Australian kelpie – en vallande hund från Australien

Australian kelpie är en hundras som har avlats fram för att valla boskap. För detta behöver denna hundras vara energisk, självständig och intelligent. Som namnet antyder härstammar dessa hundar från Australien. Därmed behöver de dessutom kunna utföra sitt jobb i varmt klimat.

Dessa ursprungliga egenskaper finns fortfarande kvar i rasen. Än idag används australian kelpies till vallning i både Australien och i andra länder. Detta är ett jobb som passar dessa hundar alldeles utmärkt. De är som lyckligast när de har ett arbete att utföra. Så om du har tänkt använda din kelpie som sällskapshund bör du låta den få utlopp för sin energi på andra sätt.

Som tur är kan en kelpie lära sig utföra nästan vilken uppgift som helst. Detta så länge som du är duktig på hundträning med positiv förstärkning. Du bör inte vara alltför hård mot din hund i träningen. Du kan läsa mer om hur man tillrättavisar en hund med positiv förstärkning i den länkade artikeln.

En australian kelpie kan visa sina framfötter i en rad olika hundsporter. Den har en hög energinivå och kräver en hel del motion och aktivering. Och även om en kelpie klarar av att arbeta ganska självständigt behöver den såklart mänsklig sällskap och vägledning.

Fakta om australian kelpie

Mankhöjd hanar:46-51 cm
Mankhöjd tikar:43-48 cm
Vikt:14-20 kg
Rasklubb:Svenska Kelpieklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Precis som namnet antyder kommer australian kelpien ursprungligen från Australien. Skottar och engelsmän importerade under andra halvan av 1800-talet diverse vallhundar till australien. Kelpien är ett resultat av korsningar mellan dessa olika hundar samt dingon. Resultatet blev en härdad hundras som kunde uthärda den australiensiska hettan och arbeta i värmen. Landets ranchägare uppskattade även att dessa hundar var smarta och kunde arbeta självständigt.

Den första hund att bli kallad ”kelpie” köptes dock av en man vid namn Jack Gleeson år 1872. Han köpte då hunden från en skotte vid namn George Robertson. Namnet kom från en vattenlevande varelse i den keltiska mytologin. Hundrasen korsades sedan med flera andra hundraser innan den fick dagens form. Senare kom australian kelpien att exporteras till andra länder runt om i världen. 1902 skrevs sedermera den första standarden för denna hundras.

Australian kelpie inzoomad
Australian kelpie är en härdad och arbetsvillig hundras.

Om australian kelpie som familjehund

Det är inte att rekommendera att ha en australian kelpie som familjehund om det finns små barn i familjen. Detta då kelpien kan vara nafsig och bitit och därmed skada mindre barn som leker med hunden utan en vuxen närvarande. Denna egenskap kommer sig av att kelpien nafsar och biter när den vallar. Egenskapen sitter djupt rotad även hos dagens hundar oavsett om den används för vallning eller ej.

Vanliga frågor om australian kelpie

Hur är australian kelpie?

Kelpien är en väldigt energisk, alert och självständig hund. Den är även intelligent, lojal och plikttrogen. Hundrasen kräver mycket motion för att få utlopp för sin närmast outtömliga energi.

Vad kostar en australian kelpie?

En kelpie kostar cirka 12 000 till 15 000 kronor. Priset kan dock variera och du kan höra med Svenska Kelpieklubben vilket prisintervall som rekommenderas just nu.

Vilken förväntad livslängd har australian kelpie?

En kelpie har en förväntad livslängd på cirka 11 till 15 år. Den faktiska livslängden varierar dock på individnivå och beror på en rad olika faktorer.

Avslutande tankar

Australian kelpie är en härdad hundras som älskar att jobba. Dessa hundar är specialister på att valla boskap men kan även tränas till att utföra en rad andra uppgifter. Värt att notera är dock att de inte bör lämnas ensamma med mindre barn.

Har du en kelpie och använder du den som renodlad sällskapshund eller som arbetande hund? Skriv gärna en kommentar och berätta vilka hundsporter eller andra aktiviteter du och din hund ägnar er åt!

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *