Beauceron – en mångsidig hund från Frankrike

Beauceron är en stor och stark hundras som är respektingivande samtidigt som den är nyfiken, modig och glad. Så kan man snabbt beskriva denna hundras. Ursprungligen är det en vallhund från Frankrike. Denna hund är dock väldigt mångsidig och passar för olika slags hundsporter och aktiviteter. Det finns många hundar av denna ras som tävlar inom hundsporter såsom bruksgrenar, agility och dragsport. Detta på grund av rasens arbetslust och fysik.

Fakta om beauceron

Mankhöjd hanar:65-70 cm
Mankhöjd tikar:61-68 cm
Vikt hanar:32-45 kg
Vikt tikar:30-39 kg
Rasklubb:Svenska Beauceronklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps och herdehundar)

Historia

Beauceron har en lång historia. Så tidigt som på 1800-talet, enligt vissa redan på 1500-talet, fanns rasen i Beauce-området mellan floderna Seine och Loire i nordvästra Frankrike. Rasen heter Berger de beauce på franska. Man har hittat noteringar om rasen redan år 1578 och 1809 beskrevs rasen av en abbot. Rasen har ett nära släktband med den långhåriga briarden. På 1800-talet ansågs de till och med vara samma ras men med olika pälsvarianter. Först 1911 delades raserna upp.

Chien de bauce, beauceron och bas-rouge var alla beteckningar på gamla franska herdehundar som kom från de franska slätterna som vallade får. Dessa var av samma typ med sina släthåriga ansikten, korta pälsar och kuperade öron. Hundarna hade en tanteckning, främst nere på benen, vilket gav de namnet rödstrumpa. Färgen var framförallt svart med denna tanteckning men det fanns också svarta, röda och gråa hundar. Beauceron är den största av de franska fårhundarna. Den är en av de populäraste hundraserna i Frankrike och Belgien. 

Denna hundras kom till Sverige 1988 då två tikar importerades från Frankrike och 1991 föddes den första valpkullen i vårt land. 

Användningsområde 

Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund. Hundarna valdes därför ut till avel för sin förmåga att valla och vakta hjordarna av olika djur. Under de olika världskrigen användes beauceron som vakthund. De bar även meddelanden mellan vallgravarna. Detta bidrog dock till att rasen var nära utrotning. Än idag används rasen som tjänstehund inom militären och polisen som räddnings-, bevaknings- och väktarhundar. 

Rasen ingår i grupp 1 som är vall-, boskaps- och herdehundar. Och det är även inom detta område som rasen fortfarande används. I Frankrike är den en populär vall- och brukshund medan den i Sverige används främst som en mer aktiv bruks- och sällskapshund. Rasen lämpar sig väl för olika sporter inom hundvärlden såsom lydnad, bruks, skydd, vallning, drag och agility. 

En beauceron har en stor lust till att arbeta, är lättlärd och lyhörd gentemot sin förare förutsatt att man behandlar den med respekt. Den kan därmed inte tvingas till att lyda genom att man fysiskt utmanar den. En hund av denna ras har nämligen stor integritet och kan därför också anses vara en dominant ras.

Beauceron
Beauceron anses ibland vara en ganska dominant hundras.

Beauceron som sällskapshund

Som vi nämnt ovan anses denna hundras vara en sällskapshund i Sverige. Den är en trevlig familjemedlem förutsatt att den tränas på rätt sätt. Man ska dock vara medveten om att det är en aktiv hund som kräver en rättvis och konsekvent ledare. Rasen är nyfiken, modig och har en stark flockkänsla. Det anses vara en relativt enkel hund att leva med i vardagen med en tydlig av- och påknapp. Om du vill ha ett aktivt hundliv och kanske tävla med din hund kan en beauceron passa dig bra. 

Beauceron jämfört med andra hundraser

Beauceron eller dobermann

Båda raserna är lojala och har ett starkt band till sin förare eller familj. De är också intelligenta, mångsidiga och skyddar gärna sin flock och hem mot inkräktare. Dobermans är däremot en vanligare hundras än vad beauceron är. En beauceron mognar också senare än vad en dobermann gör. Dessutom har en beauceron en stor, dubbel sporre på bakbenen vilket inte dobermannen har. 

Beauceron eller boxer

En boxer skäller mer än vad en beauceron gör. Ingen av raserna kräver inte någon större pälsvård. Båda anses vara lekfulla och är lite mer känsliga än vad andra hundraser kan vara. 

Beauceron eller hovawart

Som många raser finns det både skillnader och likheter mellan en beauceron och hovawart. En större hovawart har ungefär samma mankhöjd och vikt som en beauceron. Den senare rasen behöver ganska lite pälsvård medan en hovawart behöver mer sådan. Båda raserna är tillgivna och sociala och passar som vakthundar

Beauceron eller rottweiler

Båda raserna har ungefär liknande mankhöjd och vikt men överlag skiljer sig utseendet en hel del åt. En rottweiler ser till exempel kraftigare ut och har ett bredare huvud. Liksom beauceronen har rottweilern dock en stor arbetslust och är mångsidig. Ingen av dem kräver någon större pälsvård.

Vanliga frågor om beauceron

Är beauceron allergivänlig?

Nej, man kan inte säga att beauceron är en allergivänlig hund. Deras päls är kort, grov och tät med underull. Den är dock enkel att sköta och behöver bara borstas igenom då och då.

Hur stor blir en beauceron?

En hane är cirka 65-70 cm i mankhöjd medan tikarna är 61-68 cm. Som fullvuxen väger en beauceron i spannet mellan 30 och 50 kg.

Hur mycket kostar en beauceron?

Kostnaden för en valp kan vara mellan 12 000 och 20 000 kronor.

Hur gammal blir en beauceron?

Den förväntade livslängden för en beauceron är 10-14 år men detta är givetvis individuellt och beror på olika faktorer. Rasen anses dock vara en frisk ras överlag men bland annat höftdysplasi och magomvridning återfinns i rasen.

Liknande artiklar