Australisk terrier – en mångsidig och stor hund i litet format

Låt inte storleken lura dig för det här är en stor hund i ett litet format! Det handlar om australisk terrier – en av de minsta bland de arbetande terrierraserna. De användes historiskt bland annat som vakthundar och bekämpade skadedjur på gården. Rasen är dock mångsidig och passar bra inom olika hundsporter.

I Sverige kallas rasen oftast för ”aussie”, precis som australian shepherd gör. Om du vill ha en mindre barnkär hund som vill vara med dig och i händelsernas centrum har du hittat rätt!

Fakta om australisk terrier

Mankhöjd:23-28 cm
Vikt:6,5 kg
Rasklubb:Aussieklubben
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

Rasen kommer från Australien och där den kallas för australian terrier. Det är som vi redan nämnt en av de minsta av de arbetande terrierraserna. Det är faktiskt en av få terrierraser som har vidareutvecklats utanför Storbritannien, och då främst Skottland. Man anser dock att dess ursprung kommer från en mix av brittiska raser. Några exempel på dessa är: skyeterrier, skotsk terrier, dandie dinmont terrier och ibland yorkshireterrier.

Uppgifter har gjort sig gällande att det under början av 1800-talet fanns nybyggare i Tasmanien som födde upp semisträvhäriga terriers. De hundar som nybyggarna ska ha avlat på stämmer väl in på beskrivningen av australisk terrier.

Redan mot slutet av 1800-talet sågs rasen på utställningar och 1887 skrevs den första rasstandarden. Den godkändes av den brittiska kennelklubben 1936 och 1958 godkändes den av den amerikanska motsvarigheten.

Rasen kom till Europa i slutet av 1800-talet. De kom till Danmark 1953 och till Sverige tio år senare. Det finns omkring 1 200 hundar av denna ras som är registrerade hos Jordbruksverket (2020).

Australisk terrier som sitter i gräset

Användningsområde och mentalitet 

Australisk terrier föddes upp för att vara sällskap men också en slags allt i allo på gårdar och i gruvor. Den användes ibland som vallhund till fåren, för att vakta gården, passa barnen och bekämpa mindre skadedjur som råttor och ormar.

Rasen passar såväl som sällskapshund som en hund för olika sporter såsom exempelvis agility och lydnad. Det finns individer som är servicehundar, som tävlar i viltspår och rallylydnad och de kan också ofta synas i utställningsringarna.

Den är tålig, vaksam och vig. Den anses vara glad, uthållig och modig. En australisk terrier vill gärna vara sin ägare till lags vilket har en fördel när du ska träna den. Om den utmanas av en annan hund kan den stå på sig men den är inte aggressiv.

Den är inte heller skällig men kan skälla om den anser det vara motiverat, om den vaktar eller av glädje. Skallet är kraftigt i förhållande till storleken. Om du har flera aussies kommer du märka att de snabbt blir en sammansvetsad flock. Detta kommer från att det ofta fanns fler än en hund på gårdarna och att de hjälptes åt med sina uppgifter.

En aussie är väldigt barnkär på grund av sitt lekfulla lynne. Den vill vara med sin familj, tycker om när det händer saker och vill mer än gärna vara i händelsernas centrum.

Hälsa och pälsvård

Australisk terrier anses vara en frisk ras och har få rasbundna sjukdomar och besvär. De kan uppnå en ganska hög ålder. 

Deras päls är täta och grova täckhår med mjuk underull. Den ska trimmas 2-3 gånger per år. Mellan dessa gånger ska pälsen kammas igenom ett par gånger i veckan. Om du ställer ut hunden bör pälsen trimmas mer kontinuerligt.

Vanliga frågor om australisk terrier

Vad kostar en australisk terrier?

De kostar cirka 15 000-20 000 kronor.

Vad ska en australisk terrier väga?

En hane ska väga cirka 6,5 kg och tikar något mindre.

Liknande artiklar