Chow chow – en björnliknande hundras med blåsvart tunga

Chow chow är en lugn och behärskad hundras med en stor självständighet. Rasen är känd för sitt björnliknande utseende och sin blåsvarta tunga. Den har även fått ett rykte om sig att vara aggressiv. Detta har sannolikt att göra med att den vanligtvis är misstänksam mot främmande människor. De flesta hundar av denna ras är dock lugna och lojala hundar som är utmärkta sällskapshundar.

Chow chowen har en kompakt kroppsform med ett stort huvud och en tjock päls. Den har även en tät man kring ansiktet och nacken. Svansen ska ligga böjd antingen över ryggen eller på någon sida av den.

Rasen används framför allt som sällskapshund men kan även göra sig bra som vakthund. Dessa hundar tyr sig gärna lite mer till en person i familjen. Därför ses de ofta som något av enmanshundar. De kan dock lära sig att uppskatta alla familjemedlemmar lika mycket!

Fakta om chow chow

Mankhöjd hanar:48-56 cm
Mankhöjd tikar:46-51 cm
Vikt hanar:25-32 kg
Vikt tikar:20-27 kg
Rasklubb:Chow Chow Ringen
Rasgrupp:Grupp 5 ( Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Detta är en hundras som härstammar från Kina. Det är en av de äldsta hundraserna i världen – man tror att den uppstod omkring år 206 f.Kr. Rasen finns avbildad på skulpturer som indikerar att den användes som jakthund för mer än 2 000 år sedan. Historiskt sett har den även använts som vakthund i asiatiska tempel.

DNA-analyser visar att dessa hundar tillhör en förgrening i hundarnas släktträd som skiljer sig åt från de flesta andra hundrasers härkomst. De övriga raser som tillhör denna förgrening är: akita, shar pei och shiba. Tillsammans med just akita, alaskan malamute och shiba är chow chow också en av de hundraser som har det närmaste släktbandet till vargen.

I Kina har rasen genom historien kallats flera olika namn, dock inte just dagens namn på rasen. Men mot slutet av 1700-talet förde brittiska handelsmän med sig olika varor från Fjärran Östern. De kallade sina laster för ”chow chow” och ibland var hundarna en del av lasterna. Därför gavs rasen sitt nuvarande namn. Drottning Viktoria av Storbritannien hjälpte till att göra rasen populär i det brittiska kungadömet. En rolig fakta är att hon även bidrog till att popularisera collien.

Den amerikanske presidenten Calvin Coolidge (1872-1933) hade två hundar av denna ras under sin tid i Vita huset. Även heminredningsgurun Martha Stewart har ägt två hundar av denna ras som även har varit med i hennes tv-program.

Närbild på en chow chow med blå tunga

Varför har chow chow blå tunga?

Det faktum att dessa hundar har en blå tunga gör att rasen skiljer sig åt från de flesta andra hundraser. Faktum är att det bara finns två andra hundraser med blå tunga där den blåfärgade tungan inte ses som ett fel enligt rasstandarden. Bägge dessa raser är släkt med chow chowen på mer eller mindre nära håll. Men varför har då dessa hundar en tunga som är blå till färgen?

Chow chow har en blåfärgad tunga tack vare att rasen har fler pigmenterade celler på sin tunga än vad andra hundraser har. Därför får tungan en blå färg som även kan gå mer åt det svarta, gråaktiga eller lila hållet.

Hur kommer det sig att tungan är blåfärgad?

Det finns inga dokumenterade bevis för varför denna hundras har en blå tunga. Med det sagt finns det vissa fantasifulla förklaringar till varför så är fallet. En av dessa sträcker sig ända tillbaka till världens skapelse och hävdar att dessa hundar tilläts slicka upp alla små delar av den blå himlen som föll ner på jorden när stjärnorna placerades ut.

En annan sådan förklaring är att de blåfärgade tungan skulle komma från björnen. Om detta har med att svartbjörnen kan ha en blå tunga eller mer med föreställningen om att björnar äter mycket blåbär låter vi vara osagt. Även hundar kan för övrigt äta blåbär – läs mer om rekommendationerna kring detta i den länkade artikeln!

Den exakta anledningen till den blå tungan är alltså fortfarande okänd. Vad vi dock vet är att chow chowar hade blå tunga redan under 1820-talet. Vid denna tidpunkt ställdes de ut på London Zoo som ”Kinas vildhundar”. Djurvårdarna märkte då att hundarnas munhålor och tungor hade en blåsvart färg. Detta blev då ett unikt karaktärsdrag som användes för att identifiera avkommor till renrasiga avelsdjur.

