Kvinna som kan fotografera hundar som ett proffs

Fotografera hundar som ett proffs – Så gör du!

Vi vet alla hur svårt det kan vara att ta ett bra foto på en hund. Hunden vill inte titta in i kameran och har dessutom ofta svårt att sitta still. Dessutom förstör blixten fotografiet och det naturliga ljuset kanske inte alltid är tillräckligt för att ljussättningen ska bli tillfredsställande. Därför tänkte vi här dela med oss av några tips som hjälper dig att fotografera hundar som ett proffs!

12 tips för en lyckad hundfotografering

Hundar är utmärkta modeller att fotografera med sin oförutsägbarhet, energi och glädje. Hundfotografering kan ofta vara ganska utmanande men om du får till det blir resultatet vanligtvis riktigt bra och iögonfallande foton.

Börja med att ta hänsyn till din hunds personlighet

När du ska fotografera hundar är det viktigt att ta hänsyn till den aktuella modellens unika egenskaper och personlighet. Därför bör du fundera lite grann över vad som gör att just din hund sticker ut från mängden. Kanske har den en personlig som du kan försöka fånga på bild?

Om du till exempel ska fotografera en hund som är känd för att vara ganska lat och seg kan du överväga att fotografera den kring sin hundbädd. Eller så kanske hunden har någon särskild plats utomhus där den gärna går och lägger sig efter att ha ätit lite grann? Är din hund istället väldigt aktiv och nyfiken kan det vara bättre att försöka fånga den i rörelse. Detta gör du lämpligast på ett ställe där han eller hon har utrymme att springa omkring och hoppa efter bollar t.ex.

Aktiv hund som hoppar med en boll i munnen

Tajma fotograferingen av din hund så gott du kan

Ibland uppstår plötsligt ett ögonblick som du vill fotografera ur tomma intet. Då kan det vara svårt att tajma fotograferingen och göra alla förberedelser som krävs för en riktigt lyckad sådan. Men om du har möjlighet bör du välja tillfället för fotosessionen väl. Om du till exempel vill fotografera din hund i rörelse bör du förmodligen göra detta innan ni ger er ut på en längre löprunda. Men vill du ta en bild på din stillasittande hund kan det vara värt att rasta hunden ordentligt före plåtningen.

Fotograf som tajmar en hundfotografering

Låt din hund få möjlighet att vänja sig vid kameran

Har du tänkt använda en systemkamera eller någon annan sorts kamera som klickar och blixtrar? Då kan det vara en bra idé att först låta din hund få möjlighet att vänja sig vid kameran. Detta för att hunden ska kunna känna sig trygg med ljudet och ljuset. Låt därför din hund först få kolla in kameran ordentligt och börja sedan lugnt och försiktigt plåta omgivningen.

När din hund sedan har vant sig vid kameran kan du sedan påbörja hundfotograferingen. Hela tanken med denna procedur är att försöka hålla det hela så avslappnat och naturligt som möjligt. Du bör med andra ord undvika att hämta en herrans massa godis att ge din hund. Undvik också att på ett bryskt sätt trycka upp kameran i hundens ansikte och tilltala din hund med en gäll röst.

Kvinna som låter hunden vänja sig vid kameran

Ta många bilder och gå igenom dem i efterhand

Ett annat bra tips för en lyckad hundfotografering är att ta många bilder. Genom att göra detta får du ett stort urval att gå igenom i efterhand. Du kan då sålla agnarna från vetet och behålla de bättre bilderna. Som fotograf kan du såklart välja att vara selektiv och försöka ta ett fåtal riktigt lyckade bilder. Detta är dock komplicerat och kräver en hel del erfarenhet. Därför rekommenderar vi inte amatörfotografer att välja denna strategi.

För när du ska fotografera hundar bör du vara förberedd på att de flesta bilderna kanske inte blir särskilt bra. Därför har du generellt sett bättre möjligheter att få några riktigt bra foton om du tar väldigt många bilder. Av denna anledning kan det också vara värt att ha ett extra kamerabatteri eller åtminstone se till att batteriet är fulladdat innan du börjar plåta.

Kvinna som tar många bilder på en hund

Stäng av blixten och använd det naturliga ljuset

Många hundägare som är amatörfotografer och ska fotografera hundar gör misstaget att använda blixten på ett felaktigt sätt. I de allra flesta fall är det bättre att istället använda det naturliga ljuset, d.v.s. solljuset än att fota en hund med blixt. För att undvika att ljuset förstör bilderna bör du gärna välja att fotografera din hund på morgonen eller på kvällen. Mitt på ljusa dagen riskerar nämligen ljuset att vara alltför starkt, men om det är en lite molnigare dag kan även denna tidpunkt fungera väl.

Om din hundfotografering sker inomhus kan du dock behöva använda blixten. Tänk på att du kan få en lite mer naturlig ljussättning som du använda en extern blixt och riktar den lite uppåt så att ljuset studsar mot taket. När du fotograferar hunden på dagtid bör du istället dra undan gardinen och släppa in solljuset i rummet.

Kvinna som fotograferar två mindre hundar med en kamera med extern blixt

Använd en reflexskärm för att motverka skuggor

Om du har tillgång till en fotostudio när du ska fotografera hundar har du bra förutsättningar för en lyckad fotografering. Men i studion kan det samtidigt vara svårt att ljussätta alla delar av hunden för att verkligen belysa den på bästa möjliga sätt. De tekniker som vanligtvis används för att skapa vackra porträttfoton med mänskliga modeller fungerar sällan lika väl på husdjur.

Målet när du fotograferar din hund är att försöka ljussätta hela hunden på ett så jämnt sätt som möjligt. Genom att göra detta kan du visa upp hunden på ett bra sätt och få dess ögon att verkligen glimra. För att kunna göra detta bör du använda en reflexskärm för att motverka att skuggor faller på hunden.

Du kan antingen köpa en professionell reflexskärm i butik eller skapa en egen. Med ett stort ark vitt papper och lite aluminiumfolie kan du nämligen bygga en hemmagjord sådan. Oavsett vilket alternativ du väljer bör du dock ha en assistent som kan hjälpa dig att hålla upp skärmen.

Kvinna som håller upp en reflexskärm på stranden

Sänk dig till din hunds nivå för bästa resultat

Ett annat bra tips som du bör använda dig av när du ska fotografera hundar är att sänka dig till hundens nivå. För om du står över din hund och blickar ner mot denna kommer dina foton inte att sticka ut från de bilder som alla andra amatörfotografer tar. Därför bör du istället gå ner på ett knä, sätta dig ner på underlaget, krypa eller liknande. När du gör detta hamnar du öga mot öga med din hund och då kommer du kunna ta bättre foton.

Man som sänker sig till hundens nivå

Var medveten om bakgrunden och använd den till din fördel

Ytterligare ett råd som amatörfotografer bör ta till sig är att vara medveten om bakgrunden. Genom att ha den i åtanke kan du använda den till din fördel och ta dina foton till en ny nivå. Till exempel kan en lite enklare bakgrund få din hund att verkligen sticka ut på bilden. Därför bör du försöka välja en omgivning utan en massa störningsmoment, såsom en vit sandstrand eller en grön skog.

Om du har en lite mindre avancerad kamera bör du placera hunden åtminstone fyra-fem meter framför bakgrunden. Genom att göra detta säkerställer du att din hund hamnar mer i fokus än vad de föremål som är i bakgrunden gör. Dessutom bör du dubbelkolla så att det inte till exempel ser ut som att det växer ut trädgrenar ur huvudet på din hund när du tar bilden.

Dessutom är det viktigt att du väljer bakgrund utifrån färgen på din hund. Det betyder att du inte bör välja en svart eller väldigt mörk bakgrund om du har en svart hund o.s.v. Ett undantag från denna regel är om du vill kunna ta ett foto där du gör det kreativa valet att hunden ska smälta in i bakgrunden och inte synas lika väl.

