Skotsk terrier – den kortbenta och skäggiga skotten

Skotsk terrier är en lite mindre terrier som härstammar från Skottland. Dessa hundar har en medellång, strävhårig päls. Färgmässigt är hundarna vanligtvis svarta men ibland kan de även ha en tigrerad päls eller en vetefärgad sådan. Alla olika nyanser av dessa färger är tillåtna enligt rasstandarden. Pälsen är längre vid hundens ben och överkropp, och hunden är även skäggig.

En skotsk terrier är vanligtvis alert och ganska hetlevrad. Den är vaksam mot främlingar och de olika hot som den kan uppleva. Samtidigt är hunden väldigt tillgiven sin familj. Rasen är väldigt intelligent och dessa hundar kan därför ibland vara ganska envisa och ha en stark egen vilja när det vankas träning.

Fakta om skotsk terrier

Mankhöjd:25-28 cm
Vikt:8,5-10,5 kg
Rasklubb:Skottefederationen
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

I de skotska höglandet har hundar av typen terrier länge använts som jakthundar och gårdshundar. Faktum är att skottarna i flera århundraden har använt denna typ av hundar för dessa ändamål. De olika hundarna varierade dock utseendemässigt även om man gärna kallade allesammans för skyeterrier efter den skotska ön Isle of Skye. Där bodde nämligen många av hundarna, men exakt var just skotsk terrier kommer ifrån vet man faktiskt inte. Rasen tros dock vara den allra äldsta terriern som härstammar från höglandet.

Mot slutet av 1800-talet började uppfödarna försöka standardisera de olika hundarna som föddes upp i landet. Detta ledde till att såväl skotsk terrier som skyeterrier, cairnterrier och west highland white terrier nu särskiljdes som egna raser.

Skotsk terrier var förmodligen som mest populär under 1930- och 1940-talen. Då hade flera kändisar internationellt sett dessa hundar, däribland den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt och skådespelaren Humphrey Bogart. Dessutom kom rasen att få stå modell för hunden – den mest populära pjäsen i brädspelet Monopol

Staty som föreställer en skotsk terrier

Motion, pälsvård och träning

En skotsk terrier behöver en måttlig mängd motion varje dag för att må bra. Dessutom behöver den få tillräckligt mycket mental aktivering. Det är också viktigt att du tar hand om hunden på alla sätt och vis samt att du tränar och socialiserar den.

Motion

Trots att skotsk terrier är en lite mindre hundras med korta ben behöver den motioneras varje dag. Detta kan du bland annat göra genom att gå regelbundna promenader med din hund samt genom att leka med den för att bränna ytterligare energi. När det kommer till aktivering kan du med fördel använd av aktiveringsleksaker för att låta hunden jobba med sin hjärna. Med tanke på att detta är en hundras med ett bra luktsinne kan du även låta den tävla i viltspår, nosework eller i andra hundsporter där hundarna jobbar med nosen.

Pälsvård

En skotsk terrier fäller inte enormt mycket av sin päls. Däremot växer pälsen kontinuerligt och du behöver därför ta hand om den väl. Till exempel kan du vilja lägga lite pengar på professionell trimning eller lära dig att trimma hunden själv hemma med hjälp av en hundtrimmer. Allra helst bör du dock rycka pälsen för hand åtminstone en gång i månaden. Alternativet är att trimma pälsen ungefär var sjätte till var åttonde vecka. Nackdelen med maskintrimning är dock att den kan påverka pälsens strävhet då den täta och mjukare underullen tar över.

Utöver att hålla pälsen lagom lång bör du även borsta hunden varje vecka för att avlägsna smuts och tovor. Dessutom kan du vilja duscha hunden en gång i månaden eller så. Om du väljer att göra detta hemma kan det vara värt att investera i en bra hundfön och ett trimbord. Du behöver även gå igenom hundens klor samt utföra kloklippning med en klotång eller kloslip några gånger i månaden. Se även till att borsta hundens tänder, allra helst varje dag.

Träning

Som vi redan har varit inne på är skotsk terrier en klipsk hundras. Däremot kan den också vara ganska envis och är inte alltid särskilt villig att låta sig tränas. Därför gör du bäst i att börja träna din hund i tidig ålder. Då får du även möjlighet att socialisera hunden på ett bra sätt och kan förebygga vissa problembeteenden. Håll träningspassen korta och variera dem för att hålla uppe intresset hos din hund.

Använd dig bara av positiv förstärkning i träningen, d.v.s. belöna önskade beteenden med godis och beröm. Skotsk terrier är nämligen en hundras som är känd för att kunna känna av ditt röstläge väldigt väl. Därmed känner hunden lätt av om du är glad eller arg när du reagerar med din röst. Du behöver också vara konsekvent och bestämd när du använder dig av hundkommandon. Skotten är trots allt känd för att slinka undan om den känner att den möjligheten finns. Så se alltid till att din hund fullföljer när du ber den att göra något.

Skotsk terrier

Jämförelser med andra hundraser

Funderar du på att skaffa en skotsk terrier? Vill du jämföra den med andra hundraser som liknar den? Läs vidare så finner du just sådana jämförelser här nedan!

Skotsk terrier eller irländsk terrier?

Försöker du bestämma dig för att skaffa antingen skotsk terrier eller irländsk terrier? Bägge dessa hundar tillhör rasgruppen terrier, men samtidigt finns det även vissa skillnader mellan dem. Till att börja med är den irländska terriern betydligt större än den skotska. Därmed är detta den första egenskapen som verkligen särskiljer raserna och som du behöver ta ställning till. I övrigt är dock de båda raserna ganska lika varandra, men skotten har en lite mer utpräglad jaktinstinkt.

Skotsk terrier eller schnauzer?

Väljer du istället mellan skotsk terrier eller schnauzer? Dessa bägge hundar har ett ganska snarlikt utseende, men i själva verket skiljer de sig väldigt mycket åt. Skotten är väldigt lik dvärgschnauzern i storlek, men det finns många viktiga skillnader i övrigt. Till exempel är schnauzern mer av en arbetande hundras medan skotten är en mer utpräglad jakthund. Skottarna brukar också vara lite mer självständiga av sig.

Skotsk terrier eller west highland white terrier?

Står ditt val mellan skotsk terrier eller west highland white terrier? Då bör du vara medveten om att westien generellt sett är snäppet högre än skotten. Samtidigt är skotten den tyngre av de två hundraserna. Bägge raserna är dock förhållandevis små och är därmed lite enklare att ha med sig på resor än till exempel en grand danois. Westien har också ett mjukare och lite rundare utseende medan den skotska terriern har en längre, kortare och stabbigare kropp.

Det finns dock även vissa likheter mellan dessa båda raser. Till exempel har bägge en ganska utpräglad jaktinstinkt samt en stor tillgivenhet till sin familj. Men om du zoomar ut lite grann ser du snart att skillnaderna faktiskt är fler än likheterna. Därför bör du inte ha något större problem med att sålla bort den ena av dem!

Skotsk terrier eller cairnterrier?

Vill du skaffa en skotsk terrier eller en cairnterrier? Innan du kastar dig huvudstupa in i detta beslut bör du känna till att den sistnämnda rasen är aningen större en skotten. Samtidigt är den skotska terriern den tyngre av de två.

Om du är på jakt efter en trevlig sällskapshund kan bägge dessa raser stämma väl in på den beskrivningen. Båda är nämligen väldigt tillgivna sin familj och blir genast en omtyckt familjemedlem så fort de kommer in i hemmet. Cairnterriern brukar dock fungera lite bättre med barn än vad skotten gör. Med detta sagt varierar temperamentet lite grann mellan olika individer. Därför är det svårt att dra några andra slutsatser än rena generaliseringar.

Skotsk terrier eller yorkshireterrier?

Överväger du att skaffa skotsk terrier eller yorskhireterrier? Skotten är som bekant känd för sin självständighet och kan vara ganska allvarliga individer som vuxna. Detta är trots allt en terrier och därmed är den vanligtvis ganska envis, men samtidigt gör den sig bra som vakthund. Dessutom är den väldigt intelligent, så den har absolut potential att tränas till det mesta bara den har lust att lära sig och lyda.

En yorkshireterrier har istället ett lite mer lättsamt temperament. Dessa hundar gillar att vistas utomhus och sysselsätter sig gärna med egna äventyr i brist på andra spektakel. Dessutom är det en bra sällskapshund i litet format som gärna kan bo i lägenhet.

Skotsk terrier eller bostonterrier?

Undrar du vilka likheter och skillnader det finns mellan skotsk terrier och bostonterrier? Även om bägge dessa raser tillhör gruppen terrier finns det faktiskt flera skillnader mellan dem. En bostonterrier är vanligtvis ett bättre val för dig som aldrig tidigare har ägt en hund. Den behöver inte heller lika mycket pälsvård som en skotte gör. Däremot kan skotten vara lite mer familjevänlig och kan därför vara ett bättre val för barnfamiljer.

Skotsk terrier

Vanliga frågor om skotsk terrier

Hur stor är en skotsk terrier?

En skotsk terrier blir ungefär 25-28 cm hög i mankhöjd. Enligt rasstandarden ska dessa hundar väga mellan 8,5 och 10,5 kg. Därmed är en hund av denna ras väldigt lik en dvärgschnauzer i storlek.

Vad kostar en skotsk terrier?

Om du ska köpa en skotsk terrier får du snällt räkna med att behöva betala mellan 12 000 och 15 000 kronor för din valp. Renrasiga hundar kostar nämligen i genomsnitt så mycket att köpa in av en seriös uppfödare.

Har en skotte svans?

Ja, skotsk terrier har en svans. När hunden är vaksam eller i rörelse står den dock rakt upp. Den kan vara antingen helt vertikal eller lätt böjd men ska inte ligga krökt över ryggen.

Liknande artiklar