Tysk schäferhund – en självsäker och samarbetsvillig hundras

Tysk schäferhund är en hundras från Tyskland som är känd för sin intelligens, lojalitet och arbetsvilja. Det är en stor hund med en strömlinjeformad och atletisk kroppsform. Schäfrar är både starka och rörliga, vilket gör att de lämpar sig utmärkt för en rad olika uppgifter. De används bland annat som ledarhundar, polishundar och militärhundar. Dessutom är de väldigt effektiva vakthundar. Med det sagt är de naturligtvis även utmärkta sällskapshundar för den rätta ägaren.

Schäfern har lyckats leta sig in på flera av våra tematiska listor, däribland dessa:

Rasen benämns i vardagligt tal som schäfer mer än som tysk schäferhund. ”Fåraherde” är det svenska ordet för tyskans schäfer. Fortsätt att läsa nedan för att få mer information om denna fascinerande hundras!

Fakta om tysk schäferhund

Mankhöjd hanar:60-65 cm
Mankhöjd tikar:55-60 cm
Vikt hanar:30-40 kg
Vikt tikar:22-32 kg
Rasklubb:Svenska Schäferhundklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Under 1800-talets senare halva började man renavla dessa hundar och år 1899 grundades den tyska rasklubben. Rasen användes i sitt ursprung som bland annat gårds- och vallhund under Tysklands 1800-tal. Dess fader är Max von Stephanitz.

Man upptäckte tidigt att denna ras var lättlärd och fysiskt stark och då fungerade bra att använda sig utav inom krigsmakten. Rasen användes som räddnings- och rapporthund under första världskriget efter att den erkändes som polishund i Tyskland år 1901.

Den första schäfern stambokfördes i Sverige år 1905 och den svenska schäferhundklubben bildades år 1924 efter det att den år 1913 började användas inom Göteborgspolisen.

Användningsområden

Rasen har många bra egenskaper och används i dagens samhälle som bland annat tjänstehund men även populär som familje- och tävlingshund. Den mentala och fysiska träningen är dock mycket viktig när man har den som enbart sällskapshund.

Som förstagångsägare av hund är denna ras inget som rekommenderas. Som blivande hundägare oavsett ras ska man sätta sig in i rasen och som kommande schäferägare är det av extra vikt. För att denna ras ska känna sig glad och vara välbalanserad i sin hemmiljö kväver den en massa mental och fysisk träning.

Hälsa

Oavsett ras, tappar hunden lust att äta och gå ut på promenad behöver man som ägare kontakta veterinären för en kontroll, så klart. Allmänt är schäfern känd för att kunna drabbas för en del hälsobekymmer. Enligt en veterinärvårdstatistik från år 2015 (en av Sveriges största försäkringsbolag) ligger risken för sjukdom hos rasen över genomsnittet i jämförelse med alla andra hundraser. En av förklaringarna kan vara att då rasen vanligtvis används som tävlings- och tjänstehund lättare drar på sig skador.

Pälsvård

Precis som vid hälsa, oavsett ras behöver även schäferhunden regelbunden pälsvård. Då pälsen hos denna ras består av underull och täckhår krävs dock ingen speciell skötsel. Vid behov ett bad eller en dusch. Den långhåriga varianten av schäfer kräver om än lite mer pälsvård.

Tysk schäferhund som springer i en park

Jämförelser med andra hundraser

Nu när du har fått veta lite mer av schäfern kan du vilja jämföra den med andra hundraser. Nedan gör vi därför jämförelser mellan tysk schäferhund och liknande raser!

Glöm inte heller att spana in vår lista med hundraser som liknar schäfer!

Schäfer eller malinois (belgisk vallhund)?

Även om dessa två raser utseendemässigt är lika finns några skillnader dem emellan. De olika rasernas livsstil, fysiska och beteendemässiga egenskaper skiljer sig en del. Schäfern har en långsammare attackhastighet och är mindre aggressiv. Förutom att vara en erfaren hundägare när man skaffar någon av dessa två raser bör man dessutom ha en aktiv livsstil när man skaffar en malinois.

Storleksmässigt är schäfern något större och väger mer samt har i genomsnitt en kortare livslängd. Schäfern har en livslängd på mellan 9 och 13 år, och malinois har en livslängd på mellan 10 och 15 år. Båda raserna är vanliga inom polis och sök- och räddningsarbete, är energiska och lämpade för utomhusaktiviteter. Att tänka på innan man väljer någon av dessa raser är att malinois är mer lämpad i ett hem med enbart vuxna.

Schäfer eller dobermann?

Utseendemässigt ser man skillnad på de båda raserna. Ser man till rasernas hälsa så kan man säga att schäfern är mindre ömtålig än dobermann. Schäfern tål även mer kyla än dobermann.

Det skiljer sig avseende fysisk aktivitet mellan raserna. Schäfern behöver dagligen intensiv motion eller flera promenader. Detta medan dobermann varje dag kräver mycket fysisk aktivitet i kombination med lek och utrymme.

Kanske är vanligt att tro dobermann inte känns lika trygg att ha bland små barn. Men faktum är att rasen, likt schäfern, lämpar sig mycket bra bland små barn om hundarna är ordentligt uppfostrade.

Schäfer eller rottweiler?

Detta är två raser som är väldigt populära och då främst i Amerika. Är de skrämmande vakthundar? Ja, men de är också båda bra familjehundar. De är väldigt intelligenta och otroligt lojala mot sin ägare.

Likheter finns som sagt men däremot finns även skillnader. Vilken ras du bör välja beror även på vilken hundras som passar dig som ägare.

Schäfern är något lägre i höjd och väger mindre än rottweilern. Den kräver något mer träning per dag än rottweilern och träningsförmågan är något högre. Liksom schäfern är rottweilern ingen ras att rekommendera som förstagångsägare till hund. Det finns i sådana fall andra hundraser för nybörjare som är mer lämpliga att välja.

Schäfer eller siberian husky?

Båda raserna kan ses som arbetande hundar. Schäfern är till exempel en utmärkt tjänstehund och huskyn en skicklig slädhund. De delar dock inte samma ursprungsland, tillhör inte samma grupp och schäfern är aningen större än en husky. De är dock båda arbetsvilliga och uppmärksamma.

Schäfer eller labrador?

Båda raserna är bra allroundhundar och passar de flesta. Schäfern ställer mer krav på dig som ägare. Labradoren fungerar bra med en familj som är mer ”sportig”. Skillnaden är även att labradoren labben fungerar bra som en första hundras. Det är dock viktigt att ägaren då även är aktiv.

Bägge raserna är väldigt lättlärda och de är vanliga som ledarhundar efter att ha bott hos en fodervärdfamilj första livsåret.

Schäfer eller golden retriever?

Dessa två raser har både skillnader och likheter med varandra. Medan schäfern ursprungligen är en vallhund är golden retrievers apporterande fågelhund. Däremot är bägge arbetande raser och kan också ses som allroundhundar. De är båda samarbetsvilliga och lämpar sig såväl som sällskaps- och familjehund till bruks- och tjänstehund. En golden retriever är aningen mindre än en schäfer och dess färg skiljer sig åt mot schäfern.

Schäfer eller australian kelpie?

En schäfer och australian kelpie har mer gemensam än man kanske kan tro. Både schäfern och kelpien är ursprungligen vallhundar och ingår därför i samma grupp (vall-, boskaps- och herdehundar). Båda kan bland annat lämpa sig väl som tjänstehundar och inom olika hundsporter. De har båda lättskötta pälsar, dock kräver den långhåriga schäfern en lite mer omfattande pälsvård. De är också öppna och arbetsvilliga.

Schäfer eller vit herdehund?

Dessa två olika hundraser har en hel del likheter med varandra. Utseendemässigt skiljer de sig dock genom att herdehunden är just vit medan en schäfer har andra färger. De delar faktiskt samma historia ända fram till 1933. Det var då den vita färgen förbjöds i Tyskland. De tillhör därför samma grupp (vall-, boskaps- och herdehundar), är ungefär lika höga i mankhöjd och båda är bland annat dugliga tjänstehundar inom olika områden.

Närbild på en schäfer som tittar in i kameran

Vanliga frågor om tysk schäferhund

Är schäfer en bra familjehund?

Ja, en tysk schäferhund kan absolut vara en bra familjehund! Detta med rätt träning och mycket socialisering. Rasen mår dock bäst tillsammans med en aktiv familj som tränar och aktiverar hunden mycket.

Hur mycket motion behöver en schäfer?

En fullvuxen tysk schäferhund behöver motioneras åtminstone två timmar om dagen. Den behöver även erbjudas mental träning där den får arbeta med sin intelligens.

Är schäfer en bra första hund?

Nej, en tysk schäferhund är inte en optimal hund för förstagångshundägare. Det är inte ett katastrofalt val men det finns absolut andra hundraser som är bättre lämpade val för nybörjare.

Hur hög blir en schäfer?

En tysk schäferhund blir mellan 55 och 65 cm hög i mankhöjd. Den rekommenderade mankhöjden för hanar är 60-65 cm medan motsvarigheten för tikar är 55-60 cm.

När är en schäfer fullvuxen?

En större hundras som den tyska schäferhunden blir fullvuxen någonstans omkring 18 månaders ålder. Tikar fortsätter ofta fylla ut sin kroppsram till omkring två års ålder. Hanar kan behöva fram till cirka två och ett halvt år på sig att göra detta.

Hur gammal blir en schäfer?

Tysk schäferhund har en förväntad livslängd på 9 till 13 år.

Är schäfrar skälliga?

Ja, schäfrar kan vara skälliga om de inte tränas att vara lite tystare. Detta beror på att de har en bakgrund som vallhundar. Tendensen att skälla varierar såklart något mellan olika individer.

Vad kostar en schäfer?

En schäfer kostar omkring 14 000 kronor. Vissa valpar är förstås dyrare än andra. Priset beror bland annat på vilken uppfödare du väljer att köpa valpen av samt föräldradjurens meriter.

Varför används schäfer som polishund?

Tysk schäferhund är en ras som ofta används som polishund tack vare dess egenskaper. Schäfrar är kända för att kunna behålla lugnet i stressade situationer. De är också smarta och lättränade samt älskar att arbeta.

Är schäfer en vallhund?

Ja, tysk schäferhund är en hundras som avlades fram för att vara en vallhund. Den tillhör också en rasgrupp som består av vallhundar, boskapshundar och herdehundar.

Är schäfrar farliga?

Ja, en tysk schäferhund är en skarp hundras som kan vara farlig i fel händer. Men den är inte nödvändigtvis farligare än någon annan hund. Det är mer av ett ägarproblem än ett rasproblem då en schäfer behöver en kompetent ägare.

Liknande artiklar