Ceskyterrier – den robusta och lilla arbetshunden från Tjeckien

Ceskyterrier är en hundras som ofta kallas cesky. Detta är en mindre terrier på 27-32 cm i mankhöjd och som väger mellan 6 och 10 kg. Den finns i två färger: gråblå eller ljust kaffebrun med tecken i båda varianterna.

Denna sällskapshund är en trevlig, lugn och nyfiken sådan. Den har ett starkt band till sin familj och vill inte vara ensam för länge. Som du ser på bilderna är detta också en hundras med skägg som utseendemässigt inte är helt olik en schnauzer.

Fakta om ceskyterrier

Mankhöjd27-32 cm
Vikt:6-10 kg
Rasklubb:Cesky Terrier Klubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)
Ceskyterrier

Historia

Ceskyterriern kommer från Tjeckien där den heter ceský teriér. Frantisek Horak från Klánovice utanför Prag var en tjeckisk genetiker som levde mellan 1909 och 1996. Han hade ett stort intresse av både hästar och hundar, främst terriers. Han var också en av landets ledande uppfödare av den skotska terriern och hade även sealyhamterrier. Dessutom var han en jägare och ansåg att båda terrierraserna hade sina brister som jakthund. Idealhunden ansåg han istället vara en blandning mellan de två olika raserna.

1949 parade han därför en skotsk terriertik med en sealyhamhane. Han tog ur alla hundar som inte höll måttet ur aveln och fick sedan fram en sund hund som han kallade för bömisk terrier. Hunden var en kortbent och välpigmenterad med hängöron, lättskött päls och ett trevligt och lättlärt kynne.

Rasen visades för första gången på en hundutställning 1959. 1963 godkändes rasen och döptes då till ceskyterrier. Efter detta dröjde det inte lång tid tills rasen blev en av Tjeckiens nationalraser. Den kom till Sverige i slutet av 1960-talet. I slutet av 2021 fanns det 221 registrerade hundar i Sverige hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Ceskyterriern avlades fram för jakt på bland annat räv, kanin och grävling. Numera ses den dock främst som sällskapshund. Det sägs att jaktlusten är styrbar. Den väljer familjen före vilda djur men har kapaciteten att döda mindre djur såsom exempelvis råtta. Rasen fungerar dock utmärkt med andra husdjur och tycker om att vara med i en flock. Hunden är signalsäker och anses därför ha lätt för att göra sig förstådd.

Rasen är trevlig, lugn, nyfiken och glad med ett jämnt temperament. De älskar sin familj och har ett starkt band till dem men kan vara lite reserverad mot främmande personer. Den vill ha sällskap och passar därför inte bra att vara ensam under för långa perioder.

Den är lättlärd och eftersom den vill vara nära sin familj så fungerar det generellt bra att ha en ceskyterrier lös. Det är en stark, robust och uthållig ras som orkar gå väldigt långt i sin takt. Den ska inte pressas för hårt och passar till exempel inte att cykla med. En ceskyterrier vet vad den vill och strävar efter sitt mål med all sin energi.

Ceskyterrier

Hälsa och pälsvård

Det är en frisk och sund hundras. Det finns inga rasbundna sjukdomar. Det finns vissa individer som är matglada vilket man får beakta. Rasen kan nå en livslängd på 11-13 år.

Pälsen på en ceskyterrier är lång, fin, lite vågig och silkesglänsande. Den bör kammas och borstas regelbundet. Den ska också klippas ungefär fyra gånger per år. Pälsen fälls inte.

Vanliga frågor om ceskyterrier

Vad kostar en ceskyterrier?

En ceskyterrier kostar omkring 17 000-18 000 kronor.

Liknande artiklar