Griffon fauve de bretagne – den tåliga franska jakthunden

Griffon fauve de bretagne är en gammal fransk ras som används som drivande hund vid jakt på exempelvis räv och vildsvin. Det är tuffa, tåliga och uthålliga hundar som är väldigt milda vid kontakten med människor. De behöver en hel del motion och mår bäst om de får jaga.

Fakta om griffon fauve de bretagne

Mankhöjd:48-56 cm
Vikt:23-27 kg
Rasklubb:Svenska Griffon Fauve De Bretagne Klubben
Rasgrupp:Grupp 6 (Drivande hundar samt sök- och spårhundar)

Historia

Griffon fauve de bretagne kommer från halvön Bretagne i nordvästra Frankrike och är en av de äldsta franska drivande hundraserna. Griffon betyder sträv päls och fauve är vad pälsfärgen kallas.

Detta är en gammal ras som kan spåras ända tillbaka till medeltiden. Jägmästaren Huet des Ventes beskrivs på 1300-talet ha haft ett koppel av jakthundar av denna hundtyp. Rasen användes för drevjakt i koppel på varg eftersom de var ett problem får fårägarna i trakten. När vargen sedan utrotades på 1800-talet avtog också denna jaktform och hundarna höll på därefter att dö ut.

Under 1920-talet blev rasen alltmer sällsynt men räddades sedan av entusiaster som sedan bildade den franska rasklubben 1949. Syftet var att bevara egenskaperna i rasen. Sedan 1980-talet har rasen varit en av de främsta drivande jakthundsraserna i Frankrike. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Som ras är griffon fauve de bretagne relativt sällsynt i Sverige. I slutet av 2021 fanns det enbart 90 registrerade individer hos Jordbruksverket. Fler sällsynta hundraser belyser vi i den länkade artikeln!

Närbild på en griffon fauve de bretagne

Användningsområde och mentalitet

Rasen används numera som drivande hund vid jakt på främst räv och vildsvin men också hjort och rådjur. Den anses vara mindre lämplig vid jakt på hare. I hemlandet jagar den i koppel så kallade pack med 6-8 hundar. Det är en aktiv och klarar sig utmärkt i tuff terräng. Hundarna är muskulösa och både mycket ihärdiga och uthålliga. De är också effektiva och självständiga men är också lydiga och lättinkallade om de är väldresserade. 

Under själva jakten är den också modig, intelligent och hängiven och har en utmärkt spårförmåga och ett kort, upprepat drevskall. Hundarna har utifrån sina egenskaper visat sig vara duktiga eftersökshundar.

En griffon fauve de bretagne beskrivs som en intensiv jakthund men har ett jämnt, lugnt och milt temperament i kontakten med människor. Hundarna behöver både en hel del motion men också sällskap av sin familj. Den fungerar bra som familjehund så länge den får utlopp för sitt fysiska och psykiska behov. Den mår givetvis som bäst om den får möjlighet att jaga. Rasen har en stark vilja och jaktlust vilket kräver en ägare som har en fast men vänlig hand.

Hälsa och pälsvård

Det finns i dagsläget inga kända rasbundna hälsoproblem i rasen. Detta beror dock på att det inte finns så många individer i Sverige vilket gör det svårt att säga med säkerhet hur hälsotillståndet ser ut.

Pälsen på en griffon fauve de bretagne är torr, relativt kort och mycket sträv. Den är lättskött och kräver endast sedvanlig normal omvårdnad. Hunden badas vid behov.

Vanliga frågor om griffon fauve de bretagne

Hur är griffon fauve de bretagne?

En griffon fauve de bretagne beskrivs som en intensiv jakthund och uppvisar många goda egenskaper under jakten. I övrigt har den ett jämnt humör och är mycket mild när den har kontakt med människor.

Liknande artiklar