Visste du förresten att hundarna inte föds med blå tunga? Nyfödda valpar har istället en rosa tunga precis som andra hundraser har. Den blåsvarta färgen kommer istället i samband med att valpen slår upp sina ögon för första gången. Ibland tar det lite längre tid för denna pigmentering men vid sex månaders ålder ska tungan ha fått sin nya färg. En hund av denna ras som inte har rätt färg på tungan har ett diskvalificerande fel enligt rasstandarden och bör inte ställas ut på en hundutställning.

Brun chow chow som står i gräset

Chow chow som sällskapshund

Detta är självständig och intelligent hundras som ofta är reserverad gentemot främlingar. Detta är också något av en enmanshund som kan vara dominant och skydda sitt revir. Därför bör du helst vara en erfaren och bestämd ägare som kan socialisera och träna din hund ordentligt. En hund av denna ras som saknar grundläggande vardagslydnad och uppfostran kan lätt bli bli territoriell och otrevlig. Detta ligger bakom den allmänna uppfattningen att chow chowar skulle vara aggressiva. Med hjälp av träningsmetoder baserade på positiv förstärkning bör du helt enkelt visa vem som bestämmer i familjen.

Som du säkert förstår är detta inte en särskilt bra hundras för nybörjare. Då finns det andra raser som är betydligt enklare att hantera för förstagångsägare. I den länkade artikeln tipsar vi om några sådana hundraser. Med detta sagt kan såklart även dessa jyckar bli väldigt trevliga och uppskattade familjemedlemmar i den rätta familjen. Det är dock viktigt med ordentlig träning och socialisering för att hunden ska funka fint med alla familjemedlemmar. Den kan såklart lära sig att samspela med barn men generellt sett är samspelet mer äldre barn mer friktionsfritt.

Rasen är känd för att relativt ofta ha tendenser till hundaggression. Det rör sig framför allt om aggressioner mot andra hundar av samma kön. Dessutom jagar de gärna katter och andra mindre husdjur. Därför bör dessa hundar helst tas in i ett hushåll med flera befintliga husdjur redan som valp. Genom att växa upp med de andra djuren och umgås mycket med dem tidigt i liven är sannolikheten större att hunden accepterar dem.

Så tar du hand om din hund på bästa sätt

En chow chow är en medelstor hund som har en mjuk underull och ett yttre pälslager bestående av medellånga täckhår. Som ägare till en hund av denna ras är det viktigt att du har en rutin för pälsvård. Du behöver borsta din hund två-tre gånger i veckan samt reda ut eventuella tovor. Dessa hundar fäller sin päls två gånger per år och kräver vid fällning lite extra pälsvård.

Dessutom bör du klippa din hunds klor varje eller varannan vecka. Det är också viktigt att borsta hundens tänder åtminstone två-tre gånger i veckan (helst varje dag).

Dessa hundar är inte överdrivet aktiva men behöver såklart regelbunden motion för att må bra såväl fysiskt som mentalt. Det räcker ofta gott med ett par-tre dagliga promenader på 15 minuter eller längre. Utöver detta kan du även behöva rasta din hund som hastigast ytterligare en-två gånger om dagen.

Annars är dessa hundar ganska okomplicerade – de är tysta och har inget problem med att bo i en lägenhet eller i ett mindre hus. De behöver bara rastas och motioneras regelbunden. Dessutom är det en fördel om de får tillgång till en trädgård eller hundrastgård där de kan springa fritt.

Chow chow är för övrigt en hundras som tål kyla väldigt väl men ogillar värme. Därför bör du kunna erbjuda en sval och skön plats inomhus när det är varmt ute.

Svart hund som visar upp sig i profil

Jämförelser med andra hundraser

Funderar du på att skaffa denna häftiga och egensinniga hundras? Vill du veta hur den står sig mot andra hundraser av liknande slag? Läs då vidare så ska vi jämföra den mot raser som liknar den på ett eller flera sätt!

Chow chow eller eurasier?

Försöker du avgöra huruvida chow chow eller eurasier är den optimala hundrasen för just dig? Bägge dessa raser har många likheter men samtidigt också vissa skillnader. Till exempel är de två raserna mer eller mindre jämbördiga vad gäller storlek. Bägge är dessutom reserverade mot främlingar och tillgivna sina familjer. En eurasier har dock lite bättre förutsättningar för att gå bra ihop med såväl barn som andra hundar.

Vad gäller motionsbehovet är chow chowen snäppet mindre krävande. Ingen av de två hundraserna är särskilt lättränad utan båda kan vara ganska envisa. Överlag får dock eurasiern anses vara den lite mer mångsidiga hundrasen av de två.

Chow chow eller shiba?

En chow chow är en något högre och betydligt tyngre hund än en shiba. Rasen har också en lite kortare förväntad livslängd. Båda raserna kan vara självständiga och lite envisa. Detta gör dem lite svårare att träna än många lättränade hundraser.

Shiban är betydligt mer skällig än vad chow chowen är. Däremot behöver den inte borstas fullt lika frekvent, även om de båda raserna fäller ungefär lika mycket päls. Dessutom är den lite mer krävande vad gäller motion och aktivering.

Chow chow eller shar pei?

Funderar du på att skaffa chow chow eller shar pei? Detta är två medelstora kinesiska hundraser som har en hyfsat liknande mankhöjd. Den förstnämnda rasen är dock den tyngre av de två. Båda dessa hundraser behöver tidigt socialiseras med andra människor och djur. Detta för att senare i livet fungera bra med vuxna, barn och djur av olika slag.

Bägge raserna är också av naturen reserverade, envisa och självständiga. De kan bli vaktande och aggressiva om de inte socialiseras tillräckligt. Även i dessa hänseenden liknar de två raserna varandra mycket. När du väljer mellan dessa bägge hundraser tvingas du alltså titta på helt andra faktorer än de som har nämnts här. Först då kan du få den ena vågskålen att tippa över lite grann!

Chow chow eller welsh corgi pembroke?

Väljer du mellan chow chow eller welsh corgi pembroke? Den förstnämnda hundrasen är den större och tyngre av de två. Corgin tolererar varmt väder bättre och ingen av dem har något större problem med lite kyligare temperaturer. En corgi har också ett högre krav på motion. Om du föredrar en lite mer tillbakalutad hundras är med andra ord chow chowen att föredra. Men den kan som bekant vara lite mer reserverad mot främlingar och även vara något av en enmanshund.

Är du på jakt efter den perfekta sällskapshunden? Även här kan en welsh corgi pembroke vara ett bättre val. De hundarna är nämligen utåtriktade och vänliga. Samtidigt är de också väldigt tillgivna sin familj och blir omedelbart en del av familjen.

När bild på en chow chow med utsträckt tunga

Vanliga frågor om chow chow

Hur är chow chow?

Det är vanligtvis inte en särskilt social eller utåtriktad hund. De brukar vara reserverade mot främlingar och kan ibland vara aggressiva mot andra hundar. Rasen är också känd för att vara självständig och envis. Det är också en enmanshund.

Hur många chow chow finns det i Sverige?

I Sverige fanns det 974 registrerade hundar av denna ras i Jordbruksverkets hundregister.

Fäller en chow chow mycket?

Ja, den fäller mycket. Den fäller ur sin underull två ånger om året. Du bör borsta dess päls några gånger i veckan för att hålla den i gott skick. I samband med fällning bör pälsen borstas än mer noggrant.

Hur mycket kostar en chow chow?

En valp kostar idag ungefär 13 000-15 000 kr. Vissa uppfödare tar lite mer betalt för sina valpar beroende på avelsdjurens meriter. Med det sagt är inte nödvändigtvis den billigaste eller dyraste valpen den bästa.

Hur stor blir en chow chow?

Den blir cirka 46-56 cm hög i mankhöjd och väger runt 20-32 kg. Hanar blir lite högre och tyngre än tikar.

Varför har chow chow blå tunga?

Rasen har en blå tunga och detta beror på att den har en större andel pigmenterade celler på tungan. Dessa ger tungan dess blå färg och detta funkar på samma sätt som pigmenteringen i vår hud. Tungan kan även vara lila, gråaktig eller svart.

Hur länge lever en chow chow?

Rasen har en förväntad livslängd på 9-15 år. Vissa individer blir äldre medan andra inte blir fullt lika gammal. Den exakta åldern för en hund varierar utifrån en rad olika faktorer.

Kan man ha en chow chow i lägenhet?

Ja, du kan ha denna hund i din lägenhet. Dessa hundar mår bra även på en mindre bostadsyta. De är nämligen ganska lata och värmekänsliga. Därför tar de det gärna lugnt inomhus istället för att vistas i solen.

Hur många valpar får en chow chow?

Den genomsnittliga valpkullen som dessa hundar får är cirka 4-6 valpar. Kullstorleken är lite mindre än hos vissa andra medelstora hundar. Med det sagt kan antalet valpar i en kull bli såväl fler som färre.

Är chow chow aggressiv?

Nej, chow chow är inte mer aggressiv än andra hundraser. Men rasen har ett temperament som gör dessa hundar lite mer osociala och reserverade mot främlingar. Därav kan de upplevas som mer defensiva. Dessutom har de en tendens till hundaggression.

Liknande artiklar