Hund som klappas av en människa

10 saker som våra hundar kan lära oss om livet

Vi människor försöker uppfostra våra hundar och lära dem olika beteenden och trick. Men faktum är att det också finns saker som våra hundar kan lära oss om livet som sådant. Här belyser vi 10 av de områden där vi kan dra lärdom av våra fyrbenta vänner!

1. Lev i nuet

Hundar kommer såklart ihåg vissa saker såsom var du förvarar hundgodiset. De minns även hur de vanliga promenadvägarna går och vilka människor och djur de tidigare har träffat. Denna information behöver de dock bara ha tillgång till i just det ögonblick som den ska användas.

För oavsett om din hund för tillfället äter en skål hundmat eller leker med en hundleksak, lever han eller hon i nuet. Det förflutna har redan passerat och du kan inte förändra något som har varit. Och vad som händer i framtiden är i dagsläget ett oskrivet kort. Så den enda tid som du faktiskt kan njuta av och påverka är den som du lever i just nu.

Hund som klappas av en människa

2. Glöm gammalt groll

Det är fullt mänskligt att känna agg eller bitterhet gentemot en annan människa. Men vi människor är troligtvis den enda djurarten som faktiskt känner dessa känslor. En hund kommer till exempel aldrig att vara bitter mot dig om du glömmer att ge hunden en godsak enligt ert rutinmässiga schema.

När du känner en illvilja gentemot någon annan tynger denna känsla ner dig och dränerar dig känslomässigt. Känslan förhindrar dig också från att gå vidare i livet. Därför bör du dra lärdom av din hund och glömma gammalt groll. Detta är bara ett av många sätt på vilka våra hundar kan lära oss om livet och hur vi bör leva.

Människohänder som håller i en undergiven hunds tassar

3. Övervinn rädsla med kärlek

Det är lätt hänt att en viss hund får en stämpel av att vara farlig eller aggressiv. Men det finns mängder av berättelser om aggressiva och skrämmande jyckar som plötsligt har förvandlats till riktigt snälla och trevliga hundar. Ibland är allt som krävs ett miljöombyte till en mer kärleksfull och tillgiven omgivning.

Kärleken överlever verkligen allt och det första du bör göra är att älska dig själv. Om du kan tänka positiva tankar om dig själv istället för att ständigt vara självkritisk och rädd blir livet enklare.

Glad hund

4. Hoppa av lycka när du är glad

Du har säkert vid fler än ett tillfälle sett en hund hoppa upp och ner av lycka och förväntan om att få en godisbit eller att få jaga efter en boll? Visst vore väl livet så mycket roligare om vi alla kunde hoppa av lycka för att visa vår glädje och upphetsning inför något roligt och spännande?

Vi moderna människor lever livet i en så pass hög hastighet att vi ofta glömmer att fira våra framgångar. Vi hinner heller inte riktigt bli förväntansfulla inför positiva saker som ska komma. Detta beror på att vi hela tiden är på jakt efter nästa sak, och nästa efter den. Men solen går upp varje dag, blommorna blommar varje vår och årstiderna kommer och går. Därför finns det mycket att hoppa av lycka för!

Lycklig hund som hoppar i gräset

5. Acceptera dig själv som du är

Kan du föreställa dig att din hund skulle önska att den var av en annan ras eller annorlunda på något sätt? Nej, förmodligen inte! Men vi människor ägnar en hel del tid åt att försöka se perfekta ut i någon annans ögon. Detta gör att vi inte alltid uppskattar våra egna unika egenskaper och karaktärsdrag. Detsamma gäller även med de problem och hinder som vi har som andra kanske inte har.

Men hur tråkigt vore det inte om alla hundar och människor såg exakt likadana ut och betedde sig likadant?! Så acceptera dig själv som du är och ta det goda med det onda!

Glad border collie

6. Lek varje dag

Hundar fullkomligt älskar att leka! Deras lekar innefattar ofta en hel del fysisk rörelse – de gillar bland annat att springa omkring och att hoppa. Detta är en bra påminnelse för oss själva att leka och att röra på våra kroppar på daglig basis. Genom att leka öppnar vi upp såväl sinne som själ för kreativitet samt nya tankar och idéer. Vi får även en välbehövlig paus från vårt hektiska leverne.

Ju mer motion och träning du kan få medan du leker desto bättre. Dessutom är det inte bara så att hundar kan lära oss mycket om livet – de är även utmärkta träningspartners! Så låt gärna din hund ge dig anledningar att gå ut på promenader, löpturer, vandringar m.m.

Vill du få tips på hur du kan aktivera hunden och dig själv på olika sätt? Klicka då på länken så får du många utmärkta förslag på hundvänliga aktiviteter!

Hund som leker med en kampknut med en människa

7. Drick mycket vatten

Hundar vet precis när de behöver dricka vatten. De tenderar också att sluta äta mat när de är mätta och äter sällan något som verkar vara giftigt. Detta är en bra läxa för oss människor att se till och dricka när vi är törstiga. Genom att dricka mycket vatten när du är hungrig kan du också enklare hantera dina hungerkänslor. Börja också gärna dagen med att dricka ett glas vatten innan du går ut på morgonpromenaden.

Tänk dock på att det aldrig är bra med för mycket av det goda. Att dricka väldigt stora mängder vatten på kort tid kan vara skadligt för din hälsa.

Har du någonsin undrat hur hundar dricker? Här förklarar vi processen och berättar varför de gör just på detta viset!

Hund som dricker vatten ur en skål

8. Resan är målet – njut av den

En hund som ska åka bil sticker gärna ut huvudet genom bilfönstret för att få känna vinden blåsa i ansiktet och kunna insupa alla dofter. Hunden bryr sig inte direkt om vart den ska åka utan njuter istället av färden. Även detta är någonting som hundar kan lära oss om livet – att resan är målet.

För vi glömmer ofta bort att det faktiskt är just resan som betyder mest och njuter därför inte av den i fulla drag. Vi är istället alltför fokuserade på målet och blir lätt frustrerade om inte resultatet blir precis vad vi har föreställt oss. Så nästa gång du sätter upp ett mål för dig själv bör du försöka vara öppen för olika eventualiteter som du kanske inte räknar med. Jobba gärna mot målet men glöm inte bort att njuta av resan mot det och av allt som sker under resans gång!

Hund som sticker ut huvudet ur bilfönstret

9. Älska utan förbehåll

Din hund älskar dig utan förbehåll oavsett vad. Hunden viftar glatt på sin svans när ni för första gången ses på morgonen och när du kommer hem från jobbet. Detta gäller alldeles oavsett om du känner dig glad eller ledsen. Din hund vill ändå hälsa på dig och vara tillgiven.

Att älska någon utan förbehåll kan vara väldigt svårt. Men om vi skulle lyckas med detta i högre utsträckning skulle nog världen kunna vara en lite bättre plats.

Människa som kramar om sin hund

10. Var lojal och pålitlig

Man brukar säga att hundar är flockdjur även om viss forskning indikerar något annat. På länken kan du läsa dig till hur det ligger till kring detta. Vi kommer dock inte att gå in mer i detalj på den debatten här. Istället konstaterar vi att en hund håller sig till sin flock, leker med flockmedlemmarna och försvarar dem mot alla externa faktorer.

Detta kan vara en bra påminnelse för oss människor att vi i grund och botten är medlemmar i olika mänskliga flockar. Det kan till exempel röra sig om en familj, en grupp vänner, ett arbetsteam eller en förening. Och den gyllene tumregeln är att du alltid bör behandla andra som du själv önskar bli behandlad. Så var en lojal och pålitlig vän, livspartner, kollega och liknande!

Lojal hund som väntar med sin människa

Avslutande tankar

Som du märker finns det många saker som våra hundar kan lära oss om livet och allt kring vår tillvaro. De är sällskapliga, lojala och kärleksfulla på ett sätt som vi människor väldigt sällan är.

Kommentera gärna nedan om du kommer på ytterligare något sätt på vilket vi skulle kunna dra lärdom av hundar! Skriv även en kommentar om det är något av de sätt som vi har tagit upp som du känner lite extra starkt för!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *