Petit bleu de gascogne – en liten och blå fransk hund

Petit bleu de gascogne är en medelstor, reslig och välproportionerlig ras. Den har ett värdigt intryck och är mellan 50-60 cm hög. Färgen är vacker svartskimmel med oftast ett svart fält som täcker öronen och ögonen.

Rasen, den lilla blå, är en drivande jakthund på främst småvilt. De har ett gott luktsinne och samarbetar väl med andra hundar. På vid sidan om så är de lugna och tillgivna hundar.

Fakta om petit bleu de gascogne

Mankhöjd hanar:52-58 cm
Mankhöjd tikar:50-56 cm
Vikt:ca 18-22 kg
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Petit bleu de gascogne kommer från provinsen Gascogne i sydvästra Frankrike. Den kallas ibland för “den lilla blå”. Rasen är en mindre variant av sin kusin grand bleu de gascogne. Detta för att jägarna ville ha en mindre hund för att jaga mindre vilt. Genom att välja mindre hundar så avlades rasen fram från början av 1900-talet.

Rasen är ovanlig i Sverige och den är ny i landet sedan 2010. I slutet av 2021 fanns endast 24 hundar registrerade hos Jordbruksverket. I hemlandet är det dock en populär ras. Rasen är erkänd av bland annat den engelska kennelklubben sedan 1991 och av FCI sedan 1996.

Användningsområde och mentalitet

Rasen är en drivande och mångsidig jakthund. Den används främst på hare och kanin men kan också användas vid jakt på storvilt. Den har också ibland använts vid hetsjakt vom är jakt med flera hundar, vilket är förbjudet i Sverige.

Petit bleu de gascogne är en beslutsam jägare som har ett bra luktsinne och ett bra skall. Den samarbetar väl med andra hundar och har en god förmåga att lyda kommandon. Vid sidan av jakten så är det en lugn, tillgiven och kärleksfull sällskapshund. Med tanke på rasens egenskaper kan detta också vara en lämplig hund för dig som gärna ägnar dig åt viltspår.

Hälsa och pälsvård

Då antalet hundar i Sverige är så få blir det svårt att göra en rättvis bedömning av dess hälsotillståndet. Rasens livslängd är cirka 10-12 år men beror också på individuella faktorer.

Pälsen på en petit bleu de gascogne är kort, halvgrov och riklig. Den är lättskött och räcker med sedvanlig borstning och skötsel. Man bör dock ha regelbunden kontroll av öronen då bland annat fukt kan medföra en ökad risk för öroninfektioner.

Vanliga frågor om petit bleu de gascogne

Hur är en petit bleu de gascogne?

Petit bleu de gascogne är en drivande jakthund på främst småvilt. De är lydiga, tillgivna och lugna med ett bra luktsinne.

Vad kostar en petit bleu de gascogne?

Petit bleu de gascogne är en ovanlig hundras och det finns endast ett tvåsiffrigt antal individer av rasen registrerade i Sverige. Därmed är tillgången på dessa valpar extremt begränsad och priset kan sannolikt vara högre än för andra renrasiga hundar.

Liknande artiklar