De hundraser som jagar råttor har avlats fram för att fånga råttdjur och andra gnagare vilka betraktas som skadedjur. Det var framför allt vanligt att vissa hundar användes i detta syfte under 1800-talet. Vissa hundägare låter också sina hundar fortsätta med detta arbete även i modern tid. De allra flesta väljer dock att använda hunden främst som en sällskapshund snarare än som en renodlad råttjägare.
Oavsett vilket av detta som bäst stämmer in på dig bör du känna till din hunds historia och orsakerna till dess beteende. Läs vidare så får du mer kött på benen när det kommer till hundar och råttjagande!
11 hundraser som jagar råttor
Råttjägare är ett epitet som vi har valt att använda för de hundraser som jagar råttor. Vissa av dessa raser kan även ha försetts med andra arbetsuppgifter, men fångandet av just råttdjur har varit ett av deras främsta jobb. Av förklarliga skäl är många av dessa hundar lite mindre i storleken. Det finns dock vissa undantag från denna regel, vilket du kommer att märka när du läser igenom listan nedan.
Dessa hundar är också ihärdiga och ger sig inte i första taget. Dessutom är de modiga – det krävs ett stort mod för att kräla ner i en gång i jakten på en upprörd gnagare. Många av de raser som vi presenterar här nedanför gör sig också bra som sällskapsdjur. Det är dock viktigt att ha i åtanke att dessa jyckar har en utpräglad jaktinstinkt vilken du som hundägare behöver vara villig att hantera.
Med detta sagt hoppar vi nu raskt vidare till listan över råttjagande raser!
American toy fox terrier
American toy fox terrier är precis som namnet antyder en liten terrier som har avlats fram för att jaga räv. Än idag har dessa hundar en utpräglad jaktinstinkt och jagar gärna allt som rör sig. Detta är en energisk hundras som även kan agera knähund ibland om den får utlopp för sin höga energi. Hundarna kan gärna vara beskyddande när det kommer till familjemedlemmar och behöver därför socialiseras tidigt i livet.
Cairnterrier
Cairnterrier är en hundras som jagar råttor vilken härstammar från den skotska landsbygden. Detta är en arbetande hund som är väldigt modig och även intelligent. Dessa hundar spenderar gärna tid tillsammans med sin familj. Det är viktigt att du som hundägare är beredd på att tygla din hund då den kan vara väldigt nyfiken och busig av sig. Cairnterriern är för övrigt en av få hundraser som kan ha en tigrerad päls.
Dvärgschnauzer
Dvärgschnauzer är en populära hundras med skägg. Rasen härstammar från Tyskland och är alltså en av de hundraser som jagar råttor. Likt riesenschnauzer och schnauzer anses denna ras ofta vara en bra hundras för allergiker. Detta beror på att dessa hundar inte fäller särskilt mycket och därför tolereras bättre av vissa pälsdjursallergiker. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon hundras som är helt och hållet allergivänlig.
Jack russell terrier
Jack russell terrier är nog en av dessa hundraser som jagar råttor som de allra flesta känner till. Dessa hundar kan se ganska små och oskyldiga ut, men de är väldigt energiska och har också ett stort driv. Man brukar säga att denna ras har en stor motor. Det är också ett bra val av hundras för löpning om du vill ha en lite mindre fyrbent löparkompis att springa med.
Lakelandterrier
Lakelandterrier är ett riktigt flockdjur till hund som en gång i tiden användes för att skydda fårskockar från räv. Rasen har likt de övriga hundraserna på denna lista mycket energi och behöver därför motioneras en hel del. De gillar också att leka med sina familjemedlemmar men de har också ett stort självförtroende och behöver därför tränas en del för att hållas i schack.
Norfolkterrier
Norfolkterrier är en liten hundras som avlades fram under 1900-talets början för att fånga råttor. Dessa hundar har väldigt mycket energi och är alltid äventyrssugna. De knyter an nära till sina familjemedlemmar och vill gärna leka när de får chansen att göra detta. De har dock en stark jaktinstinkt och du bör därför ha detta i åtanke när du rastar din hund. I annat fall riskerar hunden att sticka iväg och börja jaga ett byte.
Pinscher
Pinscher är en av de större hundraser som jagar råttor och som har kvalat in på denna lista över råttjägare. Dessa vakthundar eliminerar snabbt och effektivt alla skadedjur som kommer i dess väg. Detta är en ras med modiga och tillgivna hundar som behöver ges en tydlig struktur och som därför trivs bäst ihop med en ägare som kan sätta tydliga gränser. Annars riskerar dessa hundar att bli ganska busiga och illvilliga, vilket även är fallet om de inte erbjuds tillräckligt mycket motion och mental aktivering.
Rat terrier
Rat terrier är precis som namnet skvallrar om en råttjagande terrier. Dessa hundar har genom historien avlats fram med den enda uppgiften att jaga råttor och andra skadedjur. Idag används de dock främst som sällskapshundar men de har förstås fortfarande en stark jaktinstinkt. De kan vara ganska reserverade mot främlingar och bör därför socialiseras mycket.
Tax
Tax är en hundras från Tyskland som är en riktig grythund. Dessa speciella hundar avlades från början fram för att gräva sig djupt ner i tunnlar och gryt i jakten på grävling, kanin och räv. Därför är det inte särskilt konstigt att de är väldigt modiga och envisa. Vad få dock känner till är att dessa hundar med korta ben faktiskt har simhud mellan tårna.
West highland white terrier
West highland white terrier är en hundras från Skottland som är både en jakthund och en råttfångare. Denna modiga ras jagar gärna utter, grävling, råttor och andra bytesdjur. Detta är en liten hundras med vit päls som faktiskt är ganska självgående. Dessa strävhåriga hundar kan dock vara ganska busiga och behöver därför tränas mycket för att inte ställa till med något.
Yorkshireterrier
Yorkshireterrier har historiskt sett varit en hundras som fångar råttor. Den har utfört detta arbete i såväl gruvor som i väderkvarnar och andra liknande miljöer. Likt många andra terrierraser är dessa hundar väldigt modiga och har en stor personlighet trots sin ringa storlek. Faktum är dock att detta anses vara en av de bättre hundraserna för nybörjare.
Gemensamma egenskaper hos de hundraser som jagar råttor
De hundraser som fångar råttor skiljer sig åt en del vad gäller storlek, pälslag och andra egenskaper. Samtidigt har de vissa gemensamma egenskaper som alla dessa råttjägare delar. Till dessa hör att:
- Råttjägarna ofta är ganska små. Det är lätt hänt att man blir lite lurad av den mindre storleken. Men faktum är att små hundraser är överrepresenterade bland de raser som är skickliga på att fånga råttor och andra skadedjur. De kan därmed kräla in i gångar och liknande där större hundar helt enkelt inte kan ta sig in.
- De är väldigt beslutsamma. En annan gemensam egenskap hos de hundraser som jagar råttor är att de är väldigt ihärdiga och beslutsamma. De ger sig helt enkelt fanken på att de ska få tag i skadedjuret och ger inte upp förrän de har lyckats nå detta mål.
- De flesta råttfångare är terriers. Många terrierraser avlades ursprungligen fram för att fånga skadedjur. Därför är det också fullt logiskt att flera av dessa raser har letat sig in på denna lista över råttjagare.
- Dessa hundar är modiga. Även om många hundraser som jagar råttor är ganska små bör du inte låta dig luras av storleken. Dessa hundar är i själva verket väldigt modiga och de är beredda att göra vad som krävs för att få jobbet gjort.
- De har kopiösa mängder energi. En annan gemensamma nämnare för dessa råttfångar är ett de har enorma mängder energi. De är med andra ord väldigt aktiva trots att de ofta är lite mindre i storleken. Därför behöver de också mycket motion och aktivering öfr att må bra.
- De kan vara ganska självständiga. Som råttjagande hund är det en fördel att vara ganska självständig. Detta är trots allt inte knähundar utan hundar som är framavlade för att arbeta. De kan gärna umgås med dig efter att ha motionerat och lekt en hel dag, men de kan samtidigt vara hyfsat självständiga.
- Råttfångarna kan vara ganska skälliga. En egenskap som vissa personer kan reta sig lite grann på är att cairnterrier och vissa andra raser tillhör de hundraser som skäller mycket. Detta beror på att de historiskt sett ofta befann sig i underjordiska gångar under jakten på råttor och andra skadedjur. Därför drar sig dessa raser generellt sett inte för att skälla när de känner för det.
Avslutande tankar om hundraser som jagar råttor
Många av de hundraser som jagar råttor vilka vi presenterar här gör faktiskt ett bättre jobb på detta område än vad många katter gör. De har också flera fördelar gentemot katterna när det kommer till att fånga råttor. Till exempel är de bättre på att gräva sig ner i deras tunnlar och gångar utomhus.
Med detta sagt bör du fundera lite över huruvida du verkligen vill att din hund jagar råttor eller ej. Det finns nämligen vissa risker med råttjagandet som du bör ta i beaktande. Råttor är som bekant kända för att kunna bära på diverse sjukdomar, vilka din hund riskerar att smittas av. Dessutom kan råttor göra motstånd och åsamka hundar ganska allvarliga skador med sina klor och tänder.
Till råga på allt riskerar din hund att få en väldigt stark jaktinstinkt om du låter den jaga gnagare och andra skadedjur. Den kan därmed få för sig att börja jaga även andra smådjur, såsom ekorrar för att ta ett exempel. Därför kan det vara bra att inte ge hunden utlopp för denna instinkt om du har exempelvis kaniner, hamstrar, marsvin eller andra djur därhemma.
Råttjagande hundar passar inte alla men vissa älskar dem
Dessa hundraser som jagar råttor kan trots allt göra sig väldigt bra som energiska och lekfulla familjehundar när de inte utför sin syssla som råttjägare. De kanske inte passar utmärkt in i precis alla familjer, men om du är ganska aktiv själv och vill ha en lite mer aktiv hundras kan saken vara en annan. Då kan en råttfångare som någon av dessa raser vara ett bra val av hund.
Har du själv någon av de råttjagande raser som vi presenterar i denna lista? Vilken av dessa råttfångar är din personliga favorit? Tycker du att vi har glömt bort någon hundras som borde finnas med i listan? Kommentera nedan och säg vad du tycker!
Schnauzer borde också vara med. En ras som sedan gamnalt jagar råttor. Större än de flesta raser somn nämns i artikeln, men ruskigt snabb och smidig.
Hej Mia, tack för tipset!