Engelsk setter – en godmodig fågelhund från England

Engelsk setter är en hundras från England. Det är en medelstor hund som har rena linjer och är elegant både vad gäller utseende och rörelser. Det är en stående fågelhund som används vid jakt på olika sorters fåglar. Hundarna har en kroppsbyggnad som ska klara av att vara snabba, starka och uthålliga nog att kunna jaga under en längre tid.

Rasen har ett mjukt temperament, är vänliga och sociala och vill därför ha mycket sällskap. De är aktiva och kräver en aktiv familj. Inom rasen finns det uppfödare som har olika inriktningar och målsättningar med sin avel. Vissa riktar in sig på hundar med goda jaktegenskaper och andra som fokuserar på de exteriöra egenskaperna.

Fakta om engelsk setter

Mankhöjd hanar:65-68 cm
Mankhöjd tikar:61-65 cm
Vikt hanar:29-36 cm
Vikt tikar:20-25 kg
Specialklubb:Svenska Setterklubben för Engelsk Setter
Rasgrupp:Grupp 7 (Stående fågelhundar)

Historia

Den engelska settern kommer från Storbritannien, närmare bestämt England, och är en av de äldsta fågelhundsraserna. Rasen har sina rötter så långt tillbaka som på medeltiden. Den har sitt ursprung i raser som braque français, perdiguero de burgos och olika spanielsorter. Under 1700-talet började man benämna hundarna som engelsk setter. Tidigare hade man kallat den för ställande spaniel. Den äldsta målningen är från början av 1800-talet och hunden i målningen kallades då för old english setter.

1825 påbörjade Edward Laverack sin avel. Denna typ av setter som han utvecklade kallades för Laveracktyp eller Laverack setter. Han har haft stor betydelse för rasens utveckling och hans avel utgör grunden för den nutida settern. Richard Purcell Llewellin avlade sedan vidare på Laveracks settrar. Han anses vara upphovsmannen till jakttypen.

Under slutet av 1800-talet kom rasen till USA. 1880 importerades även de första hundarna till Sverige och 1903 grundades den svenska rasklubben. I slutet av 2022 fanns det 1951 engelska settrar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket. Rasen är även internationellt erkänd av FCI.

Engelsk setter som sitter på gräset

Användningsområde och mentalitet

Engelsk setter är en stående fågelhund. Den avlades fram som jakthund som kunde följa med jägaren på både fältet och i skogen och används därför vid jakt på fält- och skogshöns som ripa, rapphöna, morkulla och fasan. Tidigare har den använts för jakt efter fågel med nät eller falk vilket dock skedde innan de moderna handeldvapnen kom till.

Rasen är mycket energisk och har stor jaktlust. Den kräver mycket motion både i form av regelbundna och långa promenader samt mer fysiskt krävande uppgifter. Det kan till exempel handla om att cykla med hunden eller ta med den på längre vandringar. Att låta hunden få jaga är givetvis dock det allra bästa. Rasen behöver därför bo med en aktiv ägare/familj som kan ge den fysiska och mentala stimulans som den behöver och mår bra av. De är särskilt aktiva under valptiden men blir allt lugnare med tiden. Valpar ska dock, som alla hundar, inte motioneras för hårt då de växer.

En engelsk setter behöver få en bra uppfostran och lydnad

Som med alla hundar behöver den ha en god uppfostran och lydnadsträning. Det är en intelligent ras men dock mognar relativt sent. Vissa moment kan ta lite tid att lära hunden men det som den lärt sig kommer den inte heller att glömma. Träningen bör vara konsekvent men positiv. Rasen beskrivs tycka om att gräva och hoppa, vilket då kräver en väl inhägnad tomt eller trädgård. De har också en tendens till att skälla vilket man ofta kan åtgärda detta genom socialisation och träning.

Den engelska settern anses också vara en trevlig sällskapshund. Den har ett vänligt och mjukt temperament. Rasen är också social och är i stort behov av mänskligt sällskap. Den trivs därför inte i en hundgård eller där den inte får vara med sin familj. Hunden är tillgiven, kärleksfull och lojal mot sin familj. Eftersom den även är lekfull, tolerant och har stort tålamod så passar den generellt bra hos familjer med barn och/eller andra djur. Engelsk setter kan vara alert och beskyddande mot sin familj och även revir men kan snabbt lugna sig om de blir tillsagda.

Engelsk setter som sällskapshund

Rasen anses vara en trevlig sällskapshund. Det är en mjuk, lugn och vänlig hund som behöver sällskap. Däremot har den ett stort aktivitetsbehov vilket man som ägare måste vara medveten om och kunna ge den.

Engelsk setter

Engelsk setter som familjehund

Engelsk setter anses också vara en trevlig familjehund. Detta eftersom den är sällskaplig, tolerant och har ett mjukt och vänligt temperament. Hunden tycker generellt om att både få ge kärlek. Den har också ett stort tålamod med barn. Eftersom det är en aktiv ras måste den få utlopp för detta, helst i form av jakt, för att må bra.

Hälsa och pälsvård

Rasen beskrivs vara frisk och sund men det förekommer höftledsdysplasi (HD). Som med de flesta andra hundar behöver man ha koll på maten då rasen kan ha lätt för att gå upp i vikt.

Hundarna har en lång och silkig päls men den anses vara relativt lättskött. Det räcker oftast med att borsta igenom pälsen några gånger i veckan då den annars kan bli tovig och trasslig. Under vintern kan man behöva klippa pälsen på tassarna för att undvika att det bildas klumpar av snö och is där.

Engelsk setter eller strävhårig vorsteh?

Dessa båda raser är jakthundar och har en stark jaktlust. De passar därför inte enbart som sällskapshundar. De trivs båda med människor. 

Vanliga frågor om engelsk setter

Hur är engelsk setter?

Engelsk setter är en vänlig, mjuk och social hund som vill ha mycket sällskap. Det är en aktiv hundras som kräver en hel del fysisk motion och aktiviteter.

Hur gamla blir engelsk setter?

Medellivslängden för en engelsk setter är omkring 12 år.

Vilken grupp tillhör engelsk setter?

Engelsk setter tillhör grupp 7 vilket är stående fågelhundar.

Hur mycket kostar en engelsk setter?

En engelsk setter kostar cirka 15 000-20 000 kronor.

Hur hög är en engelsk setter?

Hanarna är 65-68 cm och tikarna 61-65 cm.

Liknande artiklar