Hundbloggen för hundälskare

Eurasier – en lugn spetshund med speciell mentalitet

Eurasier är en hundras som har blivit allt mer populär i Sverige. Rasen är ganska ung och tillkom inte förrän under 1960-talet. Den härstammar från Tyskland och är ursprungligen en blandning av chow chow och keeshond. Med tiden parades även samojed in i denna blandning och 1973 blev eurasiern en internationellt erkänd hundras. Till Sverige kom den dock inte förrän 1994.

Så hur är eurasier att leva med? Eurasier är en välbalanserad, lugn och självsäker hundras som är väldigt anpassningsbar och ganska enkel att ha och göra med. Den kan dock vara reserverad och vaksam, och vissa som är vana vid mer öppna hundraser kan uppleva dess mentalitet som lite knepig.

Med mycket socialisering och miljöträning kan den dock bli en lojal och trofast följeslagare. Hur en eurasier är att leva med har med andra ord mycket att göra med dess uppväxt. Jag har själv två eurasier – en väldigt öppen och en mer reserverad, så jag vet vad jag talar om.

Fakta om eurasier

Mankhöjd hanar:52-60 cm
Mankhöjd tikar:48-56 cm
Vikt hanar:23-32 kg
Vikt tikar:18-26 kg
Rasklubb:Svenska Eurasierklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Om rasen

Eurasier är enligt Svenska Kennelklubben en medelstor sällskapshund med en tjock, medellång päls som varierar i färg mellan olika individer. Faktum är att alla färgkombinationer förutom vitfläckig, helvit och leverfärg är tillåtna enligt rasstandarden. Hundens tunga kan antingen vara blå, blåfläckig eller rosa.

Vuxna hanar har vanligtvis en mankhöjd på 52-60 cm medan motsvarande mått på tikar är 48-56 cm. De rekommenderade viktspannen är 23-32 kg för hanar och 18-26 kg för tikar.

Eurasierns päls kräver viss pälsvård, dock inte så pass mycket som man skulle kunna tro. Pälsen består av en underull och täckhår, och hunden fäller sin underull en till två gånger per år.

Mentalitet och andra egenskaper

Detta är en hundras vars egenskaper ofta gör hunden lugn och självsäker samt lojal till sin familj men reserverad mot främlingar. Detta gör att hundar av denna ras tenderar att kunna backa ifrån kontakt med främlingar och uppsöka kontakt på sina egna villkor. För att stimulera öppenhet och tillgänglighet hos hunden är det viktigt att redan som ung valp låta den träffa olika människor och vistas i varierande miljöer.

Eurasiern är i regel uppmärksam och vaksam utan att för den skull vara alltför skällig. Det är en okomplicerad och anpassningsbar hund som har en tålig hälsa. Tack vare sin förmåga att anpassa sig och vara trofast knyter den ofta nära band till sin familj.

Om att träna med eurasier

Eurasiern har i vissa kretsar ett rykte om sig att vara lite clownig och svårlärd, vilket inte är särskilt konstigt då den brås på bland annat chow chow. Det är en hundras som inte är att betrakta som någon brukshund men där vissa individer har en väldigt hög inlärningsförmåga. Så visst går det att träna med eurasier – det finns bland annat exempel på hundar av denna ras som har skördat framgång inom lydnad.

Eurasiern är en ras som lämpar sig till så mycket mer än enbart sällskap och hundutställning. Den följer gärna med familjen på aktiviteter av olika slag, och du kan med fördel springa med din eurasier samt träna den på andra sätt. Med det sagt är det en hund som har ett lägre behov av aktivering än en brukshund.

Eurasier Kane
Kane, en av mina bägge eurasier.

Lämpar sig eurasier som första hund?

Ja, jag vågar hävda att eurasier lämpar sig som första hund. Detta var till exempel den första (och hittills enda) hundras som jag och min fru skaffade tillsammans. Jag hade viss tidigare erfarenhet av pudel, japansk spets, beagle, dvärgschnauzer och andra hundraser men vår första eurasier var den första hunden som jag levt med från valpåldern till vuxen ålder.

Det är dock viktigt att understryka vikten av social träning och att hunden redan som valp får bekanta sig med olika miljöer. Av denna anledning är det att föredra om du kan skaffa en valp till våren eller sommaren snarare än vintern. Det är både enklare och mer behagligt att social- och miljöträna en valp under den varmare delen av året.

Passar eurasier som familjehund?

Ja, det går alldeles utmärkt att skaffa en eurasier som familjehund. Denna hundras är i grund och botten en sällskapshund och trivs med att vara med sin familj. Det finns många hundägare runtom i landet som har både eurasier och barn i hushållet.

Med det sagt bör nog inte hunden få en alltför undanskuffad roll i familjen. Den behöver trots allt sina dagliga promenader och viss mental aktivering (t.ex. med aktiveringsleksaker). Det är inte alltid en bra idé att först skaffa en eurasiervalp om man inom kort har tänkt skaffa barn – hunden blir lätt åsidosatt när barnet kommer in i bilden. Och ett litet barn tar troligtvis tillräckligt mycket tid att ta hand om och uppfostra utan en yngre hund i bilden.

Hur många eurasier finns det i Sverige?

Enligt statistik från Jordbruksverkets hundregister finns det 1 880 eurasier i Sverige. Denna siffra är från den sista december 2019. Det finns med andra ord knappt 2 000 hundar av denna ras i landet.

Sammanlagt finns det 950 765 st hundar registrerade i registret. Detta betyder att blott 0,2 % av de hundar som har registrerats hos Jordbruksverket är eurasier. Trots att rasen tycks ha blivit allt mer populär på senare år verkar den alltså fortfarande vara väldigt ovanlig.

Två eurasier
Många som skaffar en eurasier utökar snart flocken med ytterligare en sådan.

Hur uttalas eurasier?

En vanlig följdfråga man som eurasierägare får från personer som frågar vad rasen heter är ”vad sa du?”. Det verkar vara svårt med uttalet av hundrasens namn och jag har under årens lopp hört det mesta, från ”jurejsier” till ”EU-räser”.

Så hur uttalas eurasier egentligen? Vissa väljer att ta till ett engelskt uttal men själv har jag valt att använda det svenska uttalet. Namnet på denna hundras är en kombination av Europa och Asien (eurasier), så jag förstår egentligen inte varför många har så svårt att uttala det. Vissa väljer att låta u:et vara tyst medan andra, däribland jag, uttalar det. Detta kan liknas vid skillnaden mellan att uttala u:et i ”Europeiska unionen” och det vanligtvis tysta u:et i ”Europa”.

Hur du väljer att sköta uttalet är förstås helt upp till dig – jag föreslår dock att du uttalar det på svenska, antingen med ett tyst u eller ett tydligt sådant. Det engelska uttalet kan vi överlåta till personer från engelskspråkiga länder.

Skriv gärna en kommentar till denna artikel och berätta hur du uttalar eurasier!

Vad kostar en eurasiervalp?

En eurasiervalp kostar i dagsläget någonstans mellan 14 000 och 18 000 kr. Priset på en valp kostar beror på flera olika faktorer, bland annat vilken uppfödare du väljer att köpa din hund från. Med det sagt bör inte priset vara den faktor som du baserar ditt beslut på.

Mina eurasier är födda 2011 respektive 2012, och när jag köpte dem låg priset på 12 000 kr. Att prislappen på eurasiervalpar har ökat sedan dess är inte särskilt märkligt med tanke på inflationen och rasens ökade popularitet.

Om du nyligen har köpt en eurasier får du gärna kommentera priset nedan. Detsamma gäller förstås om du har köpt din eurasier för länge sedan!

Vanliga frågor om eurasier

Är eurasier allergivänliga?

Nej, eurasier är inte allergivänliga. De har en tjock underull och fäller dessutom mycket av sin päls ett par gånger om året.

Är eurasier en bra familjehund?

Ja, eurasier är en bra familjehund. Det är en idealisk hund för familjer som passar bra in i de flesta situationer i vardagen.

Hur många eurasier finns det i Sverige?

År 2020 fanns det 1998 eurasier i Sverige registrerade i Jordbruksverkets hundregister.

Hur uttalas eurasier?

Eurasier är en hundras som många har svårt att uttala namnet på. Namnet är en hopslagning av Europa och Asien. Du kan därför tänka på landmassan Eurasien när du uttalar namnet.

Hur är en eurasier?

Eurasiern är lugn, självsäker och balanserad. Den är anpassningsbar och vill gärna vara med sin familj. Den kan vara vaksam och reserverad, så den kan upplevas som lite svår att ha att göra med jämfört med till exempel en labrador.

Hur gammal blir en eurasier?

En eurasier har en förväntad livslängd på ungefär 12-14 år. Det innebär att många av dessa hundar lever ganska långt liv. Den äldsta hunden i rasen blev drygt 18 år.

Vad kostar en eurasier?

Priset på en eurasiervalp varierar från ungefär 14 000 kronor till 18 000 kronor.

Vad kräver en eurasier i form av motion?

En eurasier har ett ganska lågt behov av motion och aktivering jämfört med mer aktiva hundraser. Men det är viktigt att den får sina dagliga promenader och att den aktiveras tillräckligt.

Vilka raser är det i en eurasier?

Eurasier är en renrasig hund som härstammar från en korsning mellan chow chow och keeshond. Även samojed har parats in för att ge rasen mer elegans.

Liknande artiklar:

Senaste inläggen av Sebastian Liljegren (se alla)