Hundar behöver aktivering

Hur mycket aktivering behöver en hund?

De flesta vet att fysisk motion och mental stimulans är viktiga ingredienser för hundars allmänna välbefinnande. Men hur mycket aktivering behöver en hund?

När det kommer till fysisk aktivering behöver hundar i regel motioneras i 30 till 60 minuter om dagen. Yngre och mer aktiva hundar behöver mer motion och stimulans än äldre och mer passiva individer. Dessutom är mental aktivering i form av hundträning och pussellösning viktigt för hundens hälsa.

Exakt hur mycket aktivering en hund behöver varierar dock på individnivå. Nedan ska vi försöka kartlägga det generella aktiveringsbehovet utifrån ett antal olika parametrar.

Så mycket aktivering behöver en hund

Har du någonsin funderat över varför din hund tuggar sönder dina skor trots att ni nyligen har varit ute och sprungit ett par-tre kilometer? Många hundägare lägger stor vikt vid hundens behov av fysisk aktivering men glömmer bort den så viktiga mentala stimulansen. För om din hund uppvisar tecken på destruktivt beteende är risken stor att han eller hon är i ett skriande behov av mental aktivering.

När det kommer till hundars fysiska motionsbehov kan du läsa mer om detta i vår artikel om hur mycket motion en hund behöver. Här kommer vi därför att fokusera mer på den mentala aktiveringen. När vi pratar om mental stimulans syftar vi på aktiviteter såsom hundträning och pussellösning genom lek med aktiveringsleksaker och dylikt.

Hur mycket aktivering behöver en valp?

Det är viktigt att aktivera hunden lagom mycket och inte överdriva det hela. För på samma sätt som en hund kan bli understimulerad mår den inte heller bra av att vara överstimulerad. Detta är kanske än viktigare på när det kommer till valpar än vuxna hundar. En valp kan nämligen inte kanalisera sin energi på samma sätt som en äldre hund kan.

Så hur mycket aktivering behöver en valp egentligen? Det är förstås svårt att ge ett entydigt svar på denna fråga. Men du kan med fördel börja med att aktivera valpen ganska konservativt, det vill säga lite mer försiktigt. Även när det kommer till fysisk motion är det viktigt att anpassa aktiviteten till valpens förutsättningar.

Du behöver inte heller göra det svårare än vad det behöver vara. Aktivera gärna valpen i hemmet där du låter honom eller henne söka efter godisbitar eller leksaker. Det finns även vissa enklare aktiveringsspel som kan vara lämpliga för valpar. Men se till att inte välja ett allt för svårt spel – det riskerar bara att göra hunden frustrerad.

Tecken på att din hund behöver mer mental aktivering

Om din hund är understimulerad blir den lätt destruktiv och mår dessutom dåligt. Vi har tagit fram en lista över olika sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus. Använd gärna den som inspiration för att motverka understimulans och uttråkning hos din hund!

Så vilka är då tecknen på att din hund behöver ges mer mental aktivering? Dessa är några av symtomen på mental understimulans:

Hunden finner ingen ro

Gnyr din hund, vankar av och till eller reser sig upp från sin vila efter bara några minuter? Hundar som har svårt att finna ro även efter att ha motionerats har ofta ett sinne som vägrar lugna ner sig. Genom att ge hjärnan mental aktivering kan du hjälpa hunden att kunna slappna av.

Den har ett destruktivt beteende

Om din hund sliter dina tillhörigheter i stycken trots att han eller hon har fått ordentlig motion, behöver sannolikt hjärnan tröttas ut lite. Lär då din hund några nya kommandon eller trick, eller spela aktiveringsspel där hundens förmåga att lösa problem sätts på prov. Sökövningar är ytterligare ett bra sätt att erbjuda mental aktivering.

Hund som tuggar på en sko
En hund som trots mycket motion tuggar på skor kan behöva mer mental aktivering.

Hunden jagar sin svans

Vissa hundar blir som besatta av att jaga sin svans. Ofta har hundraser som är framavlade för att valla, såsom border collie, en ökad tendens att ägna sig åt detta. Men alla hundar kan bli svansjägare om de inte aktiveras tillräckligt. Även detta avhjälps vanligtvis genom en ökad mental stimulans.

Den skäller på allt och alla

En hund som skäller på allt kan onekligen vara i behov av mer än enbart mer mental aktivering. Men utöver att försöka träna bort beteendet är det också bra att ge hunden något annat att ägna sin tankeverksamhet åt än att skälla i tid och otid. Ge gärna hunden ett jobb och öka den mentala stimulansen för att lugna dess sinne. Läs även vår artikel om hur du kan få hunden att sluta skälla för mer information om hur du kan stävja beteendet.

Hunden sover mycket

Man skulle kunna tro att det är ett positivt tecken att hunden sover mycket. Men faktum är att det kan vara en signal som indikerar att hunden är uttråkad och inte mår riktigt bra. Om du upplever att din hund sover lite väl mycket kan det vara en god idé att ge den mer mental aktivering.

Den gräver hål

Om det verkar som att din hund försöker gräva sig till Kina genom ett stort hål i trädgården, är även detta ett tecken på uttråkning. Ge din hund något vettigare att göra i trädgården som tvingar hunden att använda hjärnan. På köpet slipper du stora mullvadshål i trädgård och rabatt.

Det kan till och med vara värt att skaffa en liten sandlåda för hunden att gräva i. Du kan då gömma saker i denna som hunden får gräva fram. Detta vore en bra kombination av fysisk och mental aktivering!

Hunden gnyr

Gnyr din hund till synes helt utan anledning? Om du har kommit fram till att det ine beror på smärta, oro, stress eller liknande, är sannolikheten stor att det rör sig om understimulans. Vänta tills hunden slutar gny (du vill inte uppmuntra detta beteende) och ge sedan hunden något roligt att roa sig med. Det kan till exempel röra sig om ett aktiveringsspel eller att du leker med din hund.

Avslutande tankar

Det finns mycket att säga om hur mycket aktivering en hund egentligen behöver. Men även om det finns vissa generella råd och tumregler som kan vara bra att följa, bör aktiveringen vara individanpassad utifrån din hunds specifika förutsättningar och behov. Det är också viktigt att hitta en bra balans och inte vare sig understimulera eller överstimulera din hund.

Hur ger du din hund den aktivering som den behöver? Låter du hunden lukta och utforska på promenaderna? Leker du mycket kamplekar med din hund? Låter du hunden lösa problem med hjälp av ett aktiveringsspel? Kommentera nedan och dela med dig av dina bästa tips kring fysisk och mental aktivering!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *