Silhuett tillhörande en mellanstor hundras

44 mellanstora hundraser – medelstora hundar som är lagom

Vissa personer föredrar stora hundraser medan andra tycker att små hundar är de bästa. Ibland är dock lagom bäst och därför tipsar vi här om mellanstora hundraser som passar de allra flesta hundälskare. Dessa medelstora hundar kombinerar ofta de bästa egenskaperna hos såväl större som mindre jyckar. De bjuder dessutom på en mångfald vad gäller aktivitetsnivå, träningsvilja, temperament och pälstyp.

Mellanstora hundraser

Kika i vår lista nedan för att botanisera bland de 44 mellanstora hundraser som vi belyser här! Vi har även tagit fram en lista över små hundraser om du skulle tycka att dessa raser är alltför stora.

Afghanhund

Afghanhund

Afghanhund är en hundras som är känd för sin eleganta päls. Dessa självständiga hundar är rörligare och mer kraftfullare än vad man vid en första anblick kan tro.

Airedaleterrier

Airedaleterrier

Airedaleterrier är en väldigt lojal hundras som dessutom brukar funka väldigt bra tillsammans med barn. Rasen är tillgiven och villig att vara till lags. Dessa hundar är också snabba när det kommer till att lära sig nya saker. Däremot kan de ibland ha lite svårt för att gå bra ihop med andra hundar.

American eskimo dog

American eskimo dog

American eskimo dog är en ras som tvärtemot vad namnet antyder inte har någon koppling till eskimåer. Rasen används flitigt i USA som en cirkushund och utför då trick av olika slag. Detta är dock främst en familjehund och den är då lekfull och smart. Dessutom är den en fröjd att träna!

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel är en intelligent, glad och vänlig hundras. Dessa hundar är ganska aktiva och funkar ofta bra med såväl andra djur som med barn.

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier

American staffordshire terrier är en lite större hundras för att vara en medelstor hund. Precis som det brukar vara är tikarna lite mindre än hanarna. Dessa hundar ser dock lite större ut än vad de egentligen är tack vare att de har mycket muskelmassa på sina kroppar. Dessutom har de breda huvuden. Till skillnad från vad många tror är dessa energiska och tillgivna jyckar väldigt trevliga sällskaps- och familjehundar.

Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog är en ras som är närmast outtröttligt när det kommer till fysisk och mental aktivering. Om du är energisk nog att kunna tillgodose hundens behov av detta belönas du dock med en nyfiken och vaken fyrbent vän.

Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en väldigt intelligent och självständig hund. Detta är en vallande hundras som är tillgiven sin ägare men reserverad mot främlingar.

Basset hound

Basset hound

Basset hound är en lättsam och trevlig hundras som inte behöver så mycket motion. Den kan dock vara envis och är inte särskilt lättränad.

Beagle

Beagle

Beagle är en glad och trevlig hundras som är lagom aktiv och väldigt vänlig. Dessa jyckar är relativt små jämfört med många av de andra mellanstora hundraser som vi lyfter fram i denna artikel. Det betyder å andra sidan också att de är tillräckligt kompakta för att inte kräva särskilt mycket utrymme. Trots detta är de också oömma och klarar av att leka tufft eller vandra långt.

Bearded collie

Bearded collie

Bearded collie är en studsig hundras som har en mer sportig kroppsbyggnad än en old english sheepdog. ”Beardies” älskar att vistas utomhus oavsett klimat och går bra ihop med barn.

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund

Belgisk vallhund är en väldigt aktiv ras från Belgien som finns i fyra olika varianter, varav malinois är en. Dessa hundar har mycket energi och trivs bäst om de får mycket regelbunden motion och en arbetsuppgift att utföra.

Berger des pyrénées á poil long

Berger des pyrénées á poil long

Berger des pyrénées á poil long är en aktiv liten herdehund som även finns i en korthårig variant (berger des pyrénées á face rase). Dessa hundar brukar knyta an extra mycket till en person och kan vara reserverade mot främmande människor.

Border collie

Border collie

Border collie är en av de smartaste och rörligaste hundarna som finns. De vill gärna valla såväl boskapsdjur som människor i allmänhet och barn i synnerhet. Vallandet kan även bli ett problem då dessa vovvar ibland försöker valla föremål av olika slag.

Boxer

Boxer

Boxer är en kärleksfull ras som dessutom gör sig bra som vakthund. Detta är därmed en vovve som med lätthet kan skydda dig mot inkräktande främlingar. Dessa hundar har mycket energi och behöver därför motioneras ordentligt varje dag.

Breton

Breton

Breton är en hundras med mycket energi. Den passar utmärkt som jakthund eller löparkompis. Dessa vovvar är snabba på att lära sig nya saker och gillar att utmanas. De kan dock vara ganska reserverade om de inte socialiseras tidigt.

Bullterrier

Bullterrier

Bullterrier är en charmig och lekfull hundras som är ganska kort och stabbig. De har dock mycket muskler jämfört med många andra mellanstora hundraser på denna lista. Rasen är känd för att ha mycket energi som den gärna får utlopp för i korta stötar. De kräver mycket energi och träning för att må bra och inte bli hyperaktiva.

Chow chow

Chow chow

Chow chow är en ras som är känd för sin intelligens och självständighet. Detta är också en värdig hundras vars utseende gör att den ger ett imponerande intryck. Dessa vovvar är ofta reserverade och har ett rykte om sig att vara enmanshundar. I själva verket är de dock väldigt lojala gentemot sina ägare.

Collie

Collie

Långhårig collie är en väldigt tillgiven hundras, precis som vi har fått lära oss genom tv-serien Lassie. Denna aktiva ras älskar att valla boskapsdjur och är även skicklig på att lära sig och lyda hundkommandon. Innan du skaffar denna ras bör du dock vara medveten om att den tenderar att skälla en hel del.

Dalmatiner

Dalmatiner

Dalmatiner är en ras som lätt känns igen på sina många svarta fläckar på en i övrigt vit kropp. Det är en väldigt mångsidig hundras vilken har använts som vakthund i krigstider, jakthund, råttfångare och mycket annat. Detta är en älskvärd hundras som är snabb med att lära sig nya saker. Detta är en naturligt vaktande hund som är reserverad mot främlingar och inte heller gillar andra hundar som rör sig i dess revir.

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en ras med ett mindre inbjudande utseende men ett stort hjärta. Dessa lojala och trofasta hundar är modiga och beslutsamma. De vill gärna vara till lags så länge som de förstår vad du vill.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel är en lättsam och trevlig hundras som också är väldigt tillgiven. Detta är därför ett bra val av ras för familjer med barn. Dessa lekfulla hundar funkar inte bara bra tillsammans med barn utan vanligtvis även med andra hundar.

Finsk spets

Finsk spets

Finsk spets är en ras som liknar en räv tack vare sin eldröda päls och sina spetsiga öron. Detta är Finlands nationalhund och ”finnspetsen” är en vakthund som även kan leka fint med barn.

Foxhound

Foxhound

Foxhound är en ras som från början avlades fram för att användas till jakt. Detta är ett syfte som rasen passar väldigt bra för då den är uthållig och beslutsam. Med detta sagt kan dessa hundar även användas för att vandra eller springa med. Därmed är detta en hund som passar en aktiv ägare.

Golden retriever

Golden retriever

Golden retriever är en ras som ofta arbetar som assistanshund eller ledarhund. Den är känd för sin gyllene pälsfärg men under pälsen döljer sig även ett hjärta av guld. Dessa hundar är gärna till lags samt är tillgivna och barnvänliga familjehundar. Detta har gjort rasen till en av de mer populära även om den inte riktigt rår sig på labradoren i detta hänseende.

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en lurvig terrier som är känd för att vara hängiven och entusiastisk när den visar tillgivenhet.

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel är en ganska okänd hundras som är en skicklig vattenapportör. Rasen har en hög energinivå och är villig att vara sin ägare till lags.

Keeshond

Keeshond

Keeshond är en hundras som ofta anses vara en av de mer intelligenta raserna. De är dessutom väldigt vänliga mot människor och älskar att knyta nya bekantskaper.

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en ganska stor hund för att vara en terrier. Samtidigt är den lagom stor för att kvala in på denna lista med mellanstora hundraser. Rasen är förmodligen mest känd för sin päls som varierar i färg från blå till grå. Detta är smarta och energiska hundar som fullkomligt älskar människor. De passar dock inte så bra tillsammans med hundägare som vill ha en hund som inte behöver så mycket motion.

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en utmärkt hundras för löpning. Rasen älskar nämligen att springa och är därför ett vanligt inslag på tävlingar i canicross (linlöpning med hund). Dessa hundar har dock mycket energi och passar därför inte alla hundägare. Denna ras är även intelligent, sällskaplig och en skicklig jakthund. Därför är detta en populära hundras bland såväl jägare som löpare.

