Border collien - en av flera bra hundraser för agility - springer slalom mellan pinnar

13 hundraser för agility – Bra raser för agility

Nästan alla hundar kan utöva hundsporter av olika slag i någon utsträckning. Det finns dock vissa hundraser för agility som är lite bättre på att hoppa över hinder, springa genom tunnlar etc. Så om detta är den sport som du har fastnat för vill du ha rätt hund för uppgiften.

De bästa hundraserna för agility

Som vi redan har nämnt kan du tävla i denna hundsport med i princip vilken ras som helst. Med detta sagt är dessa förmodligen de allra bästa hundraserna för agility!

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel är en tuffare, smartare och snabbare hundras än vad man kanske skulle kunna tro. Därför bör man inte låta sig luras av rasens gulliga utseende. Det är dock viktigt att man försöker hålla sin hund i form om man vill att den ska vara framgångsrik på agilitybanan.

Amerikansk cocker spaniel i närbild

Australian kelpie

Australian kelpie är den första australiensiska hundrasen på denna lista med bra hundraser för agility. Som du kommer märka när du läser vidare är det dock inte den sista ”aussien” på listan. Denna ras är framavlad för att valla får på enorma öppna ytor i Australien. Den är en mästare på att hoppa, klättra och ta skarpa kurvor. Dessutom är rasen lojal och älskar att jobba, så den är såklart given på denna lista!

Australian kelpie som hoppar över ett agilityhinder

Australian shepherd

Australian shepherd är lite större än border collien men påminner mycket om denna ras i övrigt. Till exempel är bägge vallande hundraser och dessutom väldigt framgångsrika på agilitybanan. En australian shepherd är vanligtvis en intelligent och glad arbetshäst. Även om den inte är lika utåtriktad som golden retriever är rasen dessutom ganska öppen mot främlingar.

Australian shepherd som springer på en agilitybana

Border collie

Border collie är en hundras som av flera olika skäl fullkomligt dominerar på agilitybanan. Denna ras är trots allt framavlad för att vara löskopplad och lösa svåra uppgifter såsom att valla får. Rasen har allt som krävs för agility: intelligens, snabbhet, driv och en stor träningsvilja. Den kan dock vara lite för energisk för många mindre aktiva hundägare. Men har du bestämt dig för att din hund ska bli en agilitystjärna är detta ett väldigt bra val!

Border collie som springer framför en agilitytunnel

Golden retriever

Golden retriever är en väldigt mångsidig hundras som lyckas väl med det mesta som den företar sig. Den är förvånansvärt snabb för sin lite större storlek. Faktum är att rasen ofta tävlar i agility på en väldigt hög nivå. Detta kan ha att göra med att den förutom att vara tillgiven och vänlig är väldigt fokuserad på sin uppgift. Utöver att vara väldigt kärleksfull är den också en arbetshäst.

Golden retriever som springer framför ett agilityhinder

Jack russell terrier

Jack russell terrier är en bättre atlet än vad man vid en första anblick kan tro. Denna lilla ras har en väldigt stor motor som gör att den ofta lyckas väl i sin agilityklass. Dessa hundar kan dock vara ganska envisa, men de gillar samtidigt att jobba och kan ofta motiveras till att tränas och tävla. De har också en låg tyngdpunkt och en välmusklad kropp som gör dem snabba på agilitybanan.

Jack russell terrier på ett agilityhinder

Papillon

Papillon är en liten och ganska fluffig hundras som samtidigt är väldigt smart och snabb. Vissa hävdar till och med att denna ras är precis lika intelligent, lättränad och driven som exempelvis border collien. Därmed är rasen given på denna lista med utmärkta hundraser för agility.

Papillon på ett agilityhinder

Pudel

Pudel är en smart och lättränad hundras som dessutom är ganska rörlig. Detta är en av de mer intelligenta raserna i hundvärlden. Den kan faktiskt också bli en bra tävlings- och träningspartner för den som är intresserad av agility.

Närbild på en pudel som hoppar över ett agilityhinder

Rat terrier

Rat terrier är en liten ras som är framavlad för att ta hand om skadedjur, därav namnet. Rasens snabbhet och blixtsnabba reflexer gör detta till en av de bra hundraser för agility som kvalar in på denna lista. Dessa hundar är förvisso små men samtidigt kompakta och tuffa. Därför är de inte bara skickliga på hundsporter utan de är även trevliga sällskapshundar.

Rat terrier

Shetland sheepdog

Shetland sheepdog är en liten ras som är förvånansvärt snabb och intensiv. Den kanske inte spurtar fullt lika snabbt som en jack russell terrier. Däremot är detta en väldigt smart och lättränad ras som är väldigt framgångsrik i sin agilityklass.

Shetland sheepdog som springer genom en agilitytunnel

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund är en större och tyngre hund än de flesta andra hundraser för agility som lyfts fram här. Dessa tyska hundar är därmed inte fullt lika snabba på agilitybanan som många av de lättare raserna. Däremot ska man absolut inte räkna bort schäfern på grund av detta! Rasen är nämligen en polis- och militärhund som är van vid att klättra, hoppa, springa m.m. Dessutom har den både en smarthet och en vilja att vara sin ägare till lags.

Tysk schäferhund som hoppar över ett agilityhinder

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en kortbent hundras, men den kan trots detta hoppa högre än vad man skulle kunna tro. Dessa små hundar är dessutom förvånansvärt rörliga och har kraftfulla ben. Till råga på allt är de snabba och smarta nog att ta sig förbi även de mest utmanande hindren. Kort och gott är detta en liten men orädd och energisk atlet.

Welsh corgi pembroke som springer slalom

Whippet

Whippet är en hundras som är känd för sin snabbhet. Den är framavlad för lure coursing och hundkapplöpning. Dessa bägge hundsporter är förvisso de där whippeten kommer som bäst till sin rätt. Men rasen kan samtidigt vara lite mer lättränad och fokuserad på sin ägare än andra vinthundar. Därför kan du med lite envishet träna denna hund att göra bra ifrån sig på agilitybanan. Hastigheten kommer definitivt inte att vara något problem!

Whippet som springer slalom mellan två pinnar

Vad kännetecknar bra hundraser för agility?

Agility handlar om så mycket mer än enbart hastigheten. Det är såklart viktigt att din hund är snabb när du tävlar i denna hundsport. Men om farten var den enda viktiga egenskapen skulle ju greyhounden vara ett givet val. Så är dock inte fallet, eller hur?

Därför bör du istället välja någon av de bra hundraser för agility som vi har med i listan ovan. Dessa är snabba men har även andra egenskaper som gör dem bara på denna hundsport. Sedan betyder rasen inte precis allt, även om de olika egenskaperna ofta är nedärvda inom en hundras. Men bara för att du till exempel skaffar en border collie innebär det inte per automatik att den blir en agilitystjärna.

Viktiga egenskaper hos bra hundraser för agility

I själva verket finns det många olika raser som kan springa fort, springa slalom mellan pinnar och liknande. Så när du letar efter en lämplig jycke bör denna vara:

  • Intelligent. Det underlättar en hel del om du väljer en smart hundras. I den länkade artikeln tipsar vi om 10 raser som är lite smartare än andra. Intelligenta hundar har lättar för att ta till sig nya saker och kan ibland nästan läsa dina tankar. Det blir också roligare att träna hunden när denne snabbt och enkelt lär sig nya färdigheter.
  • Lättränad. Det finns vissa lite mer lättränade hundraser. Detta betyder inte nödvändigtvis att de är mer intelligenta än andra raser. Däremot är de villiga att lära samt har ett fokus och ett driv. En sådan träningspartner kommer också underlätta en hel del för dig jämfört med en mer tjurskallig och envis hund. Värt att notera är att denna egenskap tycks ha mer att göra med olika rasers fysiska förmågor än deras kognitiva egenskaper.
  • Driv. Vi har redan varit inne lite grann på drivet. Detta är dock en viktig framgångsfaktor som det helt enkelt inte går att bortse ifrån. För hur smart, fokuserad, stabil och lättränad en hund än är behöver den även ett stort driv. Vad detta betyder är att den bör motiveras av belöningar såsom leksaker eller godis. Sådana hundar är nämligen lättare att träna och hålla motiverade.
  • Uppmärksam. Det är också viktigt att din hund är uppmärksam på dig. Vissa hundar är helt enkelt inte lika intresserade av sina ägare. En sådan vovve är betydligt svårare att träna då det krävs mer jobb för att behålla hundens fokus. En jycke som är väldigt uppmärksam på dig håller istället stenkoll på dina rörelser och gester. En sådan hund är mycket enklare att samarbeta med!
  • Stabil mentalitet. Det är vanligt att bra hundraser för agility är antingen lite blyga eller väldigt upphetsade. Detta gör att de kan få svårare att fokusera på träningen eller bli väldigt exalterade när det är dags för träning. Resultatet av detta är att hunden kan ignorera dig och dina kommandon. Såvida du inte är en väldigt erfaren hundtränare gör du därför bäst i att välja en hund med en lite mer stabil mentalitet.

Du kan förvisso träna upp dessa olika egenskaper. Men det underlättar så klart att ha en hund som redan från början besitter dessa. Och detta är alltså de egenskaper som kännetecknar bra hundraser för agility.

En av flera bra hundraser för agility som hoppar över ett hinder

Vanliga frågor om bra hundraser för agility

Vilka hundraser passar för agility?

Border collie, australian shepherd och shetland sheepdog är tre hundraser som passar utmärkt för agility. Jack russell terrier och papillon är två mindre raser som gör sig bra på agilitybanan.

Avslutande tankar om bra hundraser för agility

Vad tycker du om denna lista med bra hundraser för agility? Vilken av raserna föredrar du? Tycker du att vi har glömt någon ras som är som klippt och skuren för agilitybanan? Vi tar gärna emot feedback, så skriv en kommentar nedan om du har något att tillägga!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”13 hundraser för agility – Bra raser för agility”

  1. Dorthe Johansson

    Ni har verkligen missat att mops är en kanon agility hund o även super på Rallylydnad,personsök,spår,kantarellsök o fragily mm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *