Närbild på hundras med blå ögon

Hundraser med blå ögon – 7 blåögda raser

Blåa ögon på en hund har något magiskt över sig. Det är kanske därför många människor dras till blåögda hundar. Vissa hundraser med blå ögon har denna ögonfärg eftersom detta är rasens naturliga sådan. Andra har det istället på grund av att de bär på den så kallade merlegenen. Detta beror alltså inte någon form av sjukdom hos dessa raser vilket man kanske skulle kunna tro.

Hos vissa andra raser förekommer också nämligen blå ögon men då som icke önskvärt och är ett diskvalificerande fel inom hundutställningar. Man ska dock alltid vara uppmärksam på om hundens ögon till exempel ändrar färg eller på annat sätt förändras. Då kan det vara en god idé att boka ett veterinärbesök.

Nedan kan du se vilka hundraser med blå ögon som finns!

1. Siberian husky

Siberian husky är nog en av de första hundraserna som du kommer att tänka på när du föreställer dig hundraser med blå ögon. Dessa vackra hundar har ofta de typiskt isblå ögonen som passar så väl in i ett vinterlandskap. Men de kan även ha bruna ögon eller olikfärgade sådana. Det sistnämnda kallas för fullständig heterokromi om ögonen har helt olika färger, såsom ett brunt och ett blått öga. Det finns även partiell heterokromi vilket betyder att ett och samma öga har två olika färger.

Siberian husky med blå ögon

2. Australian shepherd

Australian shepherd är en annan hundras som ibland är blåögd. Sannolikheten för att en hund av denna ras har blå ögon är högre om den har en merlefärgad päls. Det är också vanligt att dessa hundar har ett brunt öga och ett blått sådant.

Australian shepherd med blå ögon

3. Border collie

Border collie är en intelligent hundras som har en intensiv blick. Ögonen på hundar av denna ras kan vara antingen gyllene, bruna eller blå. Blå ögon är mer vanligt förekommande hos hundar med en merlefärgad päls.

Border collie

4. Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en liten men kraftfull hundras. Rasen är känd för sin långa kropp, sina korta ben och stora öron. Dessutom sällar den sig till kategorin av hundraser med blå ögon. Likt vissa andra raser på denna lista kan en corgi ha antingen två blå ögon, ett blått och ett brunt öga eller två bruna ögon. De blå ögonen är vanligast bland hundar med blue merlefärgad päls.

Welsh corgi cardigan med blå ögon

5. Grand danois

Grand danois är en väldigt stor och vänlig hundras som kan ha blå ögon. Faktum är att de flesta valpar av denna ras föds med blå ögon som sedermera blir bruna med åldern. De hundar som bär på merleanlaget bibehåller dock sina klarblå ögon under hela livet.

Grand danois

6. Dalmatiner

En dalmatiner kan ha antingen blå eller bruna ögon, eller en kombination av dessa bägge färger. Blått är dock inte en godkänd ögonfärg enligt rasstandarden. Dessa energiska hundar lämpar sig väl för löpning men kan även vara en bra familjehund.

Dalmatiner med blå ögon

7. Old english sheepdog

Old english sheepdog kan ha blå ögon, bruna ögon eller ett blått öga och ett brunt sådant. Denna brittiska hundras har ofta lite ljusare blå ton än andra hundraser med blå ögon. Hundarna av denna ras är utmärkta herdehundar men kräver inte lika mycket motion som vissa andra vallande hundraser.

Old english sheepdog

Avslutande tankar om hundraser med blå ögon

Är du sugen på att skaffa någon av hundraserna med blå ögon enbart utifrån ögonfärgen? I sådana fall bör du vara medveten om att de allra flesta hundar har en brun ögonfärg. Till de renrasiga hundar som mer sällan än andra har blåfärgade ögon hör bland andra pudel, dobermann, beagle, tysk schäferhund, labrador retriever och golden retriever. Därför bör du rimligtvis undvika att skaffa någon av dessa raser om den blå ögonfärgen är viktig för dig. Och givetvis är inte ögonfärgen det enda som du ska gå efter när du ska köpa hund men det visste du ju redan.

Kanske är hundraser med blå ögon så eftertraktade just eftersom den blå ögonfärgen är så pass sällsynt inom hundvärlden? Kommentera gärna nedan om du föredrar hundar med blåfärgade ögon eller om du tycker att vi har glömt någon ras som bör läggas till i denna lista!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *