Berger picard – en kraftfull fransk vallhund

Berger picard kommer från den franska regionen Picardie och är en av Frankrikes äldsta vallhundsraser. Detta är en självständig, gänglig vallhund som är kraftigt byggd. Det är viktigt att socialisera och träna dessa hundar tidigt för att de inte ska bli allt för självständiga och envisa.

Detta är en hundras som passar aktiva hundägare. En berger picard har som sagt en kraftfull kroppsbyggnad men är samtidigt smidig och har en hög energinivå. Detta gör att dessa hundar lämpar sig väl för alla former av hundaktiviteter och hundsporter. Det är viktigt att hundar av denna ras motioneras rikligt. De kan lätt bli destruktiva om de tvingas vara inaktiva alltför länge.

Fakta om berger picard

Mankhöjd hanar:60-65 cm
Mankhöjd tikar:55-60 cm
Vikt:23-32 kg
Rasklubb:Svenska Briard- och Picardklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Berger picard är ingen nybörjarhund

Berger picard är en hundras som kanske inte lämpar sig särskilt väl som nybörjarhund. Rasen är nämligen väldigt självständig och har dessutom en hög energinivå. Dessa hundar tar gärna egna iniativ och kan därför vara svår att hantera för en förstagångshundägare. Denna egensinniga mentalitet kommer sig av att rasen har en historia av att arbeta självständigt. Picarder har vaktat och vallat fårflockar utifrån egen maskin och utan konstant support av sina fårherdar.

Historia

Långt efter att den industriella revolutionen hade inletts i andra delar av Europa var Frankrike fortfarande en jordbruksnation. Än idag är jordbruket en viktig del av den franska identiteten. Under århundradena har många vallande hundraser avlats fram i landet. Berger picard kan möjligtvis vara den allra äldsta franska vallhunden. Rasen har fått sitt namn från den region som den härstammar från, Picardi.

Dessa hundar tros ha förts till Frankrikes norra delar av de centraleuropeiska kelter som tidigt i historien invaderade Gallien. Kelterna förde nämligen med sig hundar till landet i samband med deras stora invasion under 900-talet f.Kr. De keltiska hundarna fick då en spridning till andra europeiska länder. Sprungna ur dessa uppstod sedermera den tyska schäferhunden, bouvier des flandres samt diverse belgiska vallhundar. Detta är dock en teori som inte alla skriver under på, men helt klart är att berger picard är en anrik hundras.

Rasen har också ett nära släktband till andra franska vallhundar såsom beauceron och briard. Berger picard blev officiellt erkänd som hundras 1925.

Under 1900-talets bägge världskrig minskade den europeiska populationen av rasen en hel del i antal. Faktum är att just denna hundras drabbades värre av krigen än många andra raser. Detta då dess hemregion var särskilt utsatt av såväl det första världskrigets härjningar som i det efterföljande krigets dito. Man använde även dessa hundar som rapporthundar och de sprang då mellan skyttegravarna.

Rasen blev nästan helt och hållet utrotad under 1900-talets första hälft. Men den har på senare år lyckats göra något av en comeback. Med det sagt är berger picard än idag en relativt ovanlig hundras. År 2020 fanns det inte mer än 28 registrerade hundar av denna ras i Sverige. Globalt finns det idag omkring 3 000 picarder.

Berger picard
Berger picard är en ovanlig hundras.

Vanliga frågor om berger picard

Vad kostar en berger picard?

De flesta hundar kostar omkring 12 000 kronor till 14 000 kronor. En berger picard kostar dock vanligtvis mer än så då rasen är så pass sällsynt som den är.

Hur länge växer en berger picard?

En berger picard är fullvuxen på höjden vid cirka 10-14 månaders ålder.

Liknande artiklar