Dvärgschnauzer – en av flera hundraser med skägg, i gråskala

Hundraser med skägg – 10 raser med skäggiga hundar

Gillar du skäggiga hundar? Det är förståeligt – skägget kan ge en hund ett väldigt distinkt utseende. Här belyser vi därför ett antal hundraser med skägg.

Innan vi går in på vår lista med skäggprydda hundar vill vi dock poängtera en sak. När du ska välja en hundras är det viktigt att du även tar hänsyn till hundens mentalitet. Dessutom brukar skäggiga hundar kräva lite mer i form av pälsvård också. Därmed är dessa hundraser med skägg såväl charmiga som utmanande.

Med det sagt går vi nu direkt vidare till listan!

Affenpinscher

Affenpinscher är en bedårande hundras som liknar en liten apa eller ewok. Dessutom har dessa hundar en personlighet som matchar deras utseende. Mer om detta kan du läsa i vår länkade beskrivning av denna skäggiga hundras!

Affenpinscher

Airedaleterrier

Airedaleterriern kallas ibland för ”Kungen bland terrier”. Detta beror dels på att dessa skägga hundar är de allra största av alla terrier. Men det har även att göra med hundens ståtliga utseende och temperament. Hundarna är nämligen väldigt smarta, anpassningsbara, energiska och uthålliga!

Airedaleterrier

Ceskyterrier

Ceskyterrier är en ganska liten terrier som är känslig och fylld med energi. Rasen kommer från Tjeckien och är prydd med ett rejält skägg. Dessa hundar har därmed ett utseende som närmast för tankarna till schnauzern. Denna ras togs fram för att jaga skadedjur men gör sig även bra som sällskapshund.

Ceskyterrier

Bearded collie

Bearded collie har ett namn och ett utseende som gör att rasen är ett måste på en lista som denna. För hur ska man kunna göra en bra sammanställning över hundraser med skägg utan denna skäggiga collie?! Dessa hundar har trots allt ett långt och vackert skägg som obemärkt smälter in i den övriga pälsen!

Bearded collie

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern är en av de första hundraser med skägg som de flesta kommer att tänka på. Dessa jyckar finns i lite olika färger och har ofta väldigt framhävda ögonbryn och skägg. Det gör att de på sätt och vis ser lite ut som gamla gubbar i ansiktet. Detta utseende faller många entusiaster i smaken och därför är denna ras väldigt populär. Faktum är också att schnauze är det tyska ordet för tryne och syftar på rasens pälsklädda fejs!

Dvärgschnauzer

Griffon bruxellois

Griffon burxellois är en hundras som sticker ut tack vare skägget. I vissa fall kan deras skägg bli väldigt långa i förhållande till resten av kroppen. Dessa små skäggiga hundar är också väldigt charmiga och säregna. De kräver inte heller enormt mycket pälsvård utöver att skägget regelbundet behöver tas om hand!

Griffon bruxellois

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är känd för att ha ett skägg som ibland kan vara svart. Därmed är även denna ras given på vår lista över hundraser med skägg! Historiskt sett har dessa skäggiga hundar använts som gårdshund, men idag är de mer av sällskapshundar. De fäller inte överdrivet mycket men som ägare bör du ändå vara beredd att ägna en del tid åt pälsvård!

Irish softcoated wheaten terrier

Lhasa apso

Lhasa apso är ytterligare en hundras som är känd för sitt långa skägg. Dessa skäggiga hundar är byggda för att hålla sig varma i det hårda klimatet kring den tibetanska bergskedjan Himalaya. Det är därifrån som denna hundras härstammar. Om du vill kan du dock välja att trimma din hund för att hålla pälsen och skägget lite kortare!

Lhasa apso

Polski owczarek nizinny

Polski owczarek nizinny är en polsk hundras med anor från 1500-talet. Ursprungligen användes rasen av polska bönder som vakthund och vallhund. Denna mellanstora hundras har en kraftig muskulatur och en lång päls. Pälsen i ansiktet liknar ett skägg där framför allt mustaschen är väldigt framträdande.

Polski owczarek nizinny

Skotsk terrier

Skotsk terrier har en lång nos, lång päls på kroppen och ett stort skägg. Vissa skulle till och med hävda att detta är en av de hundraser med skägg som har det allra bästa skägget. Den långa pälsen i ansiktet ger dessa hundar ett väldigt distinkt utseende som skiljer sig åt från andra rasers!

Skotsk terrier

Avslutande tankar om hundraser med skägg

Har vi råkat glömma en eller flera hundraser med skägg? Tipsa oss gärna om skäggiga hundar genom att kommentera nedan!

Liknande artiklar

4 reaktioner på ”Hundraser med skägg – 10 raser med skäggiga hundar”

  1. Ni har glömt hela schnauzer gruppen = Dvärgschnauzer, Schnauzer, och Riesensvhnauser.
    Väldigt många i terriergruppen tx.
    Welshterrier, Lakelandsterrier, Foxterrier strävhet m.m

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *