Ceskoslovenský vlciak – en aktiv, och temperamentsfull hundras

Här belyser vi rasen ceskoslovenský vlciak (tjeckoslovakisk varghund). Hundrasen med det relativt svåruttalade namnet kommer från forna Tjeckoslovakien och är en ovanlig syn i Sverige. Det är en hund som i mångt och mycket påminner om vargen, inte minst sett till utseendet. Den är lojal mot sin familj men misstänksam mot främlingar. Det är en temperamentsfull, mycket aktiv och modig hundras som kräver en del av sin ägare.

Fakta om ceskoslovenský vlciak (tjeckoslovakisk varghund)

Mankhöjd hanar:minst 65 cm
Mankhöjd tikar:minst 60 cm
Vikt hanar:minst 26 kg
Vikt tikar:minst 20 kg
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Under åren 1955 till 1965 genomfördes ett experiment i forna Tjeckoslovakien inom armén. Man korsade då en tysk schäferhund med en karpatisk varg. Rasen kan därför ibland kallas för tjeckoslovakisk varghund. Tanken var att få fram de goda egenskaperna hos respektive art. Dessa avsåg bland annat schäferns temperament och vargens uthållighet och styrka. När sedan experimentet avslutades hade man insett att det fanns genetiska möjligheter att fortsätta med aveln. Därför togs en avelsplan fram där det var vägledande att utveckla bruksegenskaperna.

1982 godkändes sedan rasen i Tjeckoslovakien. Hemlandet för rasen anses dock vara Slovakien. Rasen är även godkänd av FCI sedan 1999 och i Sverige sedan 2008.

En tjeckoslovakisk varghund som travar i snö bland sly

Användningsområde och mentalitet

En ceskoslovenský vlciak används som brukshund men anses också vara användbar inom olika områden, bland annat som spårhund och vakthund. Den sägs bland annat ha använts som sök- och räddningshund i Italien. Den står emot väder och vind på ett bra sätt och har dessutom en utmärkt hörsel, syn och luktsinne. Rasen kategoriseras dock inte som brukshund av Svenska Brukshundklubben.

Detta är en hundras som är modig, orädd, lekfull och temperamentsfull. Den är dessutom mycket aktiv, uthållig, snabb och har en snabb reaktionsförmåga. Andra egenskaper som nämns är påhittig, rolig och lyhörd.

Tjeckoslovakisk varghund är en hund som är mycket lojal mot sin ägare och familj men är samtidigt misstänksam mot främmande personer. Rasen kan lära sig att leva med andra husdjur som ingår i familjen men kan få ett aggressivt beteende mot främmande mindre djur på grund av sitt jaktbeteende. Man behöver därför dämpa detta beteende redan vid valpåldern. De klarar av att vara ensamhundar och tillbringa tid ensamma i hemmet förutsatt att man tränat detta på ett korrekt sätt.

Rasen anses vara lättlärd men de behöver motiveras. De är även självständiga och kan samarbeta i flock. Att skälla är onaturligt för rasen utan de kommunicerar bland annat med kroppsspråk (som andra hundar) men också med ljud som grymta, yla, gnälla och morra. Som många unghundar är en ceskoslovenský vlciak en utmaning för sin ägare.

Att tänka på innan du skaffar en ceskoslovenský vlciak

Att ha en ceskoslovenský vlciak ställer vissa krav på dig som ägare. Du behöver veta vad det är för typ av hund som du köper och vad den kräver av dig. Du bör också träffa föräldradjuren i sin naturliga hemmiljö och inhämta resultat från mentalbeskrivningar. En hund av denna ras kan vara svår att till exempel omplacera eftersom den fäster sig så starkt vid sin ägare och familj. Vissa kennlar har till och med en åldersgräns på dig som ägare.

Hälsa och pälsvård

Eftersom antalet individer i Sverige är så pass få är det svårt att bedöma rasens hälsotillstånd. Livslängden för rasen är cirka 12-16 år.

En ceskoslovenský vlciak har tät och rak päls. De fäller cirka två gånger om året. Det är stor skillnad på deras sommar- respektive vinterpäls.

Vanliga frågor om ceskoslovenský vlciak

Hur är rasen ceskoslovenský vlciak?

Det är en temperamentsfull, mycket aktiv och modig hundras som är väldigt lojal mot sin ägare och familj. Den är misstänksam mot främlingar.

Hur många ceskoslovenský vlciak finns det i Sverige?

2020 fanns det 60 registrerade individer i Sverige enligt Jordbruksverket.

Liknande artiklar