Griffon bleu de gascogne – en intensiv fransk harhund

Griffon bleu de gascogne är en medelstor strävhårig jakthund med ett rustikt utseende. Färgen är vacker svartskimmel med skifferblå effekt, svarta fläckar och obligatorisk tanfärgade fläckar över ögonen. Det är en jakthund som används vid jakt på främst hare men också på vildsvin. Den beskrivs som en intensiv jakthund som har ett gott luktsinne. Hundarna är tillgivna och kärleksfulla.

Fakta om griffon bleu de gascogne

Mankhöjd hanar:50-57 cm
Mankhöjd tikar:48-55 cm
Vikt:20-25 kg
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt- sök och spårhundar)

Historia

Griffon bleu de gascogne kommer från Frankrike, närmare bestämt regionen Gascogne i de sydvästra delarna av landet. Hundarna härstammar sedan långt tillbaka från Pyrenéerna. Ursprunget finns i grand bleu de gascogne som på 1800-talet korsades med lokala strävhåriga drivande jakthundar. Under en period försvann rasen nästan helt men återhämtade sig.

Rasen är internationellt erkänd av FCI. Sedan 2015 finns rasen i Sverige men är väldigt ovanlig. I slutet av 2021 fanns faktiskt inte en enda hund registrerad hos Jordbruksverket.

Närbild på en griffon bleu de gascogne

Användningsområde och mentalitet

Griffon bleu de gascogne är en drivande och allsidig hund på främst hare. Tack vare sin goda jaktlust, skärpa och luktsinne är den också duktig vid jakt på vildsvin. Det är en intensiv jakthund som dessutom har ett gott skall. Under jakten uppvisar den en målmedvetenhet, ihärdighet och företagsamhet. Eftersom det finns ett utpräglad jaktintresse i rasen så bör man som ägare ha tillgång till marker att jaga på.

Rasen är för övrigt vaken och alert. Vissa menar att det är på gränsen till otålighet men är ändå tillgiven och kärleksfull.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns så få hundar inom rasen i Sverige kan man inte heller göra en korrekt bedömning av dess hälsotillstånd. Rasens förväntade livslängd är cirka 10-12 år.

Pälsen på en griffon bleu de gascogne är hård, sträv och raggig. Den är kortare och slätare på öronen och har rikliga ögonbryn. Pälsen är lättskött och kräver endast sedvanlig pälsvård.

Griffon bleu de gascogne som sitter ner i gräset

Vanliga frågor om griffon bleu de gascogne

Hur är en griffon bleu de gascogne?

Griffon bleu de gascogne är en utpräglad jakthund på hare och vildsvin. Den är ihärdig och målmedveten under jakt. Den har ett vaket och alert men jämnt temperament. Den är även tillgiven.

Liknande artiklar