Russkaja gontjaja – den högbenta ryska jakthunden

Russkaja gontjaja, även kallad rysk stövare, är en kraftig och högbent jakthund från Ryssland. Den beskrivs som en godmodig jätte men är samtidigt en utpräglad jakthund. Den används främst för jakt på exempelvis hare men kan även användas på rovdjur såsom björn. Man bör inte ha en russkaja gontjaja enbart som sällskapshund.

Fakta om russkaja gontjaja

Mankhöjd hanar:58-68 cm
Mankhöjd tikar:55-65 cm
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Russkaja gontjaja som betyder rysk stövare är precis som namnet antyder, en hundras från Ryssland. På ryska heter rasen pусская гончая och ordet gontjaja uttalas goncjy. Rasen kallas ibland i Sverige även för rysstövare. Hundtypen har en historia som räcker från medeltiden och de räknas till braquehundarna. Den beskrivs som den vanligaste jakthunden bland den fattigare delen av befolkningen.

Enligt rasklubben har rasen sitt ursprung i den ryska vinthunden borzoi och genom inkorsning av lajkor så har man fått fram en drivande hund. Från slutet av 1800-talet har man använt bland andra harrier och olika nordiska stövare i aveln. Rasen är relativt vanlig i Finland där den funnits sedan slutet av 1800-talet. Den är släkt med finsk stövare och dunkerstövare.

Efter den ryska revolutionen försvann nästan hela populationen i Finland men fick återuppståndelse på 1970-talet efter importer från hemlandet. Den nuvarande rasstandarden fastställdes 1925 efter avel som gjorde de olika stövarvarianterna i hemlandet mer lika varandra.

Russkaja gontjaja är en ras som är erkänd av den ryska kennelklubben. Den anses vara en nationalklenod av jägarkåren. Rasen är också erkänd av den svenska kennelklubben och kom till vårt land i början av 1900-talet men är fortfarande en ovanlig syn. Främst kommer individerna från den finska populationen. I slutet av 2021 fanns det 105 registrerade individer hos Jordbruksverket. Rasen är inte erkänd av FCI.

Russkaja gontjaja

Användningsområde och mentalitet

Russkaja gontjaja är en utpräglad jakthund. Det är en drivande hund som används främst på hare och räv i Norden och Ryssland. Den ska dock ha en rovdjursskärpa och kan användas för jakt på exempelvis björn, lodjur och vildsvin. Det är en effektiv jakthund som klarar av jakt i krävande terräng och tufft klimat. Den har även ett imponerande skall som kan höras på långt avstånd. Rasen har stor jaktlust och anses därför inte vara lämplig som enbart sällskapshund.

Temperamentet hos rasen beskrivs som balanserat livligt och trevligt. Efter tiden som unghund är den lugnare och mer foglig. Hundarna beskrivs ibland som godmodiga jättar och fungerar generellt bra med barn och andra hundar.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det inte föds, och finns, så många hundar i Sverige är det svårt att göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet inom rasen. Det finns dock inga kända rasbundna sjukdomar.

Pälsen hos en russkaja gontjaja består av rakt och grovt täckhår som är på gränsen till raggig samt underull. Det är en lättskött päls och det räcker med att bada hunden vid behov.

Vanliga frågor om russkaja gontjaja

Hur är en russkaja gontjaja?

En russkaja gontjaja är trevlig, godmodig och livligt på ett balanserat sätt. Den anses gå bra med andra hundar och barn. Det är dock en utpräglad jakthund och är inte lämplig som enbart sällskapshund.

Vad kostar en russkaja gontjaja?

En renrasig hundvalp kostar från ungefär 12 000 kr och uppåt. En valp av rasn russkaja gontjaja är dock sannolikt betydligt dyrare än så. Detta beror på att den är väldigt sällsynt i Sverige.

Liknande artiklar