Bearded collie – en herdehund från det skotska höglandet

Bearded collie är en hundras som i folkmun ibland kallas för ”beardies”. Dessa hundar har en hög energinivå och är dessutom intelligenta. Det är en arbetande ras som härstammar från Skottland, där de har använts för att driva får. Idag ses de dock främst som en sällskapshund och de är också vanligt förekommande på hundutställningar.

En beardie tar ganska lång tid på sig att utvecklas och mogna jämfört med vissa andra hundraser. Faktum är att de ofta inte blir fullvuxna förrän vid omkring två till tre års ålder. Rasen känns lätt igen på sin långa, böljande päls.

Fakta om bearded collie

Mankhöjd hanar:53-56 cm
Mankhöjd tikar:51-53 cm
Vikt:18-27 kg
Rasklubb:Specialklubben för Bearded Collie
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Bearded collien är en av Storbritanniens och Europas allra äldsta hundraser. I många århundraden har dessa hundar använts som herdehundar. Ursprungligen hade denna hundras dock andra namn. Tidigare kallades den för mountain collie eller highland collie. Exakt varifrån det moderna namnet på rasen kommer är oklart, man tror dock att det härstammar från Skottland och 1400-talet. De äldsta bildbevisen för dessa hundar är dock yngre än så och består av två konstverk från 1700-talet.

Från början fanns det två sorters beardie: en gråvit och en brunvit. Den förstnämnda kom från området vid Skottlands södra gräns medan den brunvita beardien härstammade från höglandet. De bägge typerna kom sedermera att blandas och numera finns det bara en sort av denna hundras.

1912 bildades en rasklubb för dessa hundar och rasen erkändes av den engelska kennelklubben 1955. Fem år senare (1960) kom det första exemplaret till Sverige. Beardien har sedan dess etablerat sig i vårt land. 2020 fanns det 2 161 beardies i Sverige.

Bearded collie

Om bearded collie som sällskapshund

Om du vill äga en bearded collie är det viktigt att du har mycket energi. Detta för att du ska kunna matcha din beardies höga energinivå och tillgodose dess motionsbehov. De vill också gärna ha en större trädgård att kunna springa omkring i. Har du och din familj ett späckat schema och är sällan hemma? Då är förmodligen inte detta rätt hundras för dig. En beardie behöver nämligen mycket uppmärksamhet för att må bra.

För trots att rasen från början avlades fram för att arbeta i kyla och under tuffa väderförhållanden kräver beardies en hel del av dig som ägare. Detta gäller dels när det kommer till att tillgodose hundens behov av motion och aktivering. Men det krävs också ganska mycket jobb i form av pälsvård. Med det sagt är det ändå ett bra val av sällskapshund för familjer som kan tillgodose dessa behov.

Beardies jämfört med andra hundraser

Nu när du har fått lite mer information om hundrasen är det dags att se hur den skiljer sig åt från liknande raser!

Bearded collie eller old english sheepdog?

En old english sheepdog är såväl större som tyngre än en bearded collien. Beardien har dessutom en längre förväntad livslängd och lever i regel dubbelt så lång tid som den förstnämnda rasen. I övrigt har de bägge raserna ett ganska likartat utseende. En beardie har dock en längre päls än en old english sheepdog.

Bearded collie eller border collie?

Bearded collie och border collie är två hundraser med liknande namn. Bägge raserna kommer dessutom från ungefär samma geografiska område och har avlats fram för att hjälpa människor att hantera boskap. Men när man kikar närmare på dem skiljer sig dessa två hundraser åt på flera sätt. Till att börja med går det inte ta miste på den ena eller den andra rasen rent visuellt. En beardie behöver också mer pälsvård och en border collie är i regel lite lättare att träna.

Vanliga frågor om bearded collie

Är bearded collie allergivänlig?

Nej, bearded collie är inte en allergivänlig hundras. Vissa pälsdjursallergiker tål dock en långhårig ras som denna bättre än korthåriga hundraser. Detta har att göra med att beardies inte fäller så mycket päls och dessutom producerar mindre mjäll än många andra hundar.

Fäller en bearded collie?

Ja, en bearded collie fäller sin päls. Fällandet är dock måttlig och genom att borsta igenom och vårda pälsen kan du minska det något. Beardies fäller också betydligt mindre päls jämfört med många korthåriga hundraser.

När är en bearded collie fullvuxen?

En bearded collie slutar växa på höjden vid ungefär ett och ett halvt års ålder. Den är dock inte fullvuxen förrän vid omkring två till tre års ålder.

Vad kostar en bearded collie?

En bearded collie kostar vanligtvis mellan 12 000 kronor och 14 000 kronor.

Har bearded collie några särskilda sjukdomar?

Ja, bearded collie löper högre risk att drabbas av njursjukdomen Addisons sjukdom samt klolossning till följd av symmetrisk lupoid onchodystrofi (SLO). Dessa problem är dock ovanliga och i övrigt är rasen frisk.

Liknande artiklar