Familj med hund

Hur övertalar man sina föräldrar att skaffa hund?

Hunden är människans bästa vän och hundar sätter ofta guldkant på familjelivet. Ansvaret att ta hand om en hund kan dessutom lära barn mycket om ansvarstagande och vikten av rutiner. Så hur övertalar man sina föräldrar att skaffa hund?

Det bästa sättet att övertyga föräldrarna att köpa hund är att visa att du är mogen för uppgiften. Du behöver visa för dina föräldrar att du är redo att ta det ansvar som kommer med hundägandet. Detta kan du göra genom att vara ansvarstagande på andra sätt och hjälpa till i hushållet.

Nedan får du ytterligare tips på hur du kan övertyga dina ”päron” att förverkliga din dröm om en hund. Tänk dock på att det inte finns några som helst garantier på att du kommer få din vilja igenom, oavsett hur mycket du anstränger dig för att vara ansvarstagande.

Så kan du övertala dina föräldrar att skaffa hund

Skyller dina föräldrar på tid och pengar samt påpekar hur mycket jobb det är att vara hundägare så fort du frågar om ni inte kan skaffa en hund? Då är det viktigt att försöka se saken från deras perspektiv. Om du lyckas bevisa för dem att ni som familj faktiskt är redo för en ny, fyrbent familjemedlem kan hunddrömmen komma att slå in.

För att du ska få som du vill behöver du dock visa att du inte bara pratar utan även menar allvar. Du kan göra detta genom att ta fram en plan som visar att du faktiskt har tänkt igenom saken.

Nedan går jag igenom hur du skulle kunna göra detta. När du har läst igenom mina förslag har du förmodligen ett bra svar på frågan ”hur övertalar man sina föräldrar att skaffa hund?”.

Ta fram en plan för de dagliga rutinerna

Oavsett om du är sugen på att skaffa en valp eller vuxen hund, kommer hunden behöva äta, rastas, tränas, borstas, duschas och mycket mer. Vissa av dessa uppgifter behöver utföras på daglig basis medan andra ska göras mer sällan.

Börja med att ta fram en lista över de uppgifter som behöver utföras dagligen. Genom att göra detta visar du för dina föräldrar att du förstår hur mycket tid och jobb som krävs för att ta hand om en hund.

Visa att du kommer göra det jobb som krävs

När du har tagit fram en plan på pappret är det dags att visa att du menar allvar. Hur har du egentligen tänkt ta hand om hunden – ska du gå upp tidigare för att rasta och mata den innan du går till skolan? Är du beredd att offra vissa aktiviteter efter skoltid för att komma hem och ta hand om din hund?

Tyvärr händer det alltför ofta att barn vitt och brett lovar sina förälrar att de ska ta hand om hunden, men i slutändan tvingas ändå föräldrarna göra allt jobb. Detta gör att många föräldrar tvekar inför att skaffa en hund till familjen.

Börja med att ta ansvar på andra sätt

För att ytterligare visa hur bra du är på att ta ansvar kan du hjälpa till mer i hemmet. Du skulle till exempel kunna bädda, städa ditt rum, ta ut soporna, hjälpa till med disken och liknande. Detta utan att dina föräldrar behöver tjata på dig för att du ska dra ditt strå till stacken.

Om du visar ansvar på dessa sätt ökar förmodligen sannolikheten för att dina föräldrar vågar anförtro dig ansvaret för en hund.

Ta reda på vilken ras som skulle passa familjen bäst

Det finns hundratals olika hundraser och allesammans är olika. De skiljer sig åt boda i storlek, temperament och motionsbehov. Om du undrar hur mycket motion en hund behöver finner du svaret i den länkade artikeln.

Det är viktigt att du tar reda på vilken ras som skulle passa familjen bäst. På så vis kan du kanske enklare övertala dina föräldrar att hunden skulle passa bra in i familjen.

Barn med hund
Många barn drömmer om att få en egen hund. Det är dock viktigt att välja rätt ras utifrån familjens förutsättningar.

Fundera över hur ni skulle kunna få råd med en hund

Ett av de sista stegen är att ta reda på hur ni som familj skulle kunna få råd att skaffa hund. För det är inte bara själva inköpet av hunden som kostar mycket – i förlängningen kommer en hund kosta mycket mer än så i kostnader för mat, hundförsäkring, leksaker och andra hundprodukter.

Om du är tillräckligt gammal kanske du kan överväga att ta ett deltidsjobb eller hjälpa till med sysslor i grannskapet. Du skulle även kunna spara de pengar som du får i födelsedagspresent och julklapp.

Ett utmärkt sätt att tjäna pengar och samtidigt visa att du klarar av att ta hand om en hund, vore om du kunde vara hundvakt eller rasta en grannes hund mot betalning.

Lägg fram starka argument för att skaffa hund

Det finns många starka argument för att skaffa hund. Dessa ska du såklart använda till din fördel när du försöker övertala dina föräldrar.

Dessa är några exempel på bra argument:

  • Genom att skaffa hund kommer ni spendera mer tid tillsammans som familj. Hundägandet skulle resultera i trevliga promenader med hela familjen, lek i trädgården och andra roliga aktiviteter.
  • När man som barn får äran att ta hand om en hund lär man sig mycket om ansvarstagande. Du behöver följa fasta rutiner för att göra det jobb som krävs i rollen som hundägare. Dessutom lär du dig att sköta om en annan levande varelse.
  • Du skulle ägna mer tid utomhus om ni skaffade hund. Fysisk aktivitet och frisk luft är bra för både människor och hundar, och många föräldrar ogillar när deras barn alltför ofta sitter inomhus vid sin dator eller mobiltelefon.

Var beredd att skriva ett kontrakt med dina föräldrar

För att ytterligare övertala dina föräldrar att skaffa hund kan du föreslå att ni skriver ett kontrakt. I kontraktet kan det framgå vilka uppgifter du lovar att utföra. Det kan till exempel röra sig om att du ska rasta hunden två gånger om dagen, koppelträna hunden eller att träna den att ”gå på toaletten” utomhus, d.v.s. bli rumsren.

Ta hänsyn till dina familjemedlemmars förutsättningar

Någonting som kan sätta käppar i hjulen är om dina föräldrar eller någon annan i familjen är allergiska mot hundar. Du kan ta hänsyn till detta genom att föreslå att ni skaffar en mer allergivänlig hundras.

Avslutande tankar

Jag hoppas att du genom att läsa denna artikel har fått svar på frågan ”hur övertalar man sina föräldrar att skaffa hund?”. Genom att ta till dig av tipsen ovan bör du ha goda möjligheter att övertyga föräldrarna. Du bör dock inte få upp hoppet alltför mycket – vissa personer är helt enkelt inte hundmänniskor. Det kan också vara så att dina föräldrar inte känner att du är uppgiften mogen.

Har du lyckats övertyga dina föräldrar och hur gjorde du i sådana fall detta? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *