Hrvatski ovcar – en ovanlig kroatisk herdehund

Hrvatski ovcar (kroatisk herdehund) är en mycket ovanlig hundras i Sverige. Faktum är att det så sent som 2020 endast fanns 10 registrerade hundar av denna ras i vårt land. Hundrasen härstammar från Kroatien och har en lång historia. Man tror att dessa hundar har funnits sedan 1300-talet och rasen har därmed cirka 700 år på nacken.

En sak som sticker ut med den kroatiska herdehunden är att den inte har förändrats särskilt mycket under de århundraden som har gått. Hrvatski ovcar har istället lyckats behålla mycket av sin ursprungliga karaktäristika ända in i vår moderna tid. Detta är robusta och hård arbetande vallhundar som kräver mycket motion och aktivering. Därför är detta en lämpligt hundras för aktiva hundägare.

Fakta om hrvatski ovcar

Mankhöjd:40-50 cm
Vikt:13-20 kg
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Som vi redan har nämnt tros hrvatski ovcar ha funnits sedan 1300-talet. Dess historia kan dock spåras tillbaka till åtminstone slutet av 1400-talet. Det finns nämligen beskrivningar av hundar som matchar den kroatiska herdehunden som är så pass gamla.

Man tror att denna typ av hundar ursprungligen följde med sina ägare till Kroatien under folkvandringstiden. I samband med detta ska de ha kommit till Kroatien under 600-talet. Därmed är det högst sannolikt en ras som har en betydligt längre historia än vad som idag kan bevisas. Det finns nämligen väldigt lite material nedtecknat om denna hundras.

Dessa kroatiska herdehundar har historiskt sett varit väldigt värdefulla för den kroatiska befolkningen. De har nämligen använts för att valla allt från får och kor till hästar och grisar. Detta har de lyckats med tack vare att de är hårt arbetande, modiga, entusiastiska och mångsidiga som vallhundar.

Det var dock först 1935 som ett avelsprogram för rasen inleddes. 1969 erkändes hrvatski ovcar som ras av den internationella kennelklubben Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Hrvatski ovcar
Hrvatski ovcar är en kroatisk hundras med en lång och anrik historia.

Om kroatisk herdehund som sällskapshund

Hrvatski ovcar är en hundras som trivs bäst i ett hushåll med erfarna hundägare. För att må riktigt bra behöver dessa hundar dessutom mycket motion och aktivitet på daglig basis. De mår inte bra av att till exempel lämnas ensamma i en liten lägenhet under större delen av dagen. Otillräcklig motion och aktivering leder som bekant till att hunden blir uttråkad och stressad samt utvecklar problembeteenden och förstör saker i hemmet.

Om du däremot är en hundägare som lever ett aktivt liv kan en kroatisk herdehund vara ett utmärkt sällskap. Dessa hundar har nämligen mycket energi och gillar att umgås med sin familj. Och om du bara motionerar din hund tillräckligt kommer den sannolikt att vara ganska lugn och tyst därhemma. Jämfört med exempelvis en border collie anses hrvatski ovcar vara en mer foglig hundras.

Värt att notera är att denna hundras lätt tyr sig mer till en person i hushållet. Hunden kommer då att vara denna person väldigt trogen och agera lite som en enmanshund. Men med tillräcklig socialisering kan dessa hundar dock funka bra ihop även med andra människor och även andra djur. De kan dock vara reserverade gentemot främlingar.

Detta reserverade beteende gör hrvatski ovcar till en utmärkt vakthund utan aggressiva tendenser. Det är dock viktigt att du tränar din hund med detta i åtanke. I annat fall finns det en risk att hunden blir väldigt skällig och vaktig.

Tänk också på att den kroatiska herdehunden är skicklig på att hoppa. Så det kan vara värt att inhägna trädgården med ett högt och säkert staket. I annat fall är tyvärr risken stor att hunden kan hoppa över staketet.

Vanliga frågor om hrvatski ovcar

Är hrvatski ovcar och kroatisk herdehund samma hundras?

Ja, hrvatski ovcar är det officiella namnet på denna hundras. Kroatisk herdehund är ett mer folkligt namn på rasen.

Liknande artiklar