Shar pei – hunden som påminner om en flodhäst 

Shar pei är en hundras från Kina. Och har man någonsin sett en shar pei är denna ras ganska svår att glömma. Detta är en kompakt och medelstor hund som har rynkor på huvudet, hudveck på kroppen, små öron och den unika flodhästnosen. Rynkorna i pannan bildar ett mönster som enligt vissa liknar det kinesiska tecknet för långt liv. Detta utseende har fått oss att ta med rasen i listan över de fulaste hundraserna. Rasen har även blå tunga.

Rasen har en gammal historia och har tidigare använts som vakt-, vall- och jakthund. Numera är det främst en sällskapshund. Det är en lugn och tillgiven hundras som är reserverad mot främmande personer. Motionsbehovet är måttligt och pälsen är lättskött. Det förekommer en del olika sjukdomar och hälsobesvär inom rasen, främst kopplat till ögon, öron och hud.

Fakta om shar pei

Mankhöjd hanar:46-51 cm
Mankhöjd tikar:46-51 cm
Vikt hanar:25-30 kg
Vikt tikar:18-25 kg
Rasklubb:Svenska Shar-Pei Klubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Shar pei är en hundras från Kina och har en lång historia. I århundraden har rasen funnits i Kina. Man har hittat skulpturer som påminner om rasen ända från Han-dynastin som var  206 f.Kr. till 220 e.Kr. Man tror också att shar pei kommer från chow chow och olika mastiffraser. Rasens namn betyder sandskinn eller hajskinn. Det syftar på den karakteristiska pälsstrukturen som ska ge en sträv känsla vid beröring.

Man tror att rasen har sitt ursprung i den lilla staden Dah let. Staden ligger i provinsen Guangdong, tidigare känt som Kwantung, i södra Kina vid kusten till Sydkinesiska havet. Där föddes hundarna upp av landets bönder och var den “vanliga människans” hund till skillnad från andra kinesiska raser som främst bodde hos kejsare och andra högt uppsatta personer. Hundarna kan sägas vara mångsidiga då de både var vakt-, vall- och jakthund. De vaktade till exempel hem och ägorna och deltog i jakt på bland annat vildsvin. Hundarna levde med familjen och deltog i de sysslor som behövdes.

Tyvärr deltog shar pei även i hundkamper och de ansågs vara idealiska kamphundar. På grund av bland annat deras lösa skinn hade motståndaren svårt att komma åt att skada hunden. Eftersom rasen inte har en naturlig vilja att slåss var det dock svårt att få dem att vilja slåss mot andra hundar. Det sägs att de fick tränas och till och med drogas för att kunna slåss.

Shar pei

Kommuniststyret förbjöd all uppfödning av shar pei och andra hundraser

I slutet av 1940-talet fick Kina ett kommunistiskt styre och husdjur ansågs då vara en lyxvara och medförde därför en hög skatt. Detta gjorde att den vanliga befolkningen hade svårt att äga en hund. All uppfödning av hundar förbjöd också. Mao Tse-Tung (Mao Zedong) beordrade även en massavrättning av hundar av alla slags raser. Detta eftersom hundar och andra husdjur ansågs vara en symbol för överklassen. Rasen höll därför nästan på att utrotas.

På 1960-talet fanns endast några få hundar kvar i Kina och vissa hade smugglats till Hongkong. En affärsman från Hongkong vid namn Matgo Law började då försöka rädda de hundar som fanns kvar. Han använde också gatuhundar som han ansåg påminde om shar pei för att försöka rädda rasen.

1968 erkändes rasen av kennelklubben i Hongkong. Fem år senare skickade Matgo Law beskrivning och bilder på rasen till en amerikansk hundtidning. Han ville att amerikanska uppfödare skulle köpa hundar för att på så sätt kunna bevara rasen. Han skrev till exempel att det endast fanns 10-15 hundar kvar. Detta gjorde att flera hundar exporterades till USA. Rasen är internationellt erkänd av FCI. Rasstandarden har ändrats flertalet gånger.

1978 skrev Guinness rekordbok att shar pei var världens mest ovanliga hundras. Populariteten ökade dock efterhand och får idag anses ha ett stabilt bestånd. I slutet av 2022 fanns det 758 hundar i Sverige som var registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Som redan nämnts ovan har shar pei använts till vakt, vallning och vid jakt på bland annat vildsvin. Numera är det främst en sällskaps- och familjehund. Rasen kan ha viss vaktinstinkt vilket möjliggör att den kan vara en bra vakthund. Men man behöver också av den anledningen socialträna valpen från tidig ålder. Detta krävs också för att den ska bli öppen och trevlig. Vissa hundar har en viss jaktlust men det är inte så utpräglat som vaktinstinkten. Däremot har de ett gott luktsinne och spårar gärna.

Shar pei är en lugn, harmonisk, snäll ras med ett stabilt temperament. Mot familjen är den trogen, kärleksfull och tillgiven. Rasen är sällskaplig och lekfull och trivs när den har alla i familjen omkring sig. Den går oftast bra ihop med både barn och andra hundar. Shar pei tycker generellt om varma platser och vill gärna vara nära och ha kroppskontakt men på sina egna villkor. Hundarna kan vara ganska reserverade mot främmande personer men ska inte vara varken för skygga eller aggressiva.

Rasen är lättlärd och självständig. Den kan vara envis och stark hund. Om den kan så kommer den att klättra i rang vilket gör det viktigt att den vet sin plats i flocken. En fast uppfostran krävs därför men givetvis också med kärlek. Motionsbehovet kan beskrivas som normalt. Det räcker med en regelbunden rastning och möjlighet till att röra sig mer fritt då och då. Hundarna kräver ingen större yta vilket gör att de även passar bra i lägenhet. Däremot kräver rasen regelbunden mental aktivering och de har även ett stort behov av lek. Rasen vill inte bli tvingad utan träningen behöver ske på ett positivt sätt.

Shar pei i närbild

Hälsa och pälsvård

Rasen har vissa problem och sjukdomar. Det förekommer bland annat shar-pei autoinflammatory disease (SPAID) som kan leda till olika sjukdomstillstånd med dödlig utgång. Inom rasen shar pei förekommer också problem med öron, ögon och hud som kan kopplas till SPAID och som är kopplade till den tjocka huden. Det förekommer olika hälsoprogram och hälsoprojekt. Rasen förekommer även i de särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) för överdrivet riklig och rynkig hud. För att minimera risken för öronbesvär måste man regelbundet torka ur öronen då de ofta samlar mycket vax.

Pälsen på en shar pei är kort, hård, rak och står ut från kroppen. Den ska vara sträv vid beröring. Längden är cirka 1-2,5 cm. Hundarna har ingen underull. Det är en lättskött päls som borstas igenom vid fällning och badas vid behov. Pälsen ska inte trimmas.

Vanliga frågor om shar pei

Vad är shar pei?

Shar pei är en hundras från Kina. Den ingår i grupp 2 som består av schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Hur är shar pei?

Shar pei är en lugn, självständig och lättlärd ras som dock kan vara envis. De är trogna sin familj men reserverade mot främmande personer.

Hur länge lever en shar pei?

En shar pei lever i cirka 9-11 år. Exakt hur länge en hund lever beror dock på individuella faktorer.

Hur stor är en shar pei?

Shar pei är en medelstor hund som väger cirka mellan 20 och 22 kg. Mankhöjden är 44-51 cm.

Liknande artiklar