Hund förvånad frågetecken

27 saker du inte visste om hundar

Du kanske tror att du redan vet allt om din hund och dess artfränder? Faktum är dock att det sannolikt finns många saker som du inte visste om hundar. Därför har vi valt att kasta strålkastarljuset på dessa saker i denna artikel!

1. Hundar har en viss tidsuppfattning

Visste du att hundar kan uppfatta tid? Okej, de kan inte klockan och kan inte avgöra tiden riktigt på det sättet. Men som vi nämner i den länkade artikeln är det bevisat att de kan avgöra ungefär när det är dags för till exempel kvällspromenaden. Hundar är nämligen vanedjur och har en ganska bra uppfattning om när det är dags för en viss rutinmässig aktivitet. De kan även använda sitt luktsinne för att ta reda på när du förväntas komma hem från jobbet igen.

Hund som sitter i soffa under en klocka

2. Hundar är lika smarta som en tvåårig människa

En genomsnittlig hund kan lära sig ungefär 165 ord och signaler. Det finns dessutom vissa hundraser som kan lära sig uppemot 250 ord. Detta gör att din hund har en ordförståelse som motsvarar en tvåårig människas nivå.

Tvåårig människa och hund i trädgård

3. Salukin är världens äldsta hundras

Det finns arkeologiska bevis som indikerar att hundrasen saluki kan vara så gammal som åtminstone 5 000 år. Detta gör hundrasen till den äldsta av de nu levande hundraserna. Den allra första förhistoriska hunden levde dock redan för 31 700 år sedan och ska ha liknat en större siberian husky. Vill du veta mer om världens äldsta hund och hundras? Klicka dig då vidare till den länkade artikeln så finner du vad du söker!

Saluki i solnedgång

4. Hundar kan bli avundsjuka

Du har säkert märkt att din hund verkar bli avundsjuk när du ägnar din uppmärksamhet åt ett annat husdjur? Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att hundar kan bli avundsjuka på varandra och även på andra varelser när din uppmärksamhet riktas mot dessa.

Avundsjuk hund tittar på hund som leker med leksak

5. Din hund kan känna av din sinnesstämning

En annan sak som du kan inte visste om hundar är att de kan lukta sig till din sinnesstämning. De kan med andra ord känna av dina känslor med sitt luktsinne. Hundars luktsinne är upp till 100 miljoner gånger känsligare än ditt. De hundraser med bäst luktsinne har till och med ett mer välutvecklat sinne för dofter än så!

Därför kan de även känna doften av rädsla och andra känslor. För när vi människor är rädda, arga eller ångestfulla svettas vi och utsöndrar stresshormoner. Doften av dessa kan alltså din hund lukta sig till.

Hund som ligger i människas knä

6. Det går INTE sju människoår på ett hundår

En vanlig missuppfattning är att man kan räkna ut en hunds ålder i människoår genom att multiplicera den med sju. Riktigt så enkelt är det inte utan en hundålder på 1 år motsvarar en människoålder på 31 år. Och att räkna om åldern till människoår är faktiskt ganska komplicerat. Men genom att klicka dig vidare till den länkade artikeln kan du enkelt räkna fram din hunds ålder i människoår med hjälp av vår fiffiga kalkylator!

Golden retriever med partyhatt i trädgård

7. Mastiffen är världens största hundras

Många skulle nog gissa att grand danois är världens största hundras. Så är dock inte fallet utan den största rasen sett till storlek är mastiffen. Vuxna mastiffer kan bli så höga som 70-91 cm och kan väga upp till 100 kg. Mer information om stora hundraser hittar du i den artikel som vi har länkat till!

Mastiff

8. Hundar viftar på svansen för att kommunicera

En annan vanlig missuppfattning är att hundar viftar på sin svans för att de är vänliga och glada. Detta är i och för sig inte helt felaktigt men det är något av en förenkling. Den verkliga anledningen till svansviftandet är att hundar kommunicerar på detta sätt. Men de kan alltså skicka ut olika signaler genom att vifta på svansen på olika sätt. I vår länkade artikel kan du läsa mer om hundars svansviftande!

Hund som viftar på sin svans

9. Hundars nosar är fuktiga för att hjälpa luktsinnet

Du kanske har undrat varför din hunds nos är kall och fuktig? Fuktigheten har faktiskt att göra med luktsinnet – fukten hjälper nämligen hunden att absorbera de doftkemikalier som finns i deras omgivning. Vill du veta mer om hundens nos? Läs då den länkade artikeln för att få svar på vanliga frågor om hundars nosar!

Hundnos

10. Hundar kan lukta sig till cancer och andra sjukdomar

När vi ändå är inne på hundar och deras fantastiska luktsinne kan vi lika gärna ta upp även denna punkt. Din hund kan nämligen lukta sig till cancer och andra sjukdomar hos dig och andra människor. Cancercellerna utsöndrar nämligen andra restprodukter än friska celler i människokroppen. Och en hund kan i vissa fall lukta sig till cancer hos en människa bara genom att lukta på dess andedräkt.

Hund som luktar i luften utomhus

11. Hundar har en imponerande hörsel

Det är inte bara när det kommer till luktsinnet som hundar slår oss människor på fingrarna. Även deras hörsel är fantastiskt god och de kan bland annat positionera sina öron i olika vinklar. Detta gör de med hjälp av muskler inuti öronen och det gör att hundar kan höra en hel rad olika ljud som vi inte kan. Hörseln är också en anledning att hundar ibland lägger huvudet på sned – de gör detta för att försöka hitta källan till ett ljud.

Hund som lyssnar efter ett ljud

12. Deras smaksinne är dock inte lika utvecklat

Smaken är ett av få områden där vi människor är överlägsna hundar. Vi människor har cirka 9 000 smaklökar medan hundar har blott 1 700. Därför har din hund inga problem med att äta gamla, ruttnande matrester lika gärna som ett torrfoder eller en köttbit. Deras sämre smaksinne har också att göra med de instinkter som finns nedärvda från vargen – hunden är skapt för att kunna äta vad den hittar i det vilda.

Hund som slickar sig om munnen

13. Hundens nos är lika unikt som ett fingeravtryck

En annan sak som du förmodligen inte visste om hundar är att deras nosar är väldigt unika. Faktum är att de på sätt och viss påminner om våra mänskliga fingeravtryck – de har ett unikt mönster.

Hundnos

14. Hundar drömmer på samma sätt som vi människor

Du har säkert märkt hur din hund plötsligt börjar rycka i sömnen och röra på sina ben. Detta betyder sannolikt att hunden drömmer. Forskare har nämligen funnit att hundars sömnmönster och hjärnaktivitet under sömnen påminner om människors. Det har också visat sig att mindre hundraser ofta drömmer mer än större diton. Vissa tror att hundar drömmer om att de utför liknande aktiviteter som de gör när de är vakna, såsom att springa omkring utomhus eller att jaga sin svans.

Hund som sover

15. Hunden svettas genom sina tassar

Man brukar säga att hundar svettas genom att hässja. Det stämmer att de reglerar sin kroppstemperatur på detta sätt, men det är alltså inte så de svettas. Hundar har istället svettkörtlar i tassarna. Det betyder att du kan hjälpa din hund att svalka sig i värme genom att bada eller blöta ner dess tassar. Du kan få mer tips på svalkande åtgärder i vår guide till hur du svalkar din hund i bilen i värmen.

Hundtassar

16. Din hund gillar inte när du blir för närgången

Du älskar såklart din hund och vill visa hunden kärlek. Detta kan du göra på flera olika sätt, till exempel genom att vara mer närvarande i stunden. Men det sätt som vi människor visar varandra kärlek skiljer sig åt från hur hundar gör detta. Och din hund gillar förmodligen inte när du blir för närgången och klängig. Hundar kan förvisso lära sig att utstå denna behandling men det kan ändå vara värt att tänka på detta.

Människa som kramar om sin hund

17. Hundar är inte färgblinda

När det kommer till saker som du inte visste om hundar är synen en stor och viktig punkt. En vanlig missuppfattning är nämligen att hundar är färgblinda, men så är alltså inte fallet. Med det sagt är hundars färgseende inte lika brett som människors. De har därför svårt att särskilja olika nyanser av grönt och rönt – dessa färger kan ofta se grå och bruna för dem. Däremot ser de blå och gula färgnyanser ganska tydligt. Du kan läsa mer om hundars färgseende här.

Närbild på en hund som tittar in i kameran

18. Hundar är väldigt känsliga för människors tonläge

Hundar kan lära sig att känna igen många ord och fraser. Vad som dock är än viktigare än vad du säger är hur du faktiskt säger det. Din hund är nämligen väldigt känslig för ditt tonläge och kan enkelt avgöra din sinnesstämning. Därför svarar hundar generellt sett bra på människor som pratar med en hög tonhöjd (d.v.s. ljust, inte högljutt) och på ett ”gullande” sätt.

Människa som tillrättavisar en hund

19. En hund gäspar inte av samma anledningar som en människa

När din hund gäspar tror du kanske att den är trött. Så kan det förvisso vara ibland, men hundar gäspar också av helt andra anledningar. Till exempel kan de gäspa för att lugna ner sig själva. Så om din hund gäspar mycket kan det bero på att den är stressad eller ångestfylld. Därför är det viktigt att du väger in kontexten när du försöker avgöra vad gäspningarna betyder.

Hund som gäspar

20. Övervikt är ett vanligt problem bland hundar

Precis som övervikt är ett stort folkhälsoproblem i människovärlden är detta även ett problem bland hundar. Allt fler hundar är överviktiga och detta kan bero på flera olika saker. Några vanliga orsaker är att de konsumerar alltför många kalorier per dag, motioneras alltför mycket eller att de äter människomat istället för hundmat.

Övervikt kan i sig leda till en rad andra hälsoproblem för din hund som kortar ner dess livslängd. Därför bör du sätta dig in i hur mycket motion en hund behöver och ge din fyrbenta vän ett bra hundfoder. I de länkade artiklarna berättar vi mer om hundars motionsbehov respektive tipsar om bra foderalternativ för din hund.

Överviktig engelsk bulldogg

21. Hundar är inte renodlade köttätare

Bland de saker du inte visste om din hund hör även dess dietvanor. Många tror nämligen att hundar är karnivorer (köttätare) då det i direkt nedstigande led härstammar från vargar. Men din hund är snarare en omnivor (allätare) och behöver äta vegetabiliska livsmedel såväl som animaliska sådana. Mer information om detta kan du läsa dig till i vår artikel angående huruvida hundar är allätare eller köttätare. Där berör vi även ämnet vegansk hundmat.

Hund som äter något ur en människas hand

22. Hundar kan vara smartare än katter

Vissa hundägare har lika stor kärlek till katter som till hundar. Andra ser sig själva som mer av en hundmänniska eller kattmänniska. När det kommer till huruvida hundar är smartare än katter eller ej beror svaret på hur man mäter. Men forskningen indikerar att så faktiskt kan vara fallet. Detta då en hund har betydligt fler neuroner i hjärnbarken. Läs mer om detta genom att klicka dig vidare till den länkade artikeln!

En hund och en katt som ligger bredvid varandra i gräset

23. Hundars livslängd varierar beroende på en rad olika faktorer

En hunds livslängd påverkas förstås av allt från genetiska faktorer till levnadsvanor och vårdkvalitet. Men den förväntade livslängden skiljer sig också åt mellan olika raser. Till exempel förväntas vissa hundraser inte leva längre än i cirka 6-8 år medan andra har en förväntad livslängd på 12-20 år. Läs mer om hur länge en hund lever och vilken hundras som lever längst på länken!

Äldre hund

24. Vissa hundar är mer närbesläktade med vargen än andra

Akita, alaskan malamute, chow chow och shiba är fyra hundraser som har ett närmare släktband med vargen än andra hundar. Detta enligt modern forskning där man har undersökt olika hundraser släktskap med vargen. Med det sagt delar alla hundar DNA med vargen till hela 99,8 procent. Vill du veta mer om vilken hundras som är närmast släkt med vargen? Klicka dig då vidare och läs mer om detta!

Alaskan malamute

25. Hundar är genetiskt sett extremt lika vagar

Som vi redan har nämnt har varg och hund en likhet på hela 99,6 procent vad gäller DNA. Vad gäller den DNA-sekvens som är ansvarig för fysiska egenskaper och beteende är likheten dock än större. Där skiljer det faktiskt inte mer än 0,04 procent mellan hund och varg. Läs mer om hur många procent varg det är i en hund om du vill veta mer!

Varg

26. Chihuahuan är världens minsta hundras

En sak som du kanske visste om hundar är att chihuahua är den allra minsta hundrasen. En chihuahua har en vikt på ringa 0,5-3 kg. Men det finns också många andra små hundraser som inte är långt efter denna ringa storlek och vikt. Läs mer om världens minsta hundar och hundraser på länken!

Chihuahua

27. Flera hundar skickades ut i rymden under 1950- och 1960-talen

Många känner till den ofrivilliga kosmonauten Laika. Men visste du att ungefär 30 hundar skickades ut i rymden under rymdkapplöpningens gyllene tidsålder? Historien om hundar i rymden är förstås väldigt otäck men samtidigt väldigt fascinerande! Läs mer om den genom att klicka på länken!

Jorden sedd från rymden

Avslutande tankar om saker du inte visste om hundar

Denna artikel handlar alltså om saker som du inte visste om hundar. Det finns också många saker som våra hundar kan lära oss om livet. Klicka på länken för att läsa vår artikel där vi går igenom dessa saker!

Vilken av punkterna ovan tyckte du var mest spännande eller tänkvärd? Fanns det några saker som du inte visste om hundar eller kände du redan till allt? Skriv en kommentar och berätta!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *