?

Funderar du på att lämna din hund i bilen i värmen? Då är det viktigt att du gör detta i enlighet med rådande lagstiftning.

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd ska du aldrig lämna din hund i en varm bil. Om temperaturen i bilen riskerar att överstiga 25 grader får du inte lämna hunden i bilen.

Med det sagt är det viktigt att betona att även temperaturer under 25 grader kan vara för höga. Som vi redan har nämnt spelar även luftfuktigheten en viktig betydelse för din hunds komfort i bilen. Vid hög luftfuktighet kommer din hund överhettas snabbare. Därför räcker det inte att säkerställa at temperaturen är måttlig och att bilen står i skugga med fönstret lite nerdraget. Du behöver istället göra en helhetsbedömning av situationen och säkerställa att du bara lämnar din hund en kortare stund.

Ta gärna med dig hunden ut ur bilen om du kan

Att lämna en hund i bilen i värmen bör vara det sista alternativet. Detta gäller särskilt på sommaren då värmen kan vara väldigt påtaglig. Ta istället med dig hunden ut ur bilen om du har möjlighet. Detta bör alltid vara förstaalternativet för ansvarsfulla hundägare.

Kan du till exempel hitta en uteservering att äta lunch på med din hund? Då är detta ett bättre val än att lämna hunden i bilen i sommarvärmen. Det finns också många andra hundvänliga ställen som tillåter dig att ta med din hund. Men det innebär tyvärr inte att det alltid finns möjlighet att göra detta.

Så det enklaste alternativet är att inte ta med din hund i bilen på de varmaste sommardagarna. Åtminstone inte om du vet med dig att du kan behöva lämna hunden i bilen en längre stund.

Men det kan även finnas vissa situationer där du tyvärr behöver göra detta.

Ibland kan du behöva lämna din hund i bilen

Ibland kan du vara tvungen att lämna din hund i bilen. Till exempel är det nästan omöjligt att åka på en sommarsemester med hunden utan någon gång att behöva lämna den. Det kan till exempel ske när du behöver tanka eller gå på toaletten.

Som tur är kan du dock vidta vissa åtgärder för att försöka svalka hunden i bilen. Fortsätt att läsa så kommer vi berätta mer om dessa strax!

Det finns också situationer då det är bättre att lämna hunden än att ta med den. Några exempel på sådana är:

 • Din hund har svår separationsångest. Om din hund får svår ångest av att separeras från den kan hunden känna sig tryggare i bilen.
 • Du tvingas annars lämna hunden en längre stund. En hund som lämnas ensam ska rastas minst var sjätte timme. Och om du ska iväg och uträtta ärenden som tar lång tid kan hunden kanske följa med i bilen. Då kan detta vara ett bättre alternativ än att lämna hunden ensam hemma under flera timmar.

Att lämna din hund i bilen i värmen i tio minuter eller så behöver alltså inte vara så farligt. Faktum är att det till och med kan vara att föredra framför att lämna hunden hemma.

Hund i bil
Ibland kan det vara bättre att lämna hunden i bilen i värmen än att lämna den ensam hemma.

Vissa hundar far mer illa i värme än andra

Du bör inte lämna din hund i bilen i värmen längre stunder oavsett hundras. Men vissa hundraser far mer illa av värmen än andra raser.

Till exempel är en fluffig siberian husky bättre anpassad för ett arktiskt klimat än många andra hundar. Därför påverkas en sådan hund mer av värmen än till exempel en xoloitzcuintle eller en whippet. Även trubbnosiga hundraser såsom bulldoggar, mopsar och liknande har svårare att svalka sig själva. Därför bör du vara extra försiktig i värmen om din hund har mycket päls eller är trubbnosig!

Även vissa sjukdomstillstånd kan påverka din hunds förmåga att svalka sig. Ålder är en faktor som kan ha stor betydelse i detta hänseende. En äldre hund tål sällan värmen lika bra som en yngre jycke. Därför är det också viktigt att ta större hänsyn till värmen om du har en äldre och/eller sjuk hund.

Så kan du hjälpa din hund att svalka sig i bilen

Du skulle teoretiskt sett kunna spendera tusentals kronor på olika slags utrustning till bilen. Men innan du gör detta kan du med ganska enkla medel hålla nera värmen i bilen.

Om du vet med dig att du ska lämna din hund i bilen i värmen bör du:

