En siluett av en stor hundras

42 stora hundraser för dig som gillar lite större hundar

Det finns gott om lite större hundar att välja på för den som gillar sådana. Med detta sagt kanske du inte är ute efter att skaffa en riktig bjässe till jycke – ibland är lagom bäst. Här tipsar vi om stora hundraser för dig som gillar lite större vovvar!

Stora hundraser

I vår lista nedan finner du 42 stora hundraser som passar dig som föredrar större hundar! Om du hellre vill se vår lista över jättestora hundraser hittar du den på länken!

Afghanhund

Afghanhund

Afghanhund är en ras som kommer från Afghanistans bergsområde. Dessa hundar har en silkeslen päls som skyddar mot kyla och samtidigt kräver en hel del pälsvård.

Airedaleterrier

Airedaleterrier som hoppar högt

Airedaleterrier är den största terriern och har en orädd attityd. Dessa hundar är vaksamma och kan även vara ganska envisa. De är samtidigt väldigt beslutsamma och är populära som sällskapshundar.

Alaskan malamute

Alaskan malamute som springer i snön

Alaskan malamute är av naturen vänligt inriktad gentemot oss människor. Dessa hundar behöver en flockledare som är bestämd och konsekvent. De behöver tidigt tränas för att bli väluppfostrade och trevliga familjemedlemmar.

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier i skogen

Nästa ras på denna lista över stora hundraser är american staffordshire terrier. Detta är en intelligent ras som gör sig bra som vakthund. Dessa hundar kan vara ganska envisa och kommer som mest till sin rätt om de får vara uppskattade medlemmar i familjen.

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en vallande hundras från Australien som har ett väldigt stort driv. Dessa hundar fullkomligen lever för att jobba och leka. De är väldigt intelligenta och lojala, vilket är tacksamt när det kommer till hundträning. Som ägare bör du vara beredd att ägna en timme eller mer åt motion på daglig basis.

Basset hound

Basset hound som ligger i en fåtölj och sover

Basset hound är en riktig soffpotatis – detta är en av de hundraser som inte behöver så mycket motion. De älskar att ta det lugnt när de inte jobbar med sin nos. Dessutom är de väldigt tålmodiga gentemot yngre barn och passar därför bra som sällskapshund i barnfamiljer.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en vallhund från Belgien som är väldigt smart och dessutom en lojal beskyddare. Därför är detta en ras som såväl polis som militär runt om i världen använder sig av i arbetet. Dessa hundar behöver förstås en hel del motion och aktivering, och de mår som bäst när de får ett jobb att utföra.

Berner sennenhund

Berner sennenhund

Berner sennenhunden är en av de verkligt stora hundraserna. Trots detta är detta en vänlig jätte som är tillgiven, lugn och vänlig. Dessutom är dessa jyckar villiga att vara sina ägare till lags. Därför är de också relativt lättränade.

Borzoi

Borzoi

Borzoi är en ras med stor värdighet. Detta är en rysk vinthund som är självständig men samtidigt förvånansvärt tillgiven. Ryska aristokrater födde i århundraden upp dessa hundar för att använda dem i samband med jakt. Dessa hundar jagade varg och hade då nytta av sin stora snabbhet.

Boxer

Boxer

Boxer är en tillgiven och lojal hundras som kan vara misstänksam mot främlingar. Rasen är dock väldigt intelligent och villig att vara till lags. Därför är den tacksam att träna.

Bullterrier

Bullterrier

Bullterrier är en charmig hundras som har ett lite skrämmande utseende men faktiskt är väldigt trevlig. Dessa hundar är vänliga, lekfulla och ofta ganska lustiga till sättet. Ett annat stort plus är att de kräver väldigt lite pälsvård tack vare sin korta päls.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever är en lojal och hängiven hundras som har ett ganska stort behov av att få uppmärksamhet. De vill gärna leka och kan tolerera barn i hög utsträckning. Rasen tenderar dock att vara lite skarpare än många andra retrieverraser, såsom labradoren.

Chow chow

Chow chow

Chow chow är en ras med ett karaktäristiskt utseende och en blå tunga. Martha Stewart är en av många kändisar som har fallit för denna stolta hundras. Trots att dessa hundar har ett utseende som utstrålar kraftfullhet kräver rasen bara en måttlig mängd daglig motion. Därmed är de ganska anpassningsbara och kan bo i en stad likväl som på landet.

Curly coated retriever

Curly coated retriever

Curly coated retriever är en väldigt intelligens hundras som både jobbar hårt och är en tillgiven sällskapshund. Denna ras har fått sitt namn från sin lockiga päls. Den unika pälsen gör det möjligt för dessa hundar att simma även i kallt vatten. Detta är för övrigt en av de äldsta retrieverraserna.

Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatiner är en ras som framför allt blev känd genom den tecknade filmen om de 101 dalmatinerna. Dessa hundar är aktiva och passar utmärkt för dig som till exempel vill springa med hund. De är även ganska beskyddande och kan därmed även fungera som vakthundar om så behövs.

Dobermann

Dobermann

Dobermann är en lysande vakthund som är lojal och tillgiven sina ägare men vaksamma mot främlingar. Dessa hundar är väldigt kvicka i såväl kropp som knopp och kräver mycket motion varje dag. Allra helst bör de kunna röra sig fritt i ett större inhägnat område, såsom en inhägnad trädgård eller hundrastgård.

Engelsk setter

Engelsk setter

Engelsk setter är en lugn och trevlig hundras som lätt kan kännas igen på sin spräckliga päls. Tack vare att dessa hundar är så pass lugna och tillgivna gör de sig väldigt bra som hundras för familjer med barn. Med detta sagt behöver dessa jyckar en hel del motion.

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever

Retrieverraserna utgör en betydande del av denna lista över stora hundraser. Flatcoated retriever är en ras som är närbesläktad med labradoren. ”Flatten” är dock inte fullt lika populär som ”labben”, men bägge raserna kvalar in på listan över Sveriges 20 mest populära hundraser. Denna ras har också en längre päls och ett lite slankare utseende än sin kusin. Rasen är för övrigt intelligent och villig att vara till lags. Dessa egenskaper gör att den lätt finner sin plats i familjen.

Foxhound

Foxhound

Foxhound är en ras som har fötts upp för att kunna springa långa sträckor i flock. Dessa jakthundar är väldigt uthålliga och lämpar sig därför utmärkt som sällskap i löparspåret. Detta är också en bra hundras för dig som vill kunna vandra med hund.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en populär, glad och lekfull hundras. Dessa jyckar är utmärkta familjehundar som samtidigt älskar energikrävande aktiviteter. De är trevliga och lite pajasaktiga vilket gör dem till utmärkta terapihundar. Tack vare sin höga intelligens lämpar de sig också utmärkt som servicehundar.

Gordonsetter

Gordonsetter

Gordonsetter är en ras som är större i storleken än till exempel irländsk eller engelsk setter. Detta är en skotsk hundras som är tålig och har mycket energi. Därför är det viktigt att du motionerar din hund regelbundet under dagen om du väljer denna ras. Dessa hundar har en tendens att kunna vara ganska envisa men samtidigt är de också väldigt lojala och hängivna sina ägare.

Greyhound

Greyhound

Greyhound är världens snabbaste hundras och är det är framför allt för sin snabbhet som denna ras är känd. Vad de flesta kanske inte känner till är dock att dessa sprinters också är väldigt trevliga och charmiga hundar. I tusentals år har de använts som tävlingshundar och sällskapshundar, faktiskt ända sedan omkring 2900-talet f.Kr i det forntida Egypten!

Hovawart

Hovawart

Hovawarten har ett lite annorlunda namn men är en intelligent och tillgiven hundras. Detta är utmärkta hundar för barnfamiljer som också är skickliga sök- & räddningshundar tack vare sitt goda doftsinne.

Irländsk setter

Irländsk setter

Irländsk setter är av naturen en väldigt vacker hundras med en röd färg på pälsen. Samtidigt har dessa hundar så mycket mer att erbjuda oss människor än enbart en vacker päls. Dessa jakthundar är nämligen även sportiga av sig och älskar att att få hämta bollar eller andra föremål som du kastar till dem.

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel är en hårt arbetande hundras som samtidigt är väldigt lekfull. Rasen har också en stark vilja att vara sina ägare till lags. Rasen har också en ganska originell päls som är lockig och vattentät. Detta gör att dessa hundar kan hålla sig torra när de simmar.

Komondor

Komondor

Komondor är en ungersk ras som traditionellt sett har använts som fårhund. Av naturen är dessa hundar väldigt beskyddande och de är kända för att vara starka och modiga. De har en päls som bildar snören och hjälper dem att smälta in i en fårflock. Dessutom ger pälsen hunden ett säreget utseende som närmast för tankarna till en golvmopp.

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en förståndig hundras med ett jämnt temperament. Samtidigt har rasen väldigt mycket energi och dessa hundar kan därför bli destruktiva om de inte motioneras ordentligt. De är också väldigt intelligenta och lättränade. Om du gillar löpning kan detta vara en utmärkt hundras för dig – den presterar vanligtvis väldigt väl i till exempel canicross (linlöpning med hund).

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador är en väldigt familjevänlig hundras som är social och villig att vara till lags. Tack vare att dessa stora hundar är lugna, intelligenta och anpassningsbara tilltalar de väldigt många människor. Det finns med andra ord goda skäl till att denna ras ofta ses som den ultimata familjehunden.

Långhårig collie

Långhårig collie

Långhårig collie är en ras som är såväl lojal som intelligent och vänlig. Den besitter i mångt och mycket de kvaliteter som tv-hunden Lassie gjorde rasen känd för. Dessa hundar vill gärna vara sina ägare till lags och detta är en egenskap som är hårdkodad i rasens DNA. Rasen är lättränad men har en tendens att vara ganska skällig.

Old english sheepdog

Old english sheepdog

Old english sheepdog är en ras med väldigt mycket päls som isolerar och skyddar dessa hundar från kyla och rusk. Detta är en vallande ras som gärna vallar boskap. Trots sitt robusta yttre är dock rasen känd för att vara lugn och lättsam. De tar det gärna lugnt och slappar inomhus efter en långpromenad.

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback är en ras med stor värdighet och ett jämnt temperament som är given på en lista med stora hundraser. Denna hundras kallas ibland även för afrikansk lejonhund med tanke på dess ursprungliga syfte och uppgift. Idag används dessa hundar främst som beskyddare av familjen samt som jaktsällskap. Rasen har fått sitt namn från det hår som växer längs ryggraden och där bildar ett tydligt mönster.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer är den allra största varianten av schnauzrarna. Dessa hundar är snabba med att lära sig nya saker och är dessutom otroligt energiska för sin storlek. Därför är det viktigt att du ger din hund goda möjligheter att få springa av sig. Till exempel bör du ge hunden såväl tid som utrymme att kunna springa omkring och härja fritt.

Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler är en stor hundras som härstammar från Tyskland. Där användes dessa hundar historiskt sett för att valla boskap samt för att dra vagnar med kött till marknaden. Än idag används rasen på vissa håll i världen som en vallhund, men den jobbar också som sök- och räddningshund, polishund och vakthund. Dessutom väljer många hundägare att använda denna ras som mer eller mindre uteslutande sällskapshund och brukshund.

Saluki

Saluki

Saluki är en vinthund som vid en första anblick kan se ganska klen och späd ut. I själva verket är dock detta en förvånansvärt kraftfull och snabb hundras. Dessutom har den en lång historia – man tror faktiskt att denna egyptiska ras kan vara den äldsta tamhunden i världen.

Samojedhund

Samojedhund

Samojedhund är en ras som är känd för sitt karaktäristiska leende. Detta är en smart och aktiv hundras som har en fluffig och vit päls. Dessa hundar fäller en hel del päls och har dessutom mycket energi. De kräver en hel del motion då de ursprungligen användes för att dra slädar och valla renar.

Shar pei

Shar pei

Shar pei är en ras som lätt känns igen på sina många rynkor. Dessa hundar är utmärkta vakthundar och dessutom tillgivna sällskapshundar. De är dock misstänksamma gentemot främlingar och andra hundar men också väldigt lojala. Vill du se vilka fler hundraser med rynkor som finns? I den länkade artikeln presenterar vi 10 sådana raser!

Siberian husky

Siberian husky

Siberian husky är en ras som är lite mindre än sin kusin, alaskan malamute. Detta är en ras som gärna lever som en flock, antingen tillsammans med andra hundar eller med sin familj. Den är väldigt energisk och alltid redo att springa. Däremot är dessa hundar också väldigt vänligt sinnade vilket gör rasen väldigt populär.

Storpudel

Storpudel

Storpudel är en lekfull och livlig ras. Detta är den största varianten av pudeln och får därför representera pudlarna på denna lista över stora hundraser. Pudlar är överlag utmärkta familjehundar. De har även en päls som vissa pälsdjursallergiker tål lite bättre än andra pälsar. Därmed kan detta vara en bra hundras för allergiker, även om det inte finns några garantier för att pälsen tolereras av alla. Pudelns intelligens och villighet att vara till lags gör dessutom dessa hundar lättränade.

Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh är en ras som trivs lika väl i vatten som på land. Detta är en jakthund som jagar med stor entusiasm och som samtidigt är tillgiven och villig att vara till lags. Den strävhåriga vorstehn är lite högre och tyngre än sin korthåriga kusin. Dessutom ger pälsen hunden ett lurvigt och närmast raggigt utseende.

OBS! Om du vill lära din hund att simma bör du spana in den länkade artikeln. Det är nämligen en guide där vi tipsar om hur du bör gå tillväga för att simträna en hund!

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en tillgiven, lojal, lydig och skyddande hundras. De knyter ofta nära an till sina ägare. Så länge som dessa hundar tränas på rätt sätt kan de bli alldeles underbara husdjur. Som ägare bör du dock vara medveten om att schäfrar ofta har väldigt mycket energi som de behöver få utlopp för.

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla är en väldigt speciell hundras som i mångt och mycket är en kombination av en pointer och en retriever. Rasen härstammar från Ungern och har en rostfärgad päls som många känner igen den på. Dessa hundar är både väldigt snabba och rörliga samt skickliga på att jaga.

Weimaraner

Weimaraner

Weimaraner är en livlig och energisk ras som älskar fysisk aktivitet. Den vill gärna motioneras och aktiveras så mcyket som bara är möjligt. Under den vackert silverfärgade pälsen döljer sig också en tillgiven och intelligent jycke.

Avslutande tankar om stora hundraser

Det kan finnas många olika skäl till att vissa hundägare föredrar stora hundar framför mindre sådana. Dessa jyckar anses generellt sett bland annat vara lite tystare, mer lättränade och ha ett jämnare temperament än många mindre hundar. Med detta sagt finns det både de som gillar större raser och de som gillar mindre sådana.

Hittade du en favoritras i listan över denna stora hundraser? Skriv då en kommentar och berätta vilken av dessa raser du gillar bäst!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *