Långhårig collie – den smarta och alerta ”Lassie”

Långhårig collie är en hundras som har blivit väldigt igenkänd tack vare tv-serien Lassie. Likt hunden i serien är dessa hundar smarta, alerta och väldigt hängivna sin familj. De är vänliga och rara vilket gör de lämpar sig utmärkt som familjehundar. Det finns två olika sorters collie: långhårig och korthårig. Här fokuserar vi på den långhåriga varianten av denna hundras.

Fakta om långhårig collie

Mankhöjd hanar:56-61 cm
Mankhöjd tikar:51-56 cm
Vikt hanar:20-29 kg
Vikt tikar:18-25 kg
Rasklubb:Svenska Collieklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Den långhåriga collien kommer likt vissa andra hundraser från det skotska höglandet. Där har den genom historien använts för att valla får samt för att arbeta på bondgårdar. Ett annat exempel på en vallande hundras från detta område i Skottland är bearded collien. Den långhåriga collien tros dock ha förts till landet av romarna så tidigt som under det första århundradet e.Kr. Den version av hundrasen som vi idag känner till blev dock inte en enhetlig ras förrän först under 1700-talets början.

Rasen blev extremt populär efter att drottning Viktoria av Storbritannien (1837-1901) blivit betuttad i hundrasen. Detta blev hon efter att ha besökt det skotska höglandet under 1860-talet och kommit i kontakt med collies. Efter besöket började såväl drottningen som delar av hennes hov samt många av hennes undersåtar hålla sig med dessa hundar som husdjur. År 1861 ställdes också rasen ut i England för första gången.

Än mer populär blev rasen tack vare den fyrbenta karaktären Lassie i tv-serien med samma namn. Denna långhåriga collie visades på tv från mitten av 1950-talet till början av 1970-talet. Hundens intelligens, lättlärdhet och lugna sätt samt förmåga att varna för fara tilltalade många tittare. Lassie är egentligen är en fiktiv karaktär som härstammar från en bok (som tv-serien bygger på). Men de egenskaper som tillskrev karaktären stämmer väl in på collies.

2020 fanns det 4 538 långhåriga collies i Sverige.

Långhårig collie i ett vinterlandskap

Långhårig collie som sällskapshund

Nu när du vet mer om rasen och dess historia tittar vi på hur den står sig mot vissa andra hundraser!

Långhårig collie eller shetland sheepdog?

Den främsta skillnaden mellan collie och shetland sheepdog är den förstnämnda rasens elegans. Å andra sidan är sheltien väldigt vaksam och rörlig. Bägge dessa hundar gör sig bra som familjehundar. Collien har dock en större förmåga att hålla sig lugn bland främlingar. Sheltien är istället lite mer i gasen och gillar att vara aktiv.

Långhårig collie eller border collie?

En collie har en större päls än vad en border collie har. Bägge dessa hundraser är dock intelligenta, rörliga och viga. Och historiskt sett har de också haft samma uppgift att utföra: att valla får och boskap.

Vilken av dessa två raser du bör välja beror därför på din livsstil:

  • Är du en erfaren hundägare och vill ha en aktiv, intensiv och väldigt smart hund som sällskap? Då kan en border collie vara rätt val för dig.
  • Är du istället på jakt efter en vänlig och tillgiven familjehund? Då är en långhårig collie sannolikt ett bättre alternativ för dig.

Vanliga frågor om långhårig collie

Är långhårig collie en bra familjehund?

Ja, en collie är en väldigt bra familjehund. Denna hundras är vänlig, lojal och trofast. Därför lämpar den sig bra som hund i en familj.

Är en långhårig collie skällig?

Ja, långhåriga collies är kända för att vara ganska skälliga. Detta gäller i synnerhet om hunden ofta lämnas ensam eller om den är understimulerad.

Hur är en långhårig collie till sättet?

Denna hundras är skicklig på att valla boskap och att skydda sin flock. De är lojala, trofasta och tillgivna. En collie är dessutom intelligent och lättlärd.

Hur länge lever en långhårig collie?

En collie har en förväntat livslängd på 12-14 år. Det är dock inte ovanligt att dessa hundar blir äldre än så om de tas väl om hand.

Vad kostar en långhårig collievalp?

En collievalp kostar cirka 12 000 kr till 14 000 kr i inköpspris. Priset kan dock variera något beroende på hur stor efterfrågan på valpar är och vilken uppfödare du väljer.

Vad väger en långhårig collie?

En fullvuxen collie väger vanligtvis mellan 18 och 29 kg. Den rekommenderade vikten för hanar är 20-29 kg. Tikar rekommenderas väga 18-25 kg.

Liknande artiklar