Korthårig collie – en okänd variant av den välkända rasen

Korthårig collie är en hundras som ursprungligen avlades fram för att valla boskap. Detta är kort och gott den korthåriga varianten av rasen långhårig collie. Inom vissa hundorganisationer anses dessa bägge varianter vara en och samma hundras. Andra organisationer gör istället skillnad på dem och ser de två varianterna som unika hundraser.

Det finns blott 560 hundar av denna ras finns registrerade i Sverige. Därmed är den bara cirka en niondel så populär i vårt land jämfört med den långhåriga collien.

Fakta om korthårig collie

Mankhöjd hanar:56-61 cm
Mankhöjd tikar:51-56 cm
Vikt hanar:20-29 kg
Vikt tikar:18-25 kg
Rasklubb:Svenska Collieklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Likt fallet är med många andra hundraser är rasens tidigare historia ganska okänd och omdebatterad. Man vet faktiskt inte ens riktigt varifrån namnet på rasen kommer. Vissa hävdar dock att dessa vallhundar fick sitt namn collie från hundens mörkare färg. Färgen kan nämligen på engelska kallas för coaly (kolaktig).

Andra menar att rasens namn istället kommer från namnet på en ras får med svart ansikte som en gång i tiden fanns i Skottland. Fåret hette colley och ligger ju inte särskilt långt från collie. En annan teori är att ordet kan härstamma från gaeliskan och/eller irländskan. I bägge dessa språk heter nämligen hund càilean respektive cóilean. Denna teori överensstämmer också med det faktum att rasen ska härstamma från det skotska höglandet, där man talade just gaeliska.

Rasen som vi idag känner till den har dock en historia som börjar med drottning Viktoria av Storbritannien. Hon blev nämligen intresserad av dessa hundar under ett besök i Skottland. År 1860 köpte hon också några hundar av denna ras. Detta innebar att collien påbörjade en resa från vallhund till sällskapshund.

Korthårig collie

Om korthårig collie som familjehund

En korthårig collie är i regel social och lättränad. Det är förvisso ingen aggressiv hundras, men collien kan tränas till att bli en bra vakthund. Detta då rasen är vaksam och ljudlig. Den kan därmed tränas till att varna för potentiella faror.

Annars är den korthåriga collien en aktiv hund som behöver motioneras på ett sätt eller ett annat. Rasen är lättränad, väldigt intelligent och vill gärna vara sina ägare till lags. Dessa hundar är dock särskilt känsliga för korrigering och tuffa tag. Därför behöver träningen ske på ett lättsammare sätt med positiv förstärkning.

Collien funkar vanligtvis bra tillsammans med barn och andra djur. De kommer också ofta överens med andra hundar. Därför är detta en bra familjehund som utöver att vara sällskapshund kan visa framfötterna i lydnad, agility och andra hundsporter. Vissa hundar av denna ras används än idag som vallhund.

Vanliga frågor om korthårig collie

Är korthårig collie en bra familjehund?

Ja, collie är ett bra val av hund för familjer. Rasen är lojal, vänlig och trofast. Detta gör att den lämpar sig väl som familjehund.

Är en korthårig collie skällig?

Ja, korthåriga collies kan ibland vara skälliga av sig. Framför allt är detta fallet om du ofta lämnar din hund ensam eller inte aktiverar den tillräckligt.

Hur är en korthårig collie till temperamentet?

Collies är duktiga på att valla boskap och är dessutom beskyddande. De är vänliga, tillgivna och trofasta. Dessutom är de lättlärda och smarta.

Hur länge lever en korthårig collie?

Den förväntade livslängden för än collie är cirka 12-14 år. Många gånger blir dock dessa hundar äldre än 14 år.

Vad kostar en korthårig collievalp?

Priset på en collievalp varierar mellan omkring 12 000 kr och 14 000 kr. Det exakta priset varierar en aning beroende på ditt val av uppfödare och hur stor efterfrågan är på valpar.

Hur mycket väger en korthårig collie?

Fullvuxna collies väger 18-29 kg. Hanar väger 20-29 kg medan tikar väger 18-25 kg.

Liknande artiklar