Fotograf som är medveten om bakgrunden när hon ska fotografera hundar

Ta hjälp av en assistent i samband med fotograferingen

När du planerar inför din kommande hundfotografering bör du överväga att ta hjälp av en assistent. Att fotografera hundar är trots allt en ganska tuff uppgift, men det blir lite enklare om du har en hjälpreda. Därför bör du be en vän stå redo med en pipleksak och pocka på hundens uppmärksamhet om så krävs. Detta är särskilt användbart om du vill kunna ta en riktigt bra porträttfoto av din hund.

Värt att tänka på är dock att vissa hundar blir väldigt upphetsade så fort leksaker kommer in i bilden. Därför kan pipleksaker och liknande attiraljer också ha motsatt effekt än den önskade och förstöra mer än vad de hjälper.

Kvinna som tar hjälp av en assistent vid  fotograferingen

Fokusera på ögonen för att skapa ett djup i bilden

Bra fotografier kan förmedla en känsla. För att du ska lyckas åstadkomma detta när du fotograferar hundar bör du fokusera på ögonen. Genom att göra detta kan du nämligen skapa ett djup i bilden. Hundfotografering påminner trots allt i mångt och mycket om fotografering av mänskliga modeller. Ögonen kan användas för att få det djup som krävs och detta gäller inte minst om ögonfärgen är lite ovanlig, som hos hundraser med blå ögon.

Hundar brukar dock inte vara särskilt villiga att posera så fort du tar fram din kamera. Därför kan det vara värt att ta denna typ av foton allra sist, efter den övriga fotograferingen. Först då har hunden använt merparten av sin energi och kan verkligen slappna av.

Fotografi som fokuserar på hundens ögon

Fotografera din hund i rörelse

Det är också populärt bland fotografer att fota hundar i rörelse. Detta kan du enklast göra genom att ställa in din kamera så att den tar hela bildserier med flera foton på väldigt kort tid. När du sedan går igenom bilderna kan du ofta hitta riktigt episka och roliga foton på hunden ifråga. Aktiva hundar är nämligen oförutsägbara och därför kan du inte räkna med att komponera fotot helt efter eget huvud.

När du vill fotografera din hund i rörelse kan du helt enkelt inte invänta det perfekta ögonblicket. Du är istället tvungen att ta många spontana bilder. Genom att låta kameran smattra av bild efter bild på löpande band kommer du kunna fånga hunden i alla möjliga spännande vinklar och med roliga uttryck. Hundar ser trots allt ganska komiska ut ibland när de springer.

Fotograf lyckas fotografera en hund i rörelse

Våga vara kreativ och lekfull

Det kan lätt bli väldigt tråkigt att ta stora mängder av helkroppsbilder på ett lite längre avstånd. Därför bör du våga vara lite kreativ och lekfull. Försök till exempel att komma nära hunden på vissa bilder så att den fyller hela utrymmet på fotot. Du bör inte heller vara rädd för att låta svansen ibland hamna utanför bilden – dessa foton kan visa sig bli de som du i slutändan ramar in och hänger på väggen.

Du bör alltid ha i bakhuvudet att hundfotografering handlar mycket om ödets lyckokast. De allra bästa fotona är ofta de som tas ganska spontant, utan särskilt mycket planering och eftertanke.

Kvinna som är kreativ när hon plåtar sin hund på stranden

Avslutande tankar om att fotografera hundar

Alla hundälskare som vill föreviga sina husdjur på bild förtjänar att kunna ta bra foton. Med lite övning kan du lära dig att fotografera hundar som ett riktigt proffs. Till exempel kan du vänja dig vid att ta foton på ett lite mer strategiskt sätt och leka lite grann med kamerainställningarna. Om du övar lite grann då och då regelbundet kommer du över tid kunna bli en riktigt skicklig hundfotograf!

Hur brukar du själv fotografera hundar? Har de tips som vi delar med oss av här varit till hjälp när du har plåtat din hund? Skriv en kommentar och dela med dig av dina tankar och knep!

Om du vill få fler tips kring fotografering kan du klicka dig vidare och ta del av sådana!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *