En retrieverras som apporterar i vatten

Alla retrieverraser – dessa är de olika retrievrarna

Det finns flera retrieverraser som har en sak gemensamt: de har avlats fram med uppgiften att apportera fåglar eller annat vilt åt en jägare. Därför har en retriever en ”mjuk” mun, vilket innebär att hunden kan bära bytesdjuret försiktigt utan att skada det. Dessutom är dessa hundar starka och rörliga så att de kan röra sig igenom kuperad terräng samt jobba i vatten. De är också intelligenta samt villiga att vara till lags.

Under årens lopp har de olika retrieverraserna utvecklats och deras egenskaper förfinats. Detta har lett fram till att det idag finns flera sådana raser. Vissa av dessa tillhör de mest populära hundraserna i Sverige. Nedan går vi igenom de olika raserna som tillhör denna exklusiva grupp.

Retrieverraser

Retrieverraserna är väldigt smarta, villiga att lära, rörliga och vänliga. En retriever har en enastående förmåga att jobba nära människor och är därför duktiga på alla jobb de ges. De är bland annat utmärkta sällskapshundar och tillhör också de allra snällaste hundraserna. Utan vidare fördröjning går vi nu vidare med att beskriva alla retrieverraser!

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever är en ras som skyddar sina ägare och är en måttligt skicklig vakthund. Rasen kräver minimal pälsvård men bör borstas igenom mellan varven för att hålla pälsen i gott skick. Dessutom har dessa hundar en naturligt fet päls och genom borstningen kan man hålla fettoljan under kontroll. Hundarna fäller men gör detta i betydligt mindre utsträckning än många andra stora hundar.

Curly coated retriever

Curly coated retriever

Curly coated retriever är den allra äldsta av alla retrieverraser. Denna ras kom till redan under slutet av 1600-talet. Rasen har en päls som kan vara antingen svart eller leverbrun och består av vattentäta lockar. Dessa hundar till skillnad från andra retrieverraser ett smalare, kilformat huvud. Den är visserligen vänlig och leker gärna med sina nära och kära, men kan vara lite mer självständig och även reserverad mot främlingar.

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever är en glad, trevlig och energisk hundras vars päls ligger platt mot kroppen. Pälsen kan vara antingen svart eller leverbrun och är lite längre vid benen och svansen. Likt vissa andra av raserna på denna lista kräver rasen regelbunden pälsvård. Detta är för övrigt en av de tre retrieverraser som kvalar in på topplistan över de mest populära hundraserna i Sverige.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är ännu en populär ras som tillhör de sex retrieverraserna. Denna ras är lätt att känna igen på det breda huvudet och det raka nospartiet. Rasen är fylld av energi och är en bra hundras för barnfamiljer. Denna hundras har fått sitt namn från den gyllengula, långhåriga pälsen i dubbla lager. Pälsen kräver regelbunden borstning.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är en väldigt populär ras i Sverige såväl som i många andra delar av världen. Dessa hundar är kända för att vara väldigt snälla och trevliga. Deras päls kan vara gul, svart eller chokladbrun och pälsen är kort men tät. Svansen är faktiskt ganska utterliknande och rasen har ett bra lynne.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever är den minsta av de sex retrieverraserna. Detta är dock en kompakt och vacker hundras som har en dubbel päls vilken är röd eller kopparfärgad med vita tecken på tassar, bröst och i ansikte. ”Tollaren” har en dubbel päls som kräver regelbunden borstning med lite mer intensiv pälsvård i samband med fällning.

Vanliga frågor om retrieverraser

Vad är en retriever?

En retriever är en apporterande fågelhund. Det är ett samlingsbegrepp för de hundraser som apporterar vilt åt en jägare.

Hur många retrieverraser finns det?

Det finns sammanlagt sex olika retrieverraser. Alla dessa raser är nära besläktade med varandra.

Vilka retrieverraser finns?

De retrieverraser som finns är: chesapeake bay retriever, curly coated retriever, flatcoated retriever, golden retriever, labrador retriever och nova scotia duck tolling retriever.

Avslutande tankar om retrieverraser

De olika retrieverraserna är aktiva och energiska hundar som kommer överens bra med såväl barn som vuxna familjemedlemmar. De är kända för att vara lojala, tillgivna och villiga att vara till lags. Därför är det inte så konstigt att många svenskar väljer att skaffa just en retriever. Likt de olika spanielraserna hör för övrigt dessa raser till dem som Svenska Spaniel och Retrieverklubben hyser under sitt paraply.

Förhoppningsvis har denna artikel gett dig intressant information om olika retrieverraser. Skriv gärna en kommentar och berätta om just din retriever stämmer in på beskrivningen ovan eller skiljer sig åt från den!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *