Petit brabancon – en liten hund med stor personlighet

Petit brabancon är en liten, vänlig och intelligent dvärghund med ett nästan mänskligt uttryck i ansiktet. Det är alltså en av de tre griffonraserna som vi talar om. Rasen som är från Belgien är charmerande och rolig. De är dessutom intelligenta och har lätt för att lära förutsatt att metoderna är mjuka men konsekventa.

Fakta om petit brabancon

Mankhöjd:23-28 cm
Vikt:3,5-6 kg
Rasklubb:Svenska Griffon Sektionen
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Rasen petit brabançon kommer ursprungligen från Belgien. Det är en av tre olika raser inom brussels griffon-släktet där de andra två är griffon belge och griffon bruxellois. De tre olika rasvarianterna kan också paras med varandra. Dessa härstammar i sin tur från hundrasen smousje vilket var en liten terrierliknande hund med sträv och tjock päls. Dessa tillbringade sin tid i stallen där de jagade råttor och andra mindre gnagare. De vakade även över handelsvagnar. Denna ras har under flera hundra år förekommit kring den belgiska huvudstaden Bryssel.

Under 1800-talet kom dagens ras till genom en korsavel mellan king charles spaniel, mops och affenpinscher. Dessa små dvärghundar var mycket alerta och var duktiga med sina arbetsuppgifter som vakt- och jakthund på smågnagare. Den belgiska drottningen Marie-Henriette blev mycket förtjust i rasen i slutet av 1800-talet vilket också ökade rasens popularitet. Griffonerna exporterades därefter flitigt utanför hemlandet.

Rasen är erkänd av FCI. I Sverige finns det omkring 1100 registrerade individer.

Användningsområde och mentalitet

Sitt ursprung till trots så är petit brabancon en utpräglad sällskapshund. I Sverige syns den också en del i utställningsringarna. Det är en tillgiven, kärleksfull och vänlig hund som är lojala och trogna sina ägare. En petit brabancon skapar starka band med sin ägare. Den kan föredra en person och vill gärna vara nära den personen. De kan därför vara försiktiga mot främmande människor vilket är viktigt att träna på i ung ålder.

Dessa hundar vill helst inte vara ensamma under stora delar av dagarna och behöver ha närhet till människor, helst sin favoritperson. De trivs som bäst när den får den uppmärksamhet den tycker att den förtjänar. De fungerar oftast bra med andra djur i familjen, särskilt om de växer upp tillsammans.

Man säger ofta att det är en liten hund med en stor personlighet. Rasen har egenskaper som stolthet, nyfikenhet, mod, livlighet och robusthet. De har ett alert, uppmärksamt och vaket temperament men samtidigt balanserade. De är inte aggressiva.

Rasen är intelligent och har lätt för att lära. Man behöver ha mjuka, varierande men konsekventa metoder vid inlärningen och med metoder som för hunden är lustfyllda. De kan dock vara lite envisa och griniga. Om de inte tränas kan det leda till nervositet, aggressivitet och andra destruktiva problem.

Denna rasen har en hel del energi vilket man måste beakta. De behöver som alla hundar regelbundna promenader. De kan även tycka om andra aktiviteter som exempelvis att träna agility. En petit brabancon sägs också vara nyfiken och tycker om att klättra och utforska sin omgivning, vilket man måste hålla koll på. De kan även skälla en hel del och det är därför viktigt att träna dem.

Petit brabancon som sitter i gräset och tittar åt vänster

Hälsa och pälsvård

Den korta skallen och nosen hos rasen kan tyvärr öka risken för vissa typer av skador. Det handlar bland annat om skador på ögonen och besvären med andningen. Rasen ingår därför i SRD, de särskilda rasspecifika domaranvisningarna, som tillämpas på hundutställningar. Dessa anvisningar är ett komplement till rasstandarden och syftar till att öka domares medvetenhet kring rasens sundhet och exteriöra överdrifter. Rasklubben rekommenderar också knäleds- och ögonundersökning för de hundar som är tänkta att gå i avel.

Hundarna har en livslängd på cirka 10-15 år.

Pälsen hos en petit brabancon är släthårig. Det är en glänsande och hård päls som är längst 2 cm. Den är lättskött och behöver inte trimmas. Hundarna fäller inte särskilt mycket hår.

Petit brabancon eller griffon bruxellois?

Eftersom petit brabancon, griffon bruxellois och griffon belge är tre olika raser men som kommer från samma släkte, delar de många likheter. De kommer alla från Belgien. Det främsta som skiljer dessa tre raser åt är dess färg och pälsstruktur. En petit brabancon är släthårig medan de andra två är strävhåriga. Det finns också små skillnader i rasernas utseende och kännetecknande drag.

Vanliga frågor om petit brabancon

Hur gammal blir en petit brabancon?

En petit brabancon blir cirka 10-15 år men det beror också givetvis på individuella faktorer.

Hur är en petit brabancon?

En petit brabancon är modig, stolt, nyfiken och intelligent hund. Den tycker om att vara med sin flock/ägare och vill helst inte vara ensam under för långa stunder. Den är aktiv och har en hel del energi som den behöver få ut.

Liknande artiklar