Eurasier är en av tre hundraser med blå tunga

Hundraser med blå tunga

Visste du att det finns flera raser som har en annan färg på tungan än rosa? Faktum är att vi ännu inte riktigt vet varför så är fallet. Oavsett anledning listar vi här hundraser med blå tunga i syfte att belysa detta fenomen!

De tre hundraserna med blå tunga

Detta är de hundraser som har begåvats med en blå tunga:

Chow chow

En chow chow med sin blå tunga utsträckt

Chow chow är den hundras som är allra mest känd för sin blå tunga. Detta är också en av de äldsta hundraserna på vår planet. Huruvida dessa två fakta hänger samman eller ej är nog bäst att låta vara osagt. Ingen vet nämligen med säkerhet.

Vad vi dock vet är att detta är en urhund som härstammar från Östasien. Dessa hundar har en gemensam förfader med nästa hund i denna lista. Dessutom har chow chowen varit inblandad i avelsarbetet kring ytterligare en ras i listan…

Shar pei

En shar pei som ligger i gräset

Shar pei är en kinesisk hundras som är mest känd för sina rynkor – fler hundraser med rynkor hittar du i vår länkade artikel. Men detta är också en av hundraserna med blå tunga. Den är ofta mörk och kan variera i färg från blåsvart till lila.

Vissa forskare tror att denna hundras och även chow chowen härstammar från den tibetanska vargen, Canis lupus filcheri. Detta är en underart av gråvargen som är utbredd i området kring den Tibetanska högplatån samt de intilliggande kinesiska regionerna Qinghai och Gansu. Dessutom finns dessa vargar i delar av Indien.

Om denna gemensama förfader ligger bakom den blå tungan vet vi faktiskt inte. Samtidigt är det inte heller någonting som vi i dagsläget kan avfärda.

Eurasier

En svart eurasier som ligger i gräset

Eurasier är ytterligare en hundras som kan ha en blå tunga. Dessa hundar kan ha en tunga som är antingen helt blå, helt rosa eller blåfläckig. Personligen har jag två hundar av denna ras och den ena har helblå tunga medan den andra har en blåfläckig. Jag kan med andra ord skriva under på detta påstående då jag själv har sett det med egna ögon.

En intressant sak med just denna hundras är att den har tillkommit genom att just chow chow, keeshond och samojed har korsats. Idag är eurasiern en renrasig hundras som är erkänd av Svenska Kennelklubben och andra hundorganisationer. Men det faktum att rasen har en blå tunga har högst sannolikt att göra med att chow chowen är inblandad i dess tidigare blodslinjer.

I podden snacka hund diskuterar vi eurasiern och dess blå tunga i detta avsnitt:

Vanliga frågor om hundraser med blå tunga

Vilka hundraser har blå tunga?

Chow chow är en hundras som alltid har blå tunga. Dessutom kan även shar pei och eurasier ibland ha en blå eller blåfläckig tunga.

Avslutande tankar

Som du märker finns det bara ett fåtal hundraser med blå tunga. Det finns förvisso ytterligare ett antal raser utöver de tre som är listade ovan som kan ha en blåfärgad tunga. Detta är dock de enda tre raser där det enligt rasstandarden är accepterat att tungan är färgad blå. I andra fall rör det sig om fall som går stick i stäv mot rasens standard och alltså snarare ses som ett fel.

Det är heller inte bara hundar som kan ha blå tungor. Några exempel på andra djurarter som kan ha en svart, lila eller blåfärgad tunga är: giraff, svartbjörn, okapi (ett giraffdjur) och blåtunga (en ödla).

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *