Tre små hundraser

25 små hundraser för dig som gillar mindre hundar

Små hundraser är väldigt populära sällskapshundar eftersom de mindre hundarna närmast liknar valpar under hela sin livslängd. De är väldigt söta och extremt nätta i storleken vilket gör att de går hem hos såväl barn som vuxna hundälskare. Dessutom har även mindre vovvar ofta en stor personlighet.

Många hundägare föredrar små hundar då de vanligtvis har en längre livslängd och är enklare att få plats med i en mindre bostad. Dessutom brukar hundtillbehör till dessa jyckar också vara lite billigare. Det är dock långt ifrån alla hundar som tillhör någon av de små hundraserna på denna lista som vill agera knähund.

Värt att tänka på är också att vissa mindre hundar inte lämpar sig särskilt väl för familjer med mindre barn. Då kan det var bara bättre att välja någon av dessa hundraser för barnfamiljer.

Små hundraser

I denna lista hittar du 25 små hundraser som passar dig som gillar lite mindre hundar. Om du inte faller för någon av dessa små hundar rekommenderar vi att du även spanar in vår lista över medelstora hundraser!

Lyssna även på vår diskussion om små hundraser och fördomarna mot dessa i detta poddavsnitt:

Affenpinscher

Affenpinscher

Affenpinscher är en tysk ras som på tyska betyder ”apterrier”. Detta beror på att rasen anses ha ett lite apliknande utseende. Dessa små hundar är ofta busiga, har en stor personlighet och liknar alltså små apor. De användes länge för att jaga bort råttor och andra skadedjur från stall i Tyskland. Idag är detta främst en sällskapshund som kan trivas bra i en lägenhet men som kräver måttlig motion och aktivering.

American toy fox terrier

American toy fox terrier

American toy fox terrier är en ganska ny hundras som kom till under 1900-talet. Detta genom att amerikanska uppfödare korsade små hundraser som släthårig foxterrier, chihuahua och italiensk vinthund med varandra. Resultatet av dessa korsningar blev en utåtriktad, vänlig och tillgiven ras som alltså bär namnet american toy fox terrier. Dessa hundar är lätta att träna och gillar de flesta aktiviteter, däribland att jaga eller att bara ta det lugnt.

Bichon havanais

Bichon havanais

Bichon havanais har fått sitt namn från den kubanska staden Havana. Detta är nämligen Kubas alldeles egna knähund som har använts som sällskapshund av landets mäktiga och rika personer. Dessa hundar är sociala, smarta och lättränade samt gör sig utmärkt för ett liv i stadsmiljö. De är duktiga vakthundar men håller skällandet på en låg nivå.

Biewer terrier

Biewer terrier

Biewer terrier är en tysk hundras med en spännande historia. Under 1970-talet bedrev paret Biewer ett stort och framgångsrikt avelsprogram med rasen yorkshireterrier. 1984 började de dock avla fram en trefärgad yorkie som i slutändan kom att kallas för biewer terrier. Dessa små hundar är skojiga och lojala samt gör sig utmärkt som familjehundar. De är också väldigt smarta och lätta att träna. Fler lättränade hundraser finner du i denna länkade artikel.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en ras som högadliga personer i århundraden har haft som lojal sällskapshund. Dessa hundar har en päls som kan ha någon av fyra specifika färgmönster. De olika färgerna har tidigare associerats med vissa adelsfamiljer. Dessa hundar är lugna och tillgivna samt funkar vanligtvis bra med både barn och andra hundar. Dessutom kan de vara aktiva såväl som slappa i soffan, beroende på vad du som ägare föredrar att göra.

Chihuahua

Chihuahua är den mest populära av alla små hundraser

Chihuahua är en av de småhundraser som är allra mest känd. Rasen har också en lång och anrik historia som sträcker sig tillbaka till 1530-talets Mexiko. Dessa små hundar är inte bara charmiga utan kan även ha stora personligheter. Rasen har också en stor variation vad gäller färg och mönster på pälsen. Dessutom kan en chihuahua vara antingen korthårig eller långhårig. De kräver inte särskilt mycket utrymme men kan vara alltför små för att ett mindre barn ska kunna leka med dem.

Chinese crested dog

Chinese crested dog

Chinese crested dog är ras med en så pass lång historia att vi faktiskt bara kan göra kvalificerade gissningar om hur rasen en gång i tiden kom till. Vad vi vet är att stora hårlösa hundar för väldigt många år sedan fördes till Kina från Afrika. Genom selektiv avel kom dessa hundar att bli allt mindre i storlek och användes för att rensa skepp från råttor. Idag är dessa hundar istället renodlade sällskapshundar och finns som såväl en naken variant som en pälsad sådan (kallad powder puff).

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher

Dvärgpinscher är en ras med en lång historia som tros sträcka sig flera århundraden bakåt i tiden. Däremot är man inte riktigt säker på exakt när rasens historia börjar. Experter tror att denna ras skapades genom en korsning av tax och italiensk vinthund. Dessa små hundar är trots sin ringa storlek väldigt aktiva och kräver därför en hel del motion. Detta är till exempel en bra hundras att vandra med. De är också smarta och tillgivna men kan vara självständiga och är duktiga på att varna för faror.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois är en ras som härstammar från 1800-talets Bryssel. Där användes de ursprungligen för att jaga bort råttor från stallen. Under 1870-talet blev de dock allt mer accepterade som sällskapshund. I samband med att Belgiens drottning fattade tycke för rasen fick den en ny roll som sofistikerad knähund. Rasen är nyfiken och finns i fyra färger samt med två olika typer av päls. Likt många andra små hundraser är dessa hundar ganska lätta att träna. De lämpar sig dock inte särskilt väl för barnfamiljer då de kan vara ganska känsliga.

Italiensk vinthund

Italiensk vinthund

Italiensk vinthund är en hundras som inte bara ser liten utan också ganska skör ut. Men rasen är faktiskt både tålig och väldigt snabb. Detta är en vinthund som tros ha funnits vid människans sida i omkring 2 000 år. Man tror att rasen kom till i ett område som idag utgörs av Grekland och Turkiet. Detta är i många hänseenden en betydligt mindre variant av greyhounden. Rasen är på hugget, lekfull och tillgiven men ligger hellre i ditt knä än lämnas ensam.

Japanese chin

Japanese chin

Man vet faktiskt inte exakt hur hundrasen japanese chin kom till. Historikerna är dock överens om att den japanska adeln är ansvarig för att ha skapat rasen som vi idag känner den. Fram till år 1854 var rasen okänd i västvärlden, men i samband med att Japan öppnade upp för handel med omvärlden på nytt fick fler upp ögonen för hundrasen. Dessa hundar är charmiga och ståtliga knähundar som är tillgivna och för det mesta tysta. Detta är en av de hundraser som inte behöver så mycket motion och som lämpar sig utmärkt för dig som bor i lägenhet.

Kanintax eller dvärgtax

Dvärgtax

Tax är en tysk ras som på tyska betyder ”grävlingshund”. Denna hundras finns tillgänglig i flera olika varianter där kanintax och dvärgtax kan kvala in på denna lista över små hundraser. Rasen togs fram för att användas som grythund. Den är därför modig, stark och smart men är på grund av sina korta ben inte särskilt duktig på att hoppa eller springa längre sträckor. Den är däremot självständig och ibland rentav envis. Om du gillar tax rekommenderar vi även dig att spana in dessa hundraser med korta ben.

Malteser

Malteser

Malteser är en hundras som adeln i romarriket skapade. Denna knähund fick därför rollen som statussymbol och modehund. Rasen har en lång och vacker päls som sträcker sig ända ner till golvet. Dessutom är dessa små hundar både lekfulla och anpassningsbara. De är duktiga på att vakta och varna för upplevda faror men skaffar också gärna nya vänner. Om du skaffar en majestätisk hundras som denna bör du överväga att ge den något av de lyxiga hundnamn som vi tipsar om i den länkade artikeln!

Mops

Mops

Mops är en ras med en omkring 2 000 år lång historia. Dessa hundar togs fram för att vara husdjur åt det forntida Kinas kejsare. De gillade små hundraser med platt nos. Likt vissa andra mindre raser är detta mycket hund i en liten förpackning. Mopsar är också tillgivna och älskar att leka utomhus samt att umgås med sina familjemedlemmar. De håller sig gärna nära sina favoritmänniskor.

Norfolkterrier

Norfolkterrier

Norfolkterrier är en ras som i början av sin historia faktiskt var samma ras som norwichterriern. Den blev dock en egen ras år 1964 och kan kännas igen på sina hopvikta öron. Dessa hundar är vaksamma, orädda och gillar att hänga med på de flesta aktiviteter. De är inga knähundar men kan gärna krypa ihop i soffan och mysa. Däremot gillar de äventyr och är alltid redo för sådana. Om du skaffar en hund av denna ras bör du gå långa promenader med den och socialisera hunden mycket.

Norwichterrier

Norwichterrier

Norwichterrier är en engelsk hundras som lämpar sig utmärkt på en lista som denna över små hundraser. Rasen är nämligen inte särskilt hög i manken men är på sätt och viss att betrakta som en stor hund i ett litet format. Dessa hundar avlades ursprungligen fram för att få bukt med gnagarnas utbredning i Storbritannien. Därför är det inte särskilt förvånande att rasen kräver en ganska betydande mängd motion och aktivering för att vara en liten hund. På grund av jaktinstinkten bör du också tänka på att hålla din hund kopplad och bara låta den springa löskopplad inom ett inhägnat område, såsom en hundrastgård.

Papillon

Papillon

Papillon är en liten hundras som en gång i tiden var en stor favorit bland europeiska hovdamer. Dessa pyttesmå hundar är lätt att känna igen på de stora öronen som liknar fjärilsvingar. Faktum är också att rasens namn betyder just ”fjäril” på franska. Detta är också ännu en vaksam men glad ras på denna lista med små hundraser. Den är både utåtriktad och villig att vara till lags. Dessutom är detta faktiskt en av de bättre hundraserna för agilityintresserade.

Pekingese

Pekingese

Pekingese är ytterligare en ras på listan vars exakta ursprung idag är okänt. Man tror dock att kinesiska kejsare och deras hovfolk har avlat fram rasen från en större hund. Dessa kortbenta hundar har en stor värdighet och är väldigt intelligenta. De är utmärkta familjehundar och passar väl för ett liv i en lägenhet. Likt alla andra hundraser behöver de få regelbundna promenader.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en ras som har fått sitt namn från det område i Europa som tidigare kallades Pommern. Detta är den minsta varianten av tysk spets och det är också en av de mest populära små hundraserna. Dessa jyckar är smarta och vaksamma, vilket gör att de kan fungera bra som larmande vakthund i en familj. De är väldigt lojala mot sina ägare och trivs i såväl stadsmiljö som på landsbygden.

Russkiy toy

Russkiy toy

Russkiy toy är en av de mindre små hundraser som vi belyser i denna artikel. Denna lilla hund är både elegant och livlig. Den finns i två varianter: en med släthårig päls och en med långhårig sådan. Den långhåriga varianten har päls på såväl bröstet som på andra delar av kroppen.

Schipperke

Schipperke

Schipperke är en belgisk hundras och rasen har historiskt sett används ombord på fartyg för att hålla råttorna borta. Detta är Belgiens egen ”lilla skeppare” och det är en nyfiken ras med ett stort självförtroende. Rasen är också vaksam och gör sig därför bra som vakthund. Denna lilla hund jobbar hårt och kräver mycket motion, trots sin ringa storlek.

Shih tzu

Shih tzu

Shih tzu är en kinesisk ras som har varit knähund åt landets kejsare i många århundraden. Idag är denna lilla ras en av de lite mer populära hundraserna i världen. Den är en uppskattad sällskapshund som har en livlig men vänlig personlighet. Dessa vovvar kräver bara minimal motion och pälsen kan klippas ner för att underlätta pälsvården.