 • Säkerställa att hunden har rikligt med vatten att dricka. Detta är en enkel åtgärd som i princip inte kostar någonting (förutom en vattenskål). Men genom att tillhandahålla vatten kan du ge hunden möjligheten att svalka sig genom att dricka. Värt att notera är dock att uttorkning och värmeslag är två helt olika saker. Så din hund kan drabbas av överhettning även om den dricker rikligt med vatten!
 • Öppna fönstren lite på glänt. Genom att rulla ner fönstren i bilen lite grann kan du sänka värmen något. Detta gäller särskilt om det blåser lite ute. Ju mer du öppnar fönstren desto bättre, men din hund bör inte kunna ta sig ut ur bilen via ett fönster. Dessutom har en studie visat att krossade rutor inte sänker temperaturen i bilen särskilt mycket. Därför räcker det absolut inte att bara rulla ner rutan när du lämnar din hund i bilen i värmen!
 • Täck för fönstren med en silverduk. Med hjälp av en silverduk kan du ganska effektivt sänka temperaturen i din bil. Silverduken ser till så att solens värme inte värmer upp bilen i samma utsträckning.
 • Parkera gärna i skuggan. Att parkera i skugga är ofta ett effektivt sätt att hålla nere värmen. Om möjligt bör du parkera i skuggan av ett träd eller en byggnad. Men som vi har varit inne på innebär inte skugga per automatik att det blir svalt i bilen. Luftfuktigheten är också en faktor för komforten när du lämnar din hund i bilen i värmen.
 • Använd en burfläkt. En burfläkt fläktar förvisso inte lika mycket som en AC. Men den lilla effekt som en sådan fläkt har är fortfarande bättre än inget.
 • Lämna en lapp. Förbipasserande kan bli bekymrade när du lämnar din hund i bilen i värmen. Genom att lämna en lapp synligt kan du meddela att du har läget under kontroll. Skriv till exempel att du bara blir borta i fem minuter (om så är fallet). Du kan även nämna vilka prylar du har i bilen för att öka hundens komfort. Lämna gärna även ditt mobiltelefonnummer så att du kan nås vid behov.
 • Ha en termometer synligt i bilen. Du kan också lugna förbipasserande genom att lämna en termometer synligt. De behöver då inte oroa sig för värmen i bilen om den inte är särskilt farlig. Och om temperaturen skulle stiga snabbt kan termometern kanske få en förbipasserande att agera. Därmed kan du kanske rädda livet på din hund genom att lämna en termometer synlig i bilen.
 • Köp en ljus bil med ljus inredning. Som vi redan har nämnt är ljusare bilar behagligare i värmen än mörkare bilar. Även färgen på inredningen har stor betydelse när du överväger att lämna din hund i bilen i värmen på sommaren.

Gör så här om du ser en hund i bil i värmen

Oroar du dig för att någon annan har lämnat sin hund i bilen i värmen? Då bör du börja med att kika efter en kvarlämnad lapp. Försök även att kontrollera om hunden hålls sval med hjälp av fläktar eller liknande. Kan du kanske se en synlig termometer i bilen?

Om du känner dig orolig för hundens välbefinnande bör du göra följande:

 1. Observera. Ser hunden ut att fara illa av värmen? Om han eller hon bara flämtar lite lätt, sover, vilar eller skäller på dig mår hunden troligtvis bra. Då bör du lämna den ifred. Men skäller den frenetiskt, hässjar mycket med hängande tunga, verkar väldigt trött eller uppvisar andra tecken på överhettning? Då kan det vara läge att skaffa hjälp.
 2. Anteckna bilens registreringsnummer och bilmodell.
 3. Be anställda på kringliggande företag att ropa efter ägaren.
 4. Hittar du inte ägaren eller är hunden synbart påverkad av värmen? Då bör du ringa polisen och berätta vad som sker. Genom att hålla polisen informerad kan du komma undan med att krossa en fönsterruta på bilen och rädda hunden.
 5. Krossa en ruta och rädda hunden. Om det behövs kan du sedan krossa en fönsterruta och rädda den överhettade hunden. Försök om möjligt att få ett vittne till händelsen.

Såvida det inte verkligen är nödvändigt bör du inte försöka ta ut hunden ur bilen. Tänk också på att inte försöka klappa hunden eller ge den vatten genom rutan. En hund blir lätt överväldigad om den hamnar i trångmål. Därför riskerar du att bli biten om hunden känner sig trängd.

Vissa hundar kan till och med bli stressade av att en okänd person bara är i närheten av bilen. Det kan också leda till att du tror att hunden är överhettad. Men i själva verket kan det vara så att den bara stressas av din närvaro.

Hund som flämtar i värmen
En hund som flämtar kraftigt kan vara påverkad av sommarvärmen.

Vanliga frågor om att lämna hundar i bilen i värme

Hur varmt är det i bilen för hunden?

En hund kan få allvarliga skador efter bara 20 minuter i en bil som är 49 grader varm. Detta enligt en studie som har gjorts i Nya Zeeland.

Hur varmt kan det bli i en bil?

Temperaturen i en bil kan öka från 20 till 80 grader på bara några timmar. Detta om dörrar och fönster är stängda. Om du lämnar din hund i bilen i värmen kan den dö av värmeslag efter bara tjugo minuter.

Hur länge får man lämna en hund i en bil?

En hund får aldrig lämnas i en bil längre än i 3 timmar. Detta enligt Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd. Om temperaturen riskerar att överstiga 25 grader får du inte lämna hunden i bilen överhuvudtaget.

Vad gör man om man ser en hund i en varm bil?

Verkar situationen akut ska du se till så att hunden kommer ut ur bilen. Enligt Brottsbalken 24:4 är detta en nödsituation och du får krossa en bilruta. Ha gärna ett vittne och ring polisen innan.

Varför blir det så varmt i bilen?

När bilen är igång för fläkten ut varm luft. Men när en bil står stilla sker inget luftutbyte utan värmen stannar kvar i bilen.

Avslutande tankar

Föroppningsvis har denna artikel gett dig värdefulla insikter om att lämna en hund i bilen i värmen. Hur gör du för att svalka din hund i bilen? Vi tar gärna del av dina frågor och tankar kring ämnet i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *