American hairless terrier – en råttjagande hund från USA

American hairless terrier (även kallad AHT) är som namnet antyder en hundras från USA. Trots namnet finns den både som hårlös och med päls. Det är ursprungligen en råttjägare med en stark jaktinstinkt. Det är en energisk och alert hundras som passar för många olika hundsporter. De är dock främst en sällskapshund och kan vara en utmärkt sådan om den socialiseras och miljötränas tidigt.

Fakta om american hairless terrier

Mankhöjd:30,5-40,5 cm
Vikt:2,5-12 kg
Rasklubb:Rasklubben för Rat- och American Hairless Terrier
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Rasens ursprung är från den amerikanska rasen rat terrier. Av namnet kan man uttyda att förfäderna avlades för att jaga olika skadedjur såsom råttor. Rasen kom till så sent som 1972. Detta då en hårlös tikvalp föddes i en rat terrier-kull i Louisiana i USA. Detta anses vara starten på rasen och ett fortsatt avelsprogram.

Rasen godkändes 1998 av en mindre kennelklubb i USA och året efter godkändes den av den brittiska kennelklubben men då som en hårlös variant av rat terrier. Den blev sedan en egen ras 2004. Den är godkänd av den amerikanska kennelklubben sedan 2016. Samma år godkändes den av de nordiska länderna men (ännu) inte av FCI. Den är dock godkänd i vissa FCI-länder såsom Slovakien, Ukraina och Ryssland.

Den första american hairless terrier i Sverige kom 2005 och fick sin första kull året därefter. Det fanns 280 registrerade individer 2020 enligt Jordbruksverket vilket gör rasen till en ganska ovanlig syn i Sverige.

Användningsområde och mentalitet

Även om rasen ursprungligen är en råttjägare, används de framförallt som sällskapshund idag. Eftersom rasen kan ha en avsaknad av päls är den olämplig för majoriteten av jaktaktiviteter men har en stark jaktinstinkt. Utifrån att american hairless terrier är lättlärd och energisk passar den bra inom olika hundsporter såsom agility.

För att vara en god sällskapshund behöver rasen tidig socialisering och miljöträning som sedan fortsätter under uppväxten. Den är tillgiven sin ägare och familj. Man ska dock vara medveten om att det är en aktiv hundras som har relativt stort behov av både fysisk och psykisk stimulans. Den är intelligent och kan bli uttråkad om den inte får något att göra. De är utåtriktade men kan vara något vaktiga och en okänd person kan därför få en utskällning i början.

American hairless terrier som står i gräset

Hälsa och pälsvård

Eftersom rasen är så pass liten i Sverige går det inte att säga något om rasbundna sjukdomar. Rasen anses generellt dock vara en frisk ras och kan uppnå en hög ålder. Hudproblem kan förekomma, särskilt på den hårlösa varianten.

Som vi nämnts finns american hairless terrier i två varianter: som hårlös och bepälsad. Pälsen är lättskött. Om du däremot har den nakna varianten kan du behöva smörja den med hudolja för att undvika torr hud. Hunden kan behöva täcke på vintern för att undvika att frysa och solskyddsmedel på sommaren för att inte bränna huden.

Jämförelser med andra hundraser

Nedan tittar vi närmare på hur ATH förhåller sig jämfört med vissa andra hundraser!

American hairless terrier eller xoloitcuintle?

En i många ögon uppenbar likhet mellan dessa raser är avsaknaden på päls, förutsatt att man menar den hårlösa varianten av respektive ras. En xoloitcuintle kan dock ha hår på huvud och svans medan en hårlös american hairless terrier är totalt naken. En skillnad är att xolon är större, både i höjd och vikt.

American hairless terrier eller chinese crested dog?

Raserna är ungefär liknande i storlek och vikt. De behöver båda skyddas från kyla och sola när det gäller de hårlösa varianterna. Medan en hårlös american hairless terrier är naken i ordets rätta bemärkelse, har en hårlös variant av chinese crested dog päls på huvud, svans och tassar. Medan en chinese crested dog kan ha tandproblem, anses detta inte vara särskilt stort inom ATH.

Vanliga frågor om american hairless terrier

Är american hairless terrier allergivänlig?

Man kan egentligen inte säga att någon ras är helt allergivänlig. Men en american hairless terrier anses vara en av de mest allergivänligaste raserna. Det finns dock aldrig några garantier för att pälsdjursallergiker tål vissa hundraser.

Vad kostar en american hairless terrier?

En american hairless terrier kostar drygt 20 000 kronor.

Liknande artiklar