Silky terrier

Silky terrier

Silky terrier är en hundras från Australien som landets hunduppfödare tog fram så sent som under 1900-talet. De två raser som ligger till grund för denna ras är yorkshireterrier och australisk terrier. Jämfört med den typiska knähunden har denna hundras ofta lite mer frejdighet och jaktinstinkt i sig. Detta är trots allt en terrier och den präglas av terriernas typiska självständighet.

Toypudel

Toypudel

Pudeln är Frankrikes nationalhundras men rasen härstammar i själva verket från Tyskland. Där användes den ursprungligen i samband med ankjakt. Under 1900-talet avlade man dog ner storpudeln till en mindre variant som idag kallas för dvärgpudel. Än mindre än denna är toypudeln – en ras med väldigt små hundar som dock är väldigt smarta och aktiva. Deras pälsar är i det närmaste hypoallergena även om det inte finns några allergivänliga hundraser som exakt alla pälsdjursallergiker tål.

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är en liten hundras som tros ha kommit till för att hålla gnagare borta från de skotska textilfabrikerna. Med tiden blev rasen erkänd av världens kennelklubbar och de fick snabbt en ny roll som sällskapshund. Framför allt brittiska kvinnor fattade tycker för dessa hundar och deras nätta storlek. Trots att de är små hundar har de ett stort självförtroende och en nyfiken personlighet, vilket gör att de gärna följer med på resor.

Vanliga frågor om små hundar

När börjar små hundar löpa?

Små hundraser kan börja löpa så tidigt som omkring 4 månaders ålder. I genomsnitt börjar de löpa när de är ungefär 6 månader. Större hundar löper vanligtvis inte förrän mellan 18 och 24 månaders ålder.

När blir små hundar könsmogna?

Små hundar blir vanligtvis könsmogna mellan 7 och 10 månaders ålder. Exakt hur tidigt en hund genomgår puberteten varierar dock från en individ till en annan.

När slutar små hundar växa?

Små hundar slutar växa på höjden vid ungefär 6 till 8 månaders ålder. De växer fortare än medelstora och större hundraser. Det tar dock ytterligare en tid innan hunden fyller ut sin ram och får sin fullvuxna storlek.

När blir små hundar rumsrena?

En valp lär sig generellt sett att kontrollera sin blåsa vid mellan 4 och 6 månaders ålder. Du bör dock försöka göra din mindre hund rumsren så fort som möjligt genom att lära den att utföra sina behov utomhus.

Varför skakar små hundar?

Vissa små hundraser, däribland chihuahua, har en benägenhet att skaka mer än större hundraser. Detta beror på att de inte har lika mycket kroppsmassa och isolerande päls som stora hundar. Därför är det vanligt att mindre hundar fryser mer.

Varför lever små hundar längre än stora?

Små hundraser åldras fortare tidigt i livet men saktare än större hundar när de är vuxna. Därför är mindre hundar paradoxalt nog äldre än stora hundar vid en viss ålder men yngre vid en senare tid. Dessutom är en större kropp mer slitsam för hunden.

Varför skäller små hundar?

En teori är att små hundraser skäller mer än större hundar på grund av att de måste göra sig hörda. Små hundar med bjäbbiga skall måste skälla mer för att uppmärksammas. Dessutom tenderar deras ägare i högre utsträckning belöna detta beteende.

Vad kostar små hundar?

De flesta hundar kostar ungefär 12 000 kr eller mer. Detta är även fallet med små hundar. Men priset på små hundraser varierar från fall till fall samt beroende på vilken uppfödare du köper valpen av m.m.

Avslutande tankar om små hundraser

Vissa hundägare föredrar små hundar framför större jyckar. Detta kan bland annat bero på att de är just lite mindre och i vissa fall sötare. Det nätta formatet gör det dessutom enklare att ta med sig hunden och den kräver inte heller fullt lika mycket utrymme.

Vilken av de små hundraser som vi belyser här gillar du bäst? Kommentera nedan om du har hittat en ny favorit i listan eller om du redan äger någon av dessa raser!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *