Ratonero bodeguero andaluz – den spanska råttjägaren

Ratonero bodeguero andaluz är kanske ingen hundras man känner igen till namnet. I Sverige är nämligen denna ras ganska ovanlig. I slutet av 2021 fanns det nämligen endast 55 registrerade individer hos Jordbruksverket.

Detta är en mindre terrier där den önskvärda mankhöjden är 40 respektive 38 cm för hanar och tikar. Hundarna är vita med svarta och bruna fält på huvudet. Det är en spansk hund som är avlad för att bland annat hålla borta smådjur bland vinfaten i Spanien. Rasen består av lättlärda och pigga hundar som har stark jaktlust och kräver daglig aktivitet.

Fakta om ratonero bodeguero andaluz

Mankhöjd hanar:37-43 cm
Mankhöjd tikar:35-41 cm
Vikt hanar:5-10 kg
Vikt tikar:4-8 kg
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Ratonero bodeguero andaluz är en hundras som kommer från södra Spanien. Det är en terrier som funnits sedan 1800-talet. Man korsade inhemska små hundar med olika slags terrier, antagligen jack russel terrier och släthårig foxterrier.

Syftet med hunden var att få fram en effektiv, snabb och liten hund som kunde hålla efter råttor och andra smådjur på bondgårdar, restauranger och vingårdar i Andalusien, särskilt runt staden Jerez de la Frontera. Namnet bodeguero i rasnamnet syftar på just vinkällare.

Den spanska kennelklubben erkände rasen först 2000. Den är erkänd i de nordiska länderna men är inte erkänd av FCI. En rasstandard på svenska finns ännu inte utan arbete med detta pågår.

Ratonero bodeguero andaluz

Användningsområde och mentalitet

Rasen ratonero bodeguero andaluz är framavlad för att jaga råttor och andra mindre skadedjur men är idag främst en sällskapshund. Det är en lättlärd, pigg och kvick hundras. Den har dock utifrån sitt ursprung en stark jaktlust. Den kräver daglig aktivering för både hjärnan och kroppen för att må bra.

Hälsa och pälsvård

Eftersom det finns så få individer i Sverige kan man inte göra en korrekt bedömning av hälsotillståndet i rasen.

Ratonero bodeguero andaluz har en kort päls som är väldigt lättskött. Hunden badas endast vid behov.

Vanliga frågor om ratonero bodeguero andaluz

Hur är en ratonero bodeguero andaluz?

Ratonero bodeguero andaluz är en pigg och lättlärd hund med stark jaktlust. Den behöver daglig aktivering, både fysiskt och psykiskt, för att må bra.

Liknande artiklar