American toy fox terrier – en vänlig och intelligent liten hundras

American toy fox terrier är en mycket ovanlig hundras i Sverige som kommer från det stora landet i väst. Detta är en hundras som anses vara vänlig, intelligent och mycket lekfull. Dessa hundar är dessutom väldigt anpassningsbara och är mycket hund i ett litet format.

Fakta om american toy fox terrier

Mankhöjd:Ca 22-29 cm
Vikt:3,5-5,5 kg
Specialklubb:Svenska Terrierklubben
Rasklubb:Grupp 3 (Terrier)

Historia

American toy fox terrier (ibland förkortad TFT) är en hundras som kommer från USA, därav namnet. Det är en ras som redan började utvecklas under 1930-talet där man har korsat olika raser som bland annat chihuahua, dvärgpinscher och släthårig foxterrier. Syftet med aveln var att få fram en ras som hade ett mer behagligt temperament än vissa andra terrierraser.

Rasen är erkänd bland annat av den amerikanska kennelklubben sedan 2003 och av de nordiska länderna. Den är dock inte erkänd av FCI. Den är mest förekommande i USA och Ryssland men också Finland. I Sverige fanns det 2020 endast 36 registrerade hundar av denna ras.

American toy fox terrier som sitter på ett bord

Användningsområde och mentalitet

En american toy fox terrier är en sällskapshund. Rasen är lättlärd, intelligent och arbetsvillig. Därför passar den utmärkt i olika hundsporter som agility och lydnad. De deltar också på hundutställningar.

Den provar gärna nya saker och anpassar sig snabbt till olika situationer. Rasen beskrivs som vänlig, trogen och hängiven sin ägare och familj. Den anses också vara rolig och lekfull under hela sin livstid. Som med de flesta terrier är den också modig och bestämd. Rasen är robust och hänger gärna med på aktiviteter men slappar också i soffan.

Hälsa och pälsvård

Eftersom rasen är så pass liten i Sverige saknas det underlag kring eventuella rasbundna sjukdomar. Livslängden kan vara relativt hög.

Pälsen hos ska vara glänsande och mjuk. Den är dessutom mycket lättskött.

Vanliga frågor om american toy fox terrier

Hur är en american toy fox terrier?

Dessa hundar är lättlärda, vänliga och lekfulla.

Vilken vikt har en american toy fox terrier?

Den rekommenderade vikten för denna hundras är 1,5-3 kg.

Liknande artiklar