En av flera hundraser med korta ben

Hundraser med korta ben – 20 kortbenta raser

Det finns någonting hos alla hundar som gör dem väldigt söta. I denna lista kommer den gemensamma nämnaren vara att de är kortbenta. Här kikar vi nämligen närmare på hundraser med korta ben!

I listan nedan hittar du inte mindre än 20 sådana raser. Vissa av dessa är med långhåriga medan andra istället är korthåriga. Somliga av dem är lite latare medan andra är mer aktiva. En sak som de alla har gemensamt är alltså just att de är kortbenta.

20 hundraser med korta ben

Det spelar mindre roll om du vill skaffa en kortbent hund eller är bara är allmänt intresserad av hundraser med korta ben. Du kanske bara tycker de är söta och vill veta vilka raser som stämmer in på denna beskrivning? Oavsett anledning finner du nedan 20 sådana raser med bilder och beskrivningar!

Australisk terrier

Australisk terrier

Australisk terrier är en hundras från Australien som har mycket energi förpackat i en liten kropp. Dessa jyckar älskar att gräva, jaga smådjur och att umgås med sin familj. Rasen gillar att jobba och vill framför allt ägna sig åt att jaga gnagare och andra mindre djur. Om du vill hålla råttorna borta kan detta alltså vara en bra ras för jobbet. Däremot gräver dessa råttjägare också gärna mycket och kan därmed förstöra din fina gräsmatta.

Basset hound

Basset hound

Hundrasen basset hound är känd för sina hängande öron och sitt ledsna uttryck. Detta är också en av de hundraser med korta ben som är mest känd för att vara just kortbent. Det är en hundras som är precis lika avslappnad och vänlig som den ser ut. Dessutom är den ganska matglad och du kan därför behöva mäta upp dess hundfoder.

Cairnterrier

Cairnterrier

Om du är ett fan av Wizard of Oz kanske du redan är bekant med cairnterriern. Hunden Toto är nämligen en fiktiv hund som är av just denna ras. Detta är en av flera mindre hundraser med korta ben. Trots att de är kortbenta gillar de dock att jaga gnagare och andra smådjur. Därför bör du vara uppmärksam om du har andra, mindre husdjur i hushållet. Dessutom gillar dessa jyckar att skälla ganska mycket, men de är samtidigt glada och lojala hundar.

Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier

Dandie dinmont terrier är en hundras med ett lite speciellt utseende. Rasen har bland annat en lång kropp och väldigt korta ben. Dessutom har denna skotska ras en ganska rolig frisyr ovanpå hjässan. Detta är främst en sällskapshund även om de historiskt sett även har använts för att jaga småvilt.

När det kommer till hundar i kategorin terrier anses dessa jyckar vara något av gentlemannen i sällskapet. De är nämligen väldigt lugna och lättsamma, vilket inte kan sägas för särskilt många andra terrier. De är inte heller särskilt skälliga vilket är ytterligare en skillnad mot många andra liknande hundraser.

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzen är en hundras med skägg som i mångt och mycket påminner om den skotska terriern. Till exempel är bägge dessa raser hundraser med korta ben. Om du vill ha en lite mindre sällskapshund som följer dig likt din egen skugga kan dvärgschnauzern vara ett bra val. Detta är en smart jycke som gärna lär sig nya hundkommandon. Den är oberoende men samtidig villig att vara till lags.

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg

Engelsk bulldogg är en populär ras som är medelstor och kompakt. Detta är en av de lite större hundarna på denna lita över kortbenta hundraser. De känns lätt igen på sin kompakta storlek och sina utpräglade veck. Innan du bestämmer dig för att skaffa en sådan här hund bör du vara medveten om nackdelarna med hundar som har en platt nos.

Fransk bulldogg

Fransk bulldogg

Den franska bulldoggen är ännu en hundras med korta ben. Även om den är kortbent har ”frallan” dock en ganska musklad och kompakt kropp. Dessutom har den en stor personlighet och är dessutom vänligt sinnad gentemot främlingar. Detta är med andra ord ingen vidare vakthund utan mer av en knähund och tillgiven vapendragare.

Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier är lite lugnare än många andra terrier. Dessa tuffa, små hundar visar att man inte ska döma hunden efter håren. Detta är nämligen en lugn och modig ras som är redo att jobba utan att den stretar emot.

Lancashire heeler

Lancashire heeler

Lancashire heeler är en lite mindre hundras med korta ben som faktiskt är närbesläktad med corgin. Dessa raser har en ganska liknande kroppsbyggnad och används även för liknande arbetsuppgifter.

Detta är en ras som gillar människor och är väldigt tillgiven sin familj. Den har en ganska kraftig, om än kortbent, kroppsbyggnad och en vattentät päls. Därför trivs den lika bra utomhus som inomhus och är allt annat än ömtålig på detta sätt.

Miniatyrbullterrier

Miniatyrbullterrier

Miniatyrbullterriern påminner en hel del om den lite större bullterrien. Den stora skillnaden är just storleken. Rasen har små ögon och ett rakt nosparti vilket gör att den har ett ganska fascinerande utseende.

Precis som sin större motsvarighet är detta en envis och självständig ras. Den behöver därför en ägare som är erfaren och träningsvillig. Utan ordentlig träning riskerar hunden att göra lite som den själv vill. Den har också mycket energi men är ändå en mycket bra sällskapshund för rätt hundägare.

Pekingese

Pekingese

Pekingese är ännu en kortbent ras som många förmodligen känner igen på utseendet. Den har nämligen en tjock och lång päls som gör att den lätt känns igen även på ganska långt håll. Dessa hundar är ofta väldigt tillgivna sina ägare men kan vara lite mer reserverade mot andra.

De kan vara ganska kinkiga med vilka människor de gillar och inte. Detta gör dem faktiskt till ganska bra vakthundar på så sätt att de gärna varnar för potentiella faror. Utöver sitt skällande utgör de dock inte något särskilt stort hot mot inkräktare.

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen är en söt liten hundras med korta ben. Den ser väldigt snäll ut och är mycket riktigt ganska foglig och familjevänlig. De går ofta bra ihop med såväl barn som andra husdjur och även främlingar. Däremot är det också en ganska aktiv ras som också kan skälla överdrivet mycket samt vara envis. Detta är dock beteenden som kan tyglas med konsekvent och målinriktad hundträning.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian har inte bara korta ben utan är även överlag väldigt liten. Denna fluffiga lilla hundras har dock en stor personlig het och kan faktiskt vara ganska livlig. Dessutom är den lättränad och är tack vare sin storlek en populär sällskapshund. Värt att notera är dock att dess dubbla päls behöver borstas några gånger i veckan.

Skotsk terrier

Skotsk terrier

Skotsk terrier är en charmig och häftig hundras som också är ganska självständig. Detta är faktiskt också den ras som har fått stå modell för den välkända hunden i Monopol. Rasen pryder även Svenska Hundklubbens logga.

På många sätt och vis är detta en ganska stor hund i ett litet format. Den har en stark jaktinstinkt och kan även vara en bra vakthund.

Dessutom har den mycket energi och en livlig personlighet. Den behöver därmed mycket lekfull motion, gärna fördelat över flera sessioner under dagens gång. Även detta är en hundras med korta ben som bör borstas några gånger per vecka.

Skyeterrier

Skyeterrier

Skyeterrier är ännu en skotsk hundras med korta ben. Trots att den är kortbent är den dessutom väldigt modig och har tidigare använts för att utrota skadedjur. Rasen är faktiskt inte högre än omkring 25-26 cm i mankhöjd. Den har dock långa öron och en lång päls som behöver borstas varannan vecka eller så.

Sussex spaniel

Sussex spaniel

Sussex spaniel är en lojal, pålitlig och vänlig familjehund och jakthund. Detta är en hundras med en majestätisk utstrålning som dessutom är uthållig samt robust i kroppen. Den har dessutom en glansig päls och ett stort hjärta.

Tax

Tax är den mest kända av alla hundraser med korta ben

När man pratar om hundraser med korta ben får man naturligtvis inte glömma bort taxen! Denna tyska hundras är modig och nyfiken samt har en stark egen vilja. De korta benen och en långa kroppen gör den faktiskt till en utmärkt jakthund. Det är dessutom en hundras som är ganska bra på att vakta. För även om dessa hundar är ganska små är de snabba med att skälla på främlingar.

Taxar har mycket energi och behöver få utlopp för denna. Därför kräver de ganska mycket daglig motion. Denna ras finns i tre olika storlekar: kanintax, dvärgtax och normaltax. Dessutom kan de ha antingen långhårig, korthårig eller strävhårig päls.

Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel är en kortbent hundras från Tibet. Rasen är känd för att ha en lejonman och för att knyta an starkt till sina ägare. Faktum är att dessa hundar ibland också kallas för ”små lejon”. Detta är en ras som har avlats fram för att vara alerta och varna sina ägare för eventuella inkräktare. De är också lätta att ta hand om, vänliga och intelligenta.

Västgötaspets

Västgötaspets

Västgötaspets är en mindre till medelstor hundras från Sverige som härstammar från Västergötland. Den har i århundraden använts som gårdshund och vallhund. Rasen är känd för sin arbetsvilja, intelligens och anpassningsförmåga. Dessutom är den duktig på hundsporter såsom agility, lydnad och rallylydnad.

Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en hundras med korta ben

Welsh corgi cardigan är en hundras som inte bör förväxlas med welsh corgi pembroke. Denna variant av corgin är lite större än sin motpart. Dessutom är den smart, lojal och väldigt tillgiven. Öronen är dessutom lite mer rundade snarare än spetsiga. Den har även en lång, rävliknande svans.

Denna ras behöver en hel del mental aktivering. Detta då rasen är ganska energisk och aktiv. Därför bör du ha tid för en hel del motion och lek om du väljer att skaffa denna hundras. Den fäller också sin päls ett par gånger om året och behöver även borstas regelbundet.

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en liten rackare med stora, uppstående öron. Detta är en söt liten jycke med ett glatt uttryck och en glad personlighet. Den används framför allt som sällskapshund men behöver även stimuleras och aktiveras en del. Trots att rasen är kortbent gillar den att springa omkring och busa.

Avslutande tankar om hundraser med korta ben

Det råder inga tvivel om att många människor gillar hundraser med korta ben. Det är helt enkelt något extra gulligt med en kortbent hund. Det finns dessutom många olika raser av detta slag att välja mellan. Som du märker när du kikar i vår lista ovan skiljer de sig åt en hel del vad gäller storlek, utseende och personlighet. Därför har du goda möjligheter att hitta en ras passar just dig och dina preferenser.

Vilken av de hundraser med korta ben som vi listar här är din personliga favorit? Kanske äger du redan någon av dessa kortbenta jyckar? Kommentera gärna nedan och berätta hur det ligger till!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Hundraser med korta ben – 20 kortbenta raser”

  1. Marie-Louise Öst

    Varför inte ha med Västgötaspetsen i presentationen av kortbenta raser, det är ju en svensk ras som är både trevlig, sund och och har mycket go!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *