Grand basset griffon vendéen – en energisk jakthund från Frankrike

Grand basset griffon vendéen är en jakthund från Frankrike som än i dag används vid jakt på till exempel hjort. Det är en tålig och uthållig hund som har en vädertålig sträv päls som passar utmärkt för snårig terräng. Detta är en livlig, lite envis och aktiv hund som kräver mycket motion och gärna vill vara utomhus. Den passar inte enbart som en sällskapshund.

Rasen är känd för sina karaktäristiska ögonbryn, mustasch och skägg. Om du gillar skäggprydda hundar kan du få tips på fler sådana i vår artikel om hundraser med skägg.

Fakta om grand basset griffon vendéen

Mankhöjd hanar:40-44 cm
Mankhöjd tikar:39-43 cm
Vikt hanar:18-20 kg
Vikt tikar:18-20 kg
Rasklubb:Svenska Grand Basset Griffon Vendéen Klubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)
Illustration av en grand basset griffon vendéen

Historia

Grand basset griffon vendéen förkortas ofta GBGV och är en hundras från västra Frankrike. Det är en av de fyra strävhåriga drivande hundarna av braquetyp som kommer från området Vendée. Som alla andra bassetraser härstammar även GBGV från en större hund vilket var en grand griffon. Greve Christian d´Elva gjorde de första urvalen redan på 1800-talet för att få fram hundar som hade raka ben. Senare var det fransmannen Paul Dezamy som fastställde typen och storleken.

Fram till 1950-talet fanns det två olika varianter: grand och petit. Ursprungligen föddes de till och med i samma kullar. 1975 slöts stamböckerna och man förbjöd korsning mellan de olika varianterna.

Rasen är internationellt erkänd av FCI. I Sverige är den relativt okänd. I slutet av 2021 fanns det endast 138 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Grand basset griffon vendéen är en ras som används för jakt på olika djur, både ensam och i flock. I Frankrike används de för jakt i koppel (pack) och då vid jakt på kanin, räv, hjort, rådjur och vildsvin. I Sverige används den främst som ensamdrivande hund.

Hundarna är tåliga mot snårig terräng och anses vara modiga och uthålliga. Den är utmärkt på medelstora ytor då den är snabbast av bassetraserna. Rasen anses också vara lätt att samarbeta med för både jägare och andra hundar vilket gör att den kan jaga i grupp. De är skalldrivande och är kända för sitt klangfulla skall.

Dessa hundar har ett stabilt temperament och är nyfiken och energisk. De kan vara något envisa och självständiga men anses ändå både vara lättlärda och väluppfostrade. Man behöver dock vara bestämd och hunden bör tränas från tidig ålder om den ska kunna lära sig att följa kommandon. De är inte långsinta och tar inte illa upp om man tillrättavisar dem under träning. De har en vilja av att vara till lags.

Om grand basset griffon vendéen som sällskapshund

En grand basset griffon vendéen är charmig och vänlig men kan vara något skällig. Skällandet är dock inte så pass överdrivet att rasen kvalar in på vår lista över hundraser som skäller mycket.

Den ses av många som en trevlig familjehund och är social mot såväl familjen som andra hundar. Den passar dock inte enbart som en sällskapshund. Detta eftersom den har ett stort behov av att få arbeta och vara aktiv. Den ska helst bo på landet och anses inte vara lämpad för ett liv i en stad.

Det bästa för hunden är att få göra det som den är avlad för, nämligen att få jaga. Den vill åtminstone kunna få vara i skog och mark. Den har även en stark jaktlust och det kan därför vara svårt att ha den lös vilket då kräver en inhägnad trädgård. Rasen kräver en hel del motion och tycker om utomhusaktiviteter.

Grand basset griffon vendéen

Hälsa och pälsvård

Då antalet individer i rasen i Sverige är så pass få går det inte att bedöma hälsotillståndet med säkerhet. Det förekommer ärftliga ögonsjukdomar hos den andra varianten (petit basset graiffon vendéen) och därför rekommenderas ögontester. Livslängden är cirka 12-14 år.

Pälsen på en GBGV är sträv. Den har medellånga och raggiga (sträva) täckhår och kraftig underull. Pälsen är lättskött och det räcker med att man borstar den ungefär en gång i veckan. Rasen ska trimmas cirka två gånger om året. Man behöver också kontrollera och rengöra öronen regelbundet för att undvika eventuella problem.

Grand basset griffon vendéen eller petit basset griffon vendéen?

Dessa raser var till 1950-talet en och samma ras. Från 1970-talet förbjöd man dock korsning mellan varianterna. Grand betyder på franska stor vilket betyder att den är större än petit basset griffon vendéen. De delar samma ursprung och ingen av de lämpar sig som enbart sällskapshundar.

Grand basset griffon vendéen

Vanliga frågor om grand basset griffon vendéen

Hur är en grand basset griffon vendéen?

En grand basset griffon vendéen är en charmig, vänlig och energisk hund. De behöver en fast hand och tidig uppfostran då de kan vara envisa och egensinniga. De har ett stort arbetsbehov och tycker om utomhusaktiviteter.

Liknande artiklar