Border collie – den smarta och sportiga vallhunden

Border collie är en medelstor hundras som är väldigt rörlig, intelligent och fylld med energi. Rasen är känd för att alltid vara redo att jobba. Den härstammar från de brittiska öarna och har fått sitt namn från gränsen (border) mellan England och Skottland.

Detta är en väldigt populär hundras i Sverige. I skrivande stund är det den tolfte mest populära rasen i landet med närmare ett tusental nyregistreringar under det gångna året. Border collien kan onekligen vara en väldigt trevlig sällskapshund och aktiv hundras för en energisk hundägare. Dessa hundar brukar knyta an väldigt nära till sina mänskliga familjemedlemmar förutsatt att hundens basala behov tillgodoses.

Mer om border collien

Border collien är en väldigt lojal, driven och hårt arbetande hundras. Dessa hundar är som lyckligast när de får jobba eller leka. De vill inte ta det lugnt och gosa förrän en hård arbetsdag är till ända.

En border collie är på sin vakt och väldigt känslig för ljud. Din hund kommer därför varna dig för besökare, förbipasserande och andra människor som rör sig kring er bostad. Hunden kan också plötsligt bli känslig för höga ljud såsom åska eller fyrverkerier.

Glad hund som springer mot kameran

Fakta om border collie

Mankhöjd hanar:48-56 cm
Mankhöjd tikar:46-53 cm
Vikt hanar:14-20 kg
Vikt tikar:12-19 kg
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
Specialklubb:Svenska Vallhundsklubben

Historia

Border collien kommer från brittiska öarna och har sitt ursprung i gränsområdet mellan England och Skottland. Rasen har också döpts utifrån det faktum att den kommer från just gränsen mellan dessa bägge länder.

Under årens lopp har denna hundras fått ett rykte om sig att vara en tålig och hårt arbetande hund. Detta är också ett rykte som även dagens border collie fortfarande lever upp till. I mitten av 1800-talet blev den brittiska drottningen Viktoria väldigt till sig av rasen. Hon fattade tycke för den och har sannolikt bidragit till att den har blivit en så populär vallande hundras.

Som de flesta hundägare känner till är border collien inte bara hårt arbetande utan sägs också vara en av de mest lättränade och smartaste hundraserna. Under det förra århundradet spred sig rasen som en löpeld över världen och etablerade sig då i bland annat Australien och Nya Zeeland. Även där har rasen varit framgångsrik när det kommer till att valla får och tävla i diverse olika hundsporter. Detta är inte minst en ras som lämpar sig väldigt väl för agility.

Border collie som vallar ett får

Så tar du hand om din hund på bästa vis

En border collie gillar inte att lämnas ensam. Det räcker inte heller att du låter din hund planlöst ströva omkring på ett stort område – hunden behöver en uppgift att utföra. En hund som blir uttråkad utvecklar snabbt oönskade beteenden av olika slag. Några exempel på sådana kan vara att jaka bilar, gräva överallt i trädgården, tugga sönder möbler eller okynnesskälla. Därför måste du erbjuda din border collie aktiviteter av olika slag om du vill att den ska må bra.

Det är inte heller ovanligt att en border collie får för sig att nafsa på människor och andra husdjur i syfte att ”valla” dessa. Detta kan lätt bli ett problem om du bor i ett hushåll med andra djur.

Motionsbehov

Det är viktigt att du som hundägare förstår att border collien är en hundras med väldigt mycket energi. Därmed har rasen följaktligen också ett särskilt stort behov av motion och aktivering av olika slag. Detta för att trötta ut hundens kropp och knopp samt för att hålla den i bra form.

Som ett riktigt minimum bör du helst gå ett par timmeslånga långa promenader om dagen i raskt tempo. Hunden bör vara kopplad då en border collie ofta gärna vill jaga såväl cyklister som motordrivna fordon. Du kan även springa med din hund eller ägna dig åt andra hundsporter såsom agility eller hundfrisbee.

Päls-, klo- och tandvård

Border collien har en päls som antingen är slät eller sträv. Oavsett pälsstruktur är pälsen medellång och består av en mjukare underull samt ett lager av tjockare täckhår. Dessa hundar är i behov av regelbunden pälsvård och du bör borsta igenom pälsen varje vecka för att hålla den fri från tovor. Däremot behöver hunden inte badas mer än ungefär en gång per kvartal.

En aktiv border collie kan slita ner sina klor en aning på naturlig väg. Därför bör du regelbundet kolla igenom och klippa klorna vid behov. Dessutom bör du borsta tänderna på din hund varje dag eller åtminstone två till tre gånger i veckan. I de länkade artiklarna förklarar vi hur du kan utföra kloklippningen respektive tandborstningen.

Hundträning

Eftersom border collien är en av de smartaste raserna har den lätt för att lära sig nya saker. Det är samtidigt viktigt att du regelbundet ägnar dig åt olika typer av hundträning och håller träningen på en lagom nivå för din hund. Dessutom bör hunden socialiseras i ung ålder för att bli bekväm i alla tänkbara situationer.

Border collie i närbild

Om att skaffa border collie som första hund

En border collie är inte en ras att rekommendera om du inte har tidigare erfarenhet av att äga hund. Det finns i sådana fall bättre hundraser för nybörjare att välja bland. Denna ras kräver en hel del interaktion med sin ägare och har dessutom ett större motionsbehov än många andra hundraser. Allt detta sammantaget kan lätt få en ovan hundägare att känna sig överväldigad och otillräcklig.

Border collien är en hundras med mycket energi och ett stort behov av aktivering. Därmed är rasen inte särskilt väl lämpad för att bo i lägenhet. Dessa hundar trivs istället bäst när de har tillgång till en stor inhägnad trädgård eller gård på landet. Allra helst bör hunden också få möjligt att arbeta som vallhund.

Rasen har en tendens att valla genom att nafsa i hälarna. Därför är denna typ av hund inte en särskilt bra lekkamrat för ett mindre barn. Hunden kan nämligen betrakta barnet mer som ett boskapsdjur än något annat. Med detta sagt kan såklart border collien tränas i att hantera barn på ett bättre sätt. Dessutom brukar äldre barn som kan hantera hunden varsamt fungera bättre som sällskap.

Vanliga hälsoproblem

Detta är en hundras som är förhållandevis frisk. Med detta sagt förekommer såklart vissa sjukdomar och defekter inom rasen. Några exempel på dessa är: höftledsdysplasi (HD), osteochondros (bogskador), epilepsi, ögonsjukdomen CEA samt diabetes hos framför allt lite äldre tikar.

Två hundar som sitter i ett höstlandskap och blickar mot kameran

Jämförelser med andra hundraser

För att verkligen få en bra uppfattning om border collien kan det vara värt att sätta denna hundras i perspektiv. Detta gör vi enklast genom att jämföra den mot andra raser. Nedan finner du därför mer information om hur rasen står sig mot andra liknande hundraser!

Border collie eller australian shepherd?

När du väljer mellan att skaffa en border collie eller en australian shepherd är det egentligen ganska hugget som stucket. Bägge är nämligen vallande hundraser som är smarta och kräver mycket motion. De har även ganska liknande egenskaper även i övrigt.

En border collie är lite lättare i kroppen än en australian shepherd. En ”aussie” är ungefär 5 kg tyngre och kan även vara upp till ett par cm högre i manken. Bägge dessa hundraser är också väldigt intelligenta men border collien drar ändå det längsta strået i detta hänseende.

Border collie eller australian kelpie?

Funderar du på att skaffa en border collie eller en australian kelpie? Bägge dessa raser är väldigt hårt arbetande hundar som är framavlade för att valla boskapsdjur. Båda raserna tillhör också rasgruppen vall-, boskaps- och herdehundar. Den stora skillnaden är att kelpien anses vara mer självständig samt lämpa sig lite bättre för nya hundägare.

En border collie är lite högre i manken men vikten är ungefär densamma för dessa bägge raser. Det innebär att en australian kelpie har en lite mer kompakt och robust kroppshydda.

Border collie eller labrador retriever?

Står ditt val av hundras mellan border collie eller labrador? Båda raserna är energiska och gillar att ha roligt tillsammans med sin familj. Bägge trivs också bäst i ett aktivt hushåll där de erbjuds mycket motion och aktivering. Detta är något som bägge dessa raser kräver för att må som bäst.

Labradoren tenderar att vara ganska skällig när den leker. Den är också väldigt social och vill gärna bli allas bästa vän redan från första stund. Border collien jobbar istället lite mer med sin blick än sin röst. Den tar också lite längre tid att vänja sig vid främlingar och kan även vara mer beskyddande av sin familj.

Border collie som rör sig i högt gräs

Vanliga frågor om border collie

Är border collie en bra familjehund?

Ja, border collien är en bra familjehund. Dessa hundar är energiska, jämna i temperamentet och villiga att vara till lags. De funkar dessutom bra med barn och andra husdjur förutsatt att de introduceras för dem på rätt sätt.

Hur mycket motion behöver en border collie?

En border collie behöver minst två timmars motion om dagen, men ju mer den får desto bättre. Kombinera gärna långa promenader i ett raskt tempo med fri lek i en inhägnad trädgård. Dessutom är det en fördel om hunden får jobba på något sätt.

Är border collien allergivänlig?

Nej, border collien är ingen allergivänlig hundras. Dessa hundar fäller förvisso ganska lite men kan ändå orsaka allergier hos många pälsdjursallergiker. Dessutom finns det inga hundraser som är helt och hållet allergivänliga.

Hur är border collie som hundras?

En border collie är smart och hårt arbetande. Dessa hundar trivs bäst med att bo på landsbygden och måste aktiveras för att må bra och vara lyckliga. Detta är en hundras med väldigt mycket energi och därför måste hunden ges rikligt med motion.

Hur gamla kan border collies bli?

Den genomsnittliga livslängden för en border collie är mellan 12 och 15 år. Vanligtvis blir de dock cirka 12 till 13 år även om vissa individer lever lite längre än så. Detta är dock en relativt lång livslängd jämfört med många andra hundraser.

Hur mycket kostar en border collie?

En border collie kostar uppemot 15 000 kr. Vissa uppfödare tar gärna mer betalt än så men dessa anses generellt sett inte vara särskilt seriösa. Med detta sagt kan såklart priset variera en del beroende på föräldradjurens meriter m.m.

Hur länge växer en border collie?

En border collie är fullvuxen vid cirka 15 månaders ålder. Däremot behöver en större hund uppemot 18 månader för att fylla ut sitt bröst ordentligt. Sin vuxna höjd når hunden dock redan vid ungefär ett års ålder och då slutar den växa på höjden.

Hur stor blir en border collie?

Hanar blir ca 48-56 cm i mankhöjd och väger ca 14-20 kg. Tikar blir ca 46-53 cm i mankhöjd och väger ca 12-19 kg. Dessa mått gör border collien till en medelstor hundras.

Hur mycket fäller en border collie?

Border collien har en tjock päls i dubbla lager och fäller måttligt mycket under den större delen av året. De fäller dock ur sin päls två gånger om året, på våren och hösten. I samband med fällning fäller de mycket päls.

Kan man ha en border collie utan att valla boskap?

Nej, man måste inte valla med sin border collie utan kan ha rasen som ren sällskapshund. I sådana fall är det dock extra viktigt att du aktiverar din hund på andra sätt. Det är nämligen viktigt att hunden stimuleras tillräckligt mycket.

Hur vallar en border collie?

Border collien är känd för att kunna stirra med en intensiv blick. De flesta hundar av denna ras sänker helt enkelt sitt huvud och stirrar på boskapsdjuren tills de förflyttar sig. Om detta inte räcker kan hunden skälla eller nafsa på dem.

Border collie som springer

Liknande artiklar