Labrador retriever

Labrador retriever

Labrador retriever är toppar varje år med råge listan över de mest populära hundraserna i Sverige. Det är lätt att förstå varför så är fallet när man får stifta bekantskap med en ”labbe”. Dessa jyckar är väldigt intelligenta, lojala och vänliga. De är dessutom villiga att vara till lags och passar därför utmärkt som servicehundar, ledarhundar och räddningshundar.

Norsk älghund

Norsk älghund

Norsk älghund är en hundras med en lång historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Dessa hundar hjälpte då till med att jaga björn, älg och andra vilda djur. Än idag är dessa jyckar mångsidiga och rörliga. De egenskaper som lockar nya hundägare mest är dock deras stora självförtroende och vänlighet.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever är en aktiv ras som gärna vill få ett arbete att utföra. ”Tollare” trivs bäst tillsammans med en aktiv familj som uppskattar hundens intelligens och tillgivenhet.

Podengo portugues

Podengo portugues

Podengo portugues är en lekfull och livlig ras som finns i tre olika storlekar: liten, medelstor och stor. Dessa jyckar har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 400-talet. De gillar att få jobba tillsammans i en flock.

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund är en ras vars namn avslöjar dess specialitet. Dessa vattenälskande hundar har nämligen en vattentät päls och simhud mellan tårna. Detta gör att de är utmärkta simmare. Rasen har faktiskt avlats fram för att kunna bistå vid fiske. Pälsen är också mer allergivänlig än många andra hundrasers pälsar.

Pudel

Pudel

Pudel är en hundras som är känd för att vara en av de smartaste hundraserna. Den har också ett ganska säreget utseende och fler positiva egenskaper än att enbart kunna lära sig en massa trick.

Samojedhund

Samojedhund

Samojedhund är en hundras med väldigt mycket energi. Dessa hundar älskar att vistas utomhus! De är också vänliga, intelligenta och villiga att vara till lags. De kan dock vara ganska reserverade mot främlingar.

Schnauzer

Schnauzer

Schnauzer är en smart och livlig hundras som finns i flera olika storlekar. Dessa jyckar är av naturen intelligenta och beskyddande hundar.

Shar pei

Shar pei

Shar pei är en hundras med ett lite annorlunda utseende. Detta är en stolt ras med självständiga hundar som inte ber på sina bara knän om uppmärksamhet. De är också tillgivna sin familj och är bra på att vakta hemmet och familjemedlemmarna.

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en väldigt energisk och lekfull hundras. Den är betydligt mindre än andra hundraser som liknar denna. Dessutom är den väldigt snabb och rörlig vilket gör den skicklig på agility. Detta till trots stannar den också gärna hemma och myser i soffan.

Siberian husky

Siberian husky

Siberian husky är en smart ras som fullkomligt utstrålar energi och glädje. Dessa hundar är av naturen vänliga men kan också vara väldigt envisa. Detta är onekligen en aktiv hundras som kräver en energisk ägare och mår bra av ett friluftsliv.

Ungersk vizsla

Ungersk vizsla

Ungersk vizla är en tillgiven ras från Ungern med en päls som kan variera i färg från sandgul till rostbrun.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en hundras med lång kropp och korta ben. Den känns dessutom igen på sina stora, uppåtstående öron. Trots att dessa hundar rör sig ganska nära marken är de hyfsat rörliga och kraftfulla för sin storlek. De är dessutom bra på att valla boskapsdjur.

Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel är en ras som inte bör förväxlas med engelsk springer spaniel. Just denna hundras har funnits sedan omkring 7 000-talet f. Kr. Det var vid denna tidpunkt som människan var mitt uppe i arbetet med att domesticera hundar för att använda dem till jakt. De har en vattentät päls som går i rött och vitt.

Whippet

Whippet

Whippet är en snabb och vig ras. Den är dock lugn och tystlåten inomhus och skäller inte så mycket.

Avslutande tankar om mellanstora hundraser

Det finns hundar i alla möjliga storlekar och färger. Här har vi dock valt ut 44 av våra favoriter bland mellanstora hundraser. Detta är alltså medelstora hundar som nästan alla hundägare kan få plats med därhemma. Det som är fascinerande när man tänker på det är hur de olika raserna skiljer sig åt mycket vad gäller temperament och andra egenskaper. Detta är också positivt då du lätt kan hitta en lagom stor hundras som passar just dig!

Vilken av dessa mellanstora hundraser är din personliga favorit? Kanske äger du rent av någon av dessa? Skriv gärna en kommentar och berätta hur det ligger till!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *