Briard – en smart och muskulös fransk vallhund

Briard är en väldigt lojal och kärleksfull hundras förpackad i en ganska stor kropp. Detta är en muskulös och pälsklädd hundras från Frankrike med stor elegans. Rasen är nära besläktad med två andra franska raser av vallhundar, nämligen berger picard och beauceron.

Briarden är en vallhund som har en stor och vågig päls. Pälsen kan vara antingen svart, grå eller fawn (brungul) till färgen. Denna ras besitter vissa egenskaper som återfinns hos många andra vallande hundraser. Några exempel på dessa är att rasen ofta är skeptisk mot främlingar och skyddar sin egen flock. Den kan därför gärna vakta sin familj och är även smart och lättlärd. En briard är en stor och närmast outtröttlig hund som kan valla flera hundra får på egen hand.

Fakta om briard

Mankhöjd hanar:62-68 cm
Mankhöjd tikar:56-64 cm
Vikt hanar:27-41 kg
Vikt tikar:23-34 kg
Rasklubb:Svenska Briard och Picardklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Briarden härstammar från Frankrike och rasen har anor ända från 700-talet. Det franska namnet på denna hundras är le berger de Brie. Namnet tros komma från det faktum att rasen härstammar från det franska området Brie. Med det sagt har den genom historien förekommit i långt fler delar av Frankrike än enbart denna.

Vad vi dock vet är att briarden kan kopplas till den franska kungen Karl den store (742-814). Det finns också en koppling till Napoleon Bonaparte (1769-1821). Briarden var under 1700-talet den franska arméns officiella hundras. Efter den franska revolutionen kom rasen till användning i samband med att Frankrikes grevliga domäner kom att delas upp i mindre jordstycken som inte var inhägnade. Dessa hundar är som bekant vallhundar och duktiga på att hålla flocken samlad inom ett revir. I samband med första världskriget hade briarder även viktiga uppgifter i form av bland annat budbärare och transportörer av ammunition.

Det fanns år 2020 inte mer än 1 152 briarder i Sverige. Detta enligt statistik från Jordbruksverkets hundregister. Men rasen har letat sig långt utanför Frankrikes och Europas gränser. Den finns bland annat i USA, där man hävdar att Thomas Jefferson var först med att importera rasen till landet. På andra sidan Atlanten blev rasen erkänd 1928. Till Frankrikes grannland Storbritannien hade den dock inte tagit sig förrän mot slutet av 1960-talet.

Briard
Briarden är en ganska stor vallhund med en intressant historia.

Aktiviteter som lämpar sig väl för en briard

Att äga en hund är inte bara ett privilegium utan även ett stort ansvar. Och en briard behöver tilldelas en uppgift för att må bra och kunna vara lycklig. Allra helst bör uppgiften vara förknippad med en hel del fysiskt arbete. Denna hundras behöver nämligen en stor portion motion. Du kan gärna ta med din hund ut på vandringsturer, cykelturer och löprundor. Det är också en fördel om du kan låta din briard springa fritt på ett inhägnat område. Där kan den till exempel jaga en tennisboll för att göra av med överskottsenergi.

Detta är en vallande hund som historiskt sett även har haft till uppgift att skydda sin flock. Den har bland annat fått hålla rovdjur borta från flocken. De är dock väldigt mångsidiga och gillar att arbeta. Därför lämpar sig briarder även väl för agility, lydnad och andra hundsporter och hundaktiviteter.

Tänk dock på att briarden har avlats fram för att kunna fatta beslut efter eget huvud. Därför kan det ibland vara lite knepigt att försöka träna dessa hundar. Men de är dock villiga att vara till lags och kan därför tränas med hjälp av positiv förstärkning. Se bara till att hålla träningssessionerna relativt korta och lagom komplicerade då briarden är en intelligent hundras som lätt tappar intresset.

Pälsvård

Värt att notera är att dessa hundar också har en päls som behöver vårdas. Börja därför gärna borsta din briard redan som valp innan behovet av pälsvård är särskilt stort. På så vis säkerställer du att hunden vänjer sig vid denna behandling. Genom att göra detta besparar du dig själv mycket möda och tid längre fram i hundägandet. Du bör nämligen borsta din briard flera gånger i veckan, ända ner till huden. Detta med hjälp av en en bra pälsborste. Dessutom bör hunden badas – hur ofta beror dock på hur smutsig hunden blir.

Vanliga frågor om briard

Hur gammal blir en briard i genomsnitt?

En briard lever vanligtvis i mellan 10 och 12 år.

Vad väger en briard?

En briard bör väga mellan 23 och 41 kg. Tikar har ett rekommenderat viktspann på 23 till 34 kg medan hanar bör väga 27 till 41 kg.

Vad kostar en briardvalp?

En renrasig hundvalp kostar vanligtvis från cirka 12 000 kr och uppåt. Briarden är dock en ganska sällsynt hundras och därför kan en briardvalp kosta mer än så.

Liknande